Halak a füstben
Megjelent: 2019. január 11. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Borókával bolondított bükkfa füstjén sülő pisztrángok mennyei illata járja át a kerthelységet. Nem gondoltam volna azelőtt, hogy a halfüstölés ennyire izgalmas tud lenni. Így télvíz idején semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt kedvenc szivárványosaimból az ételkészítés. Nem állok nagy szakács hírében, így nem csoda, hogy az tetszik benne a legjobban, hogy a gyorsaságán és egyszerűségén túl valóban elronthatatlan az asztali halfüstölővel készített halétel. A füstölt pisztráng, vagy makréla illatánál, csak az ízüket szeretem jobban!

A rozsdamentes E.T. asztali halfüstölő használata még azoknak is gyerekjáték, akik hozzám hasonlóan ügyetlenek a konyhában.

Vegyük át lépésről lépésre a halfüstölő használatát, készítsünk el együtt kettő szivárványos pisztrángot.

A füstölt hal íze, zamata nagyban függ az általunk használt fűrészpor-keveréktől és az alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (bükk) kérgéből és fenyőfélék termésének, kérgének keverékéből készítik. Ilyen kész keverékeket általában félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be.

Alaposan tisztítsuk meg a halat, ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, de sűrű kaparással a bőr alatti nyálkát, fekete színű enyvet is.

A pikkelyezés és a nyálka eltávolítása során ügyeljünk arra, hogy a bőrben és a halhúsban fizikai roncsolást ne okozzunk.

Az ízesítés fűszeres sóval történik: a halak bőrét és hasüregét szórjuk-dörzsöljük be vele.

Amíg összerakjuk a füstölőt, hagyjuk a sóban állni a halakat.

Az asztali halfüstölőt helytakarékos állapotában bonthatjuk ki a dobozából. A összeszerelés sorrendjére csak egyszer kell figyelnünk, az első használat után már minden egyértelmű lesz, gond nélkül, egyszerűen és kényelmesen tisztíthatjuk meg használat után a zsiradékoktól és némi égésszármazéktól.

A füstölő talapzatában foglal helyet a két égő, melyek az egyenletes hőadásról fognak gondoskodni.

Mindkét égőt a rács szintjéig töltsük denaturált szesszel. Ezzel a mennyiséggel kb. 20-25 percig, tehát a füstölés teljes idejére biztosítjuk a meleg füsthöz szükséges lángot.

Fontos szerepe van a füstölő oldalán található fülnek, ezzel zárjuk le ugyanis szorosan az edényünk fedelét.

Következő lépésben helyezzük a füstölő belsejét az égők fölé, ebben lesz majd a dupla rács és a zsírfelfogó alátét is.

A középső részen kialakított kis mélyedésbe szórjuk a fűrészport, lehetőleg egyenletesen elosztva! Egy füstölésre csupán egy evőkanálnyi fűrészporra van szükségünk.

Ahogy arról már az elején szó volt, a jó minőségű fűrészpor különféle keményfa, kéreg és fenyőféle magjának keverékéből áll.

A fűrészpor egyenletes elterítése után helyezzük az edény aljára a zsírfogó lapot. Ennek hiányában a halból hő hatására kicsepegő zsiradék ráfolyna a füstképződésért felelős fűrészporra.

A dobozban található két rácsot fordítsuk össze, így duplán foglalnak majd helyet a füstölőben.

Az edény fedelén található rés zárásával-nyitásával szabályozhatjuk a füst intenzitását.

A záró sapka összeszerelése noha nem bonyolult, de azért az összeillesztés sorrendjére figyeljünk.

A hőálló műanyag fogantyú lehetővé teszi, hogy sütőkesztyű nélkül is levehessük füstölés közben a forró edényről a fedelet.

A denaturált szeszt pontosan öntsük az égőkbe, ha melléfolyt töröljük le alaposan, különben csak azt vesszük majd észre, hogy a lángok körbenyaldossák a füstölő egész oldalát.

A lángok nagyságát beállíthatjuk az égőnyílások átmérőjének variálásával.

A füstölni kívánt halat a felső rácsra helyezzük.

Ez a fotó remélhetőleg sokaknak segít majd az összeszerelés sorrendjének elsajátításában.

Begyújtás után percekkel már jelentős hőképződés indul az edény belsejében, melyről az ínycsiklandó füst fog árulkodni.

Mindössze 20 perc telt el és a pisztrángjaink elkészültek. Ennyi idő alatt vajpuhává és fenséges ízűvé vált a halhús.

A pisztráng után a tengeri halak füstölését is ki kell próbálnotok. A makrélát lehetetlenség megunni, ráadásul még pikkelyezni sem kell.

Használjátok ki ti is az asztali halfüstölőben rejlő gasztronómiai lehetőségeket! Olyan ízeket és illatokat fogtok varázsolni vele, melyről korábban álmodni sem mertetek!

ENERGOTEAM ASZTALI HALFÜSTÖLŐ
19 990 Ft
ET FÜRÉSZPOR FÜSTÖLŐBE
1 490 Ft
1 190 Ft
Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...

Eső és napsütés = Szivárványos napok
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Március közepét írva örömmel vettem fel a telefont, amikor a Zabos Géza Horgász Egyesület Halászati és Horgászati Ellenőrének, Márton Károlynak a nevét írta ki csörgéskor a készülék, hisz bíztam benne: megérkeztek a pisztrángok. Minden évben egyszer-kétszer a téli és a tavaszi hónapokban pisztráng telepítést hajt végre a Zabos Géza HE a Nagycsécsi tóba. Ezen agresszíven táplálkozó és többféle módszerrel is jól fogható ragadozókról...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel | Írások

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Csatorna peca feederrel
Megjelent: 2024. március 02. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Szeretem a hosszan elnyúló, csendes csatornák varázsát. Mindig találok olyan területet, ahol egyedül lehetek a természettel. Egy kis séta sem zavar. Gyakorlottan tudom minimalizálni a felszerelésem. Csatorna, megfejtésre vár. Egy ülőke, előkék, pár kosár, egy bot, egy vödör a csalikkal, etetőanyaggal. Indulhat a figyelmes séta csendben. Keresem a halak jeleit. Ott állok meg, ahol látom vagy sejtem a keszegek, kárászok, pontyok jelenlétét....

Úszós szerelékek kötése
Megjelent: 2024. február 24. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az utóbbi években a téli hónapokban igen kegyes volt hozzánk az időjárás. Végighorgásztuk ezt az időszakot, de most ez változott idén és mindenki döntse el magában, hogy sajnos, vagy nem sajnos, talán kell egy kis pihenő a természetnek is. Vastag jég takarja vizeinket és előtérbe kerül a szezonra való felkészülés. A gondolataim persze nekem is a peca körül forognak, ezért kötözgettem pár létrára való úszós „szerkót”. Az úszót mindig az adott...