EnergoTeam2011. október 12.

Bizony hazánkban nem őshonos a fekete sügér, mégis számtalan tavunkban jól érzi magát, szaporodik és fogható. Volt időszak, amikor széles körben megpróbálták szaporítani, meghonosítani, hogy mást ne mondjak, telepítették a Tisza-tóba és a Balatonba is. Ezekben a vízrendszerekben nem maradt jelentős állománya, viszont kisebb tavakban, csatornákban igen.


A legfontosabb a sötét színű Mann's Action Shad volt


Az egyik legnagyobb populáció a bokodi hűtőtóban él. Biztosan nem véletlen, hisz a fekete sügér elterjedésének egyik legnagyobb gátja a túl alacsony hőmérséklet. Nos, Bokodon a víz folyamatosan sokkal melegebb, ezért itt nem panaszkodnak a hőmérsékletre a fekák. Persze szinte az összes többi jelentősebb fekete sügér lelőhely, ezzel szemben ellenpéldát jelent, hisz komoly jég alatt telelnek át az egyedek, mégis önfenntartó, szaporodó populációt képeznek.


Szép tó, kristálytiszta vízzel


Kifejezetten jó fekás vizek a délegyházi tavak, az Omszk-tó, és több Pest megyében található csatorna is. Ezen kívül is számtalan vízben ott van, melyekről csak kisebb közösségek tudnak, s meg fog még jelenni eddig ismeretlen területeken is, hisz divat lett a fekete sügeret "titkos" tavakba áthurcolni. Ahol jó életfeltételt talál, ott elég hamar elszaporodik.


Ahonnan fekete sügér származik, ilyen méret sem ritka


Itthon a "large mouth" azaz a nagyszájú sügér egyedeit találhatjuk meg. Ez a halfaj olyan viselkedési mintákat mutat, mely semmilyen más halfajra nem jellemző. Gyakorlatilag mindent hajlandó megenni, ami él és mozog a vízben. Kishalat, rákot, békát, és ami még elé kerül. Mindenféle "kreatúrával" is jól fogható, mert a kíváncsisága határtalan. Óriási kontrasztban áll a kíváncsiságával az óvatossága. Ebből a szempontból is unikum, hogy ha jók a körülmények, mindent felfal, de ha gyanakvóra veszi a figurát, akkor az őrületbe kergeti a horgászt. Tavasszal, nyár elején kap a legjobban, aztán ősszel is van egy nagy roham, amikor jól eszik. Ha viszont elkezd finnyásan kajálni, rendre kiköveti a műcsalikat, megmutatja magát a horgásznak, de az áhított kapás nem következik be. Ekkor kötelező a műcsali cseréje, s egy kis idő múlva újra meg lehet próbálni becsapni.


Az ET Belly Boat telitalálat - kiváló vétel!


Ezúttal egy E.T. Excalibur Spin 2,10-es botra rögzítettünk egy megbízható Banax hátsófékes orsót, és az új Energo Team belly boattal indultunk el egy kristálytiszta vizű tóhoz fekázni.


Az Action Shad lassú bevontatásra is jól mozog


Az ilyen extrém átlátszóságú vizek gyakran a sötét csalikkal adják a legjobb eredményt, ezért is kerestünk egy olyan plasztikot, ami ennek a kitételnek megfelel. A Mann's Action Shad egy gumihal testű, twister farkú műcsali, melyet megtaláltunk fekete testtel és piros farokkal. Ez kell nekünk! A víz karaktere olyan (mint a tiszta vizek többsége), hogy alulról nő felfelé a hínár, hisz messze lejut a fény, viszont a víz felszínén szinte nincs vízinövény. Ide egészen könnyű ólomfejek kellenek, melyekkel nem süllyed végzetesen bele hínárba a műcsali, s folyamatos vontatás mellett akár le sem ül az aljzatra. Ezért választottunk 4 és 6 grammos twisterfejeket. Ezeket az igen könnyű műcsalikat legjobban rövid botokkal tudjuk tálalni, ezért is választottam a 2,10-es Excaliburt.


Az első apró fekám


A belly boat az egy csoda. Kiváló az egyensúlya, nagy a teherbírása, és könnyű kezelni. Olyan helyekre is eljuttat, melyek partról elérhetetlenek. Szabályosan kinyitja a lehetőségek tárházát.


A szája külső részén akadt,
de lehet, hogy az egyik ugrásnál akadt át...


A hajnal már a vízen talált, és a belly előkészítésével, rövid felszerelés pakolással együtt 15 perc alatt vízen voltam. Azt a taktikát választottam (ha már belly), hogy a parti nádsávok víz felőli belső oldalát dobálom meg, ezeket ugye egyetlen parti horgász sem éri el. Az első aprócska fekete sügér szinte azonnal betámadta a műcsalit. A 20-22 centis ragadozó, máris rendelkezik nagyobb fajtársai minden előnyös tulajdonságával. Olyat odavert, hogy sokkal nagyobb halra számítottam, és a rövid fárasztás alatt többet volt víz felett, mint alatta. A fekák kiugrálása fárasztás során igen komoly probléma, nagyon sok halat veszít el az ember emiatt. Egyszerűen a víz fölött kirázzák a szájukból a horgot. Ez ellen nem önnyű védekezni. Pont bellyből megtehetjük, hogy a botot csaknem az orsóig a víz alá dugjuk, s mintegy lefelé erőltetjük a halat. Gyakran bejön. A másik, amit az amerikai profik döntő többsége alkalmaz, hogy minimalizálják a fárasztási időt, s szinte tépik a halat a szák fölé. Ez már nem is fárasztás, inkább valami kikurblizás. De kétség kívül hatékony. A zsinór egy pillanatra nem lazul meg, így a horog kiakadása is kisebb eséllyel valósul meg. A fekete sügér szája igen erős, ezért is lehet ezt a módszert alkalmazni. Azon se háborodjon fel senki, hogy a fekát általában az alsó álkapcsánál fogva tartják, ez is bevett szokás, a hal nem sérül meg, és ha jól megfogja az ember, nem tud kiugrani a kezéből, hogy aztán a parton, vagy a csónak alján törje össze magát. Szóval inkább a száj megragadása!


Kilósforma fekete sügér


A horgászatot folytatva ért egy kellemetlen meglepetés is. Egy szép odaverés és elindulás után súlytalanul tekertem ki a szerelésemet. Egyértelműen egy csuka támadta meg a műcsalit és simán leharapta a dobóelőkét. Pech. Ilyenkor az bánt a legjobban, hogy a hal szájában ott marad a műcsali. Bár tudjuk, hogy a csuka ezt "kirázza" egy idő után, azért biztosan nem kellemes. Fekára viszont nem megyünk drótelőkével, szóval a baleset bármikor bekövetkezhet.


Minden fekát vissza a vízbe!


Azért jutott sikerélmény is. Nem sokkal az újraszerelés után, jobb feka akadt, nagyjából 1 kg-os lehetett, s alaposan megdolgoztatta a felszerelést. Full adrenalin bomba volt a rövid fárasztás, mert elképesztő dolgokat művelt, hogy a horogtól megszabaduljon. Szerencsére nem tudott.


Jól küzdenek, és sok elszabadul a horogról


A taktikám az volt, hogy addig húztam, pöckölgettem a Action Shadot az aljzaton, amíg azt nem éreztem, hogy növényes részhez érek. Ekkor egy erőteljesebb rántással megszabadulat a hínártól, és az így feljebb került műcsalit már nem is engedtem le az aljára, hanem szakaszos, lassú bevontatással kínáltam fel. Hagytam kicsit süllyedni, majd bele-belerántottam, és tekertem egy párat az orsóval. A dolog működött. Sikerült néhány halat lerázni a horogról, és a fogni párat 60-80 deka között. Már egész magasan volt a nap, sapkámat mélyen a szemembe húztam, amikor egy kicsit koppanós, oldalra elvivős kapás érkezett. A bevágásra élénk ellenállás volt a válasz, és a horgon küzdött a nap legnagyobb hala. Mázlim volt, mert ez nem szabadult, és a kezeim közé kaparintottam. Mérleg nem volt nálam, de úgy kilóhúsz-kilóharminc körülire saccoltam. Hosszúkás, nyurga teste izmosan tekeredett, és alig tudtam kézben tartani, annyira erős volt. Egy parti horgász segített egy gyors (nem túl szerencsés) fotó elkészítésében, és már mehetett vissza ő is éltető elemébe.


Portré a nagyszájúról


A történethez hozzátartozik, hogy próbálkoztam még más műcsali színekkel is, egy UV zöld flitteres kis gumihalra jött egy kisebb feka, de az összes többi halat a sötéttel fogtam.


A nap legnagyobb hala


Arra biztatok mindenkit, hogy ha fekete sügeret fog, mindenképpen eressze vissza, hogy hadd gyarapodjon ennek a kiváló sporthalnak a magyarországi állománya!


Viszlát február

Viszlát február

2019-03-13 | Forrás: Halmos Mihály

Jó szokásához híven az utolsó téli hónap telt el ismét a leglassabban, már-már fizikai fájdalmat okozva a márciusi enyhülésre áhítozóknak. A jégvesztét követően a tartós fagyok elmúltával a jelentős csapadékmennyiség jelentkezett nehezítő körülményként, ám a hozzám hasonló finomszerelékes megszállottaknak már semmi sem jelenthetett akadályt ahhoz, hogy az év első, no a nyárihoz nem hasonlítható, de azért szerény kilókban mérhető keszeg,...


Termálvizes apróságok

Termálvizes apróságok

2019-03-11 | Forrás: Szabó Bence

Egy kemény tél rendszerint komoly kihívás elé állítja a horgászni vágyókat, hiszen kevés olyan vízfelület marad, amely az egymást követő fagyos hetek során is horgászati lehetőséggel kecsegtet. Persze a legegyszerűbb azt mondani, hogy ilyenkor inkább maradjon mindenki otthon, ám mi, fanatikusok nem vagyunk egykönnyen meggyőzhetők. A legutóbbi horgászatom tervezése során azonban azzal kellett szembesüljek, hogy vajmi kevés melegvizes, illetve a webes...


Radar teszt: színes, vezeték nélküli, könnyen kezelhető

Radar teszt: színes, vezeték nélküli, könnyen kezelhető

2019-02-26 | Forrás: Lukácsi Béla

A halradarok piacán nagyon széles a kínálat, sokszor nehéz eldönteni melyiket válasszuk, az alap radarok közül a legnépszerűbbek a partról is használhatók, amelyek az előttünk elterülő víz jellemzőit mutatja meg, vagy akár ettől többet is. Az Outdoor Master halradar, bizony ennél is többet tud, de nézzük az alap funkcióit, mit is tud egy ilyen kedvező árú készülék. A legtöbb horgász a horgászhely előtt lévő mederalakulatokra kíváncsi,...


Fókuszban a Benzár Method Egg!

Fókuszban a Benzár Method Egg!

2019-02-22 | Forrás: Szabó Bence

Már az első megosztott fényképek és videók után is hatalmas érdeklődés övezte a Benzár Method Egg névre keresztelt 2019-es újdonságot, hiszen egy olyan csaliról van szó, amely abszolút egyedülálló, nemcsak a halak, hanem a horgászok számára is valódi újdonság. Aztán a megosztott információk gyarapodásával párhuzamosan egyre csak nőtt a Tojások irányába mutatott figyelem, amely nem meglepő, hiszen mind több különleges jellemzőjükről hullott le a...


Húsvéti tojások és ledobott rétegek meleg vízben

Húsvéti tojások és ledobott rétegek meleg vízben

2019-02-19 | Forrás: Ujszászi Dániel

A cím első olvasása során valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon hol is a turpisság a megfogalmazásban, így a tél derekán járva. Annyit már most, a bevezető gondolatok során elárulhatok, hogy a január-februári időszakban megszokottnak semmiképp sem nevezhető jelzők használatát két nem hétköznapi csali ihlette, melyekről bátran ki merem jelenteni, hogy forradalmian új lehetőségeket kínálnak bárki számára a methodos horgászatnál. A...


2019 – Az új generációs Benzár csalik éve!

2019 – Az új generációs Benzár csalik éve!

2019-02-14 | Forrás: Szabó Bence

A horgászok számára elérhető csalik már-már végtelennek tűnő kínálatának láttán joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi motiválja a folyamatos fejlesztéseket, miért kerülnek a piacra évről évre formabontó, korábban nem látott jellemzőkkel bíró termékek. A válasz roppant egyszerű: nemcsak mi, horgászok fejlődünk, hanem a halak is egyre rafináltabbá válnak így, ha szeretnénk őket becsapni, akkor bizony valami olyat kell nekik kínálnunk, ami új,...


Az Olt torpedói
2019-03-14 15:23:55

Az Olt torpedói

Egy víz két technika
2019-02-14 18:51:18

Egy víz két technika