Kiszolgálásból jeles! Bemutatkozik a Gold Star TGV Feeder szett!
Megjelent: 2014. március 28. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Nemcsak a horgászatban, az élet számos területén használt eszközök között is mindig a praktikusat, a kézre állót, az egyszerű felépítésűt és persze ezen tulajdonságok ötvözetéből a célok eléréséhez a leghatékonyabbat kerestem.

A halak modern technikával történő megfogásának is sokféle aspektusa létezik, a cél felé számtalan út vezet, de sok esetben a kísérletezés sűrűjében elveszik a horgász, előfordulhat, hogy a halfogás íze nem lesz az igazi, a megálmodott összhang valamiért sohasem valósul meg.

A legalapvetőbb horgászeszközök és azok kiegészítőinek összeválogatása türelmet és legfőképpen tapasztalatot igénylő feladat. Ahhoz, hogy gondtalanul kiüljünk egy kiadós horgászatra kedvenc vizünk partjára sok esetben a horgász szettek bizonyulnak ideális választásnak.

Mostani cikkünkben a népszerű feederbotos technikához precízen összeállított szettet mutatunk be, mellyel reményeink szerint - a tudatos eszközkiválasztásnak köszönhetően - sikerélménnyel gazdagodnak a kezdő, vagy akár haladó szinten tartó pontyhorgászok is.


A céltudatosan összeállított Gold Star TGV feeder szett nemcsak magát
a halfogás élményét biztosítja, hanem a vízparti kényelmünket is maximálisan kiszolgálja

A szettben található feederbotok, nagyméretű feederorsók, zsinórok játszva veszik fel a küzdelmet akár a nagyobb pontyok megfogásában, a teleszkópos pontyos merítőháló, valamint az alumínium rod-pod a vízparti komfort megteremtésében játszik nélkülözhetetlen szerepet.


A szettben található könnyű, de rendkívül erős és terhelésálló alumínium
bottartó állvány két bot stabil rögzítését teszi lehetővé bármilyen felületen, terepen


Csekély súlya és praktikus rendszerezése, kiváló megtervezése miatt
a szállításánál csak az összeszerelése könnyebb

A GS TGV Feeder szettjének minden eleme a praktikusság, a könnyen kezelhetőség szempontja szerint lett megtervezve, használatával valóban kiszolgálva érezhetjük magunkat.

A szettben található két darab 3,60 méteres feederbot tulajdonságaikban teljesen azonosak. A botok anyaga a nagy rugalmasságot, szilárdságot biztosító karbon szál erősítésű kompozit. Súlyuk mindössze 288 gramm. A bottest nyélrész fölötti legvastagabb átmérője 17,5 mm. Nyélrészük puha tapintású neoprén anyagból van kialakítva. Dobósúly tartománya 40-80 gramm közé esik, így a legáltalánosabban használt etetőkosarak használatához ideális.


A finom neoprén markolat és az alatta lévő nyél összességében 52 cm hosszú,
melynek köszönhetően a 382 grammos orsó tökéletes egyensúlyban tartja a botot


A szettnek köszönhetően véleményem szerint a legfontosabb dolog érvényesül
a vízparton: összhang, harmónia van!

Mindegyik bothoz kettő darab üvegszálas rezgőspiccet kapunk, a lágyabb a legfinomabb, legóvatosabb tavaszi kapásokat is látványosan jelzi. Nagyméretű, betétes-csavaros orsótartóval van szerelve a nyél, így a 60-as méretű orsók a legstabilabban foglalnak benne helyet.

A szett a feederbotokhoz tökéletesen passzoló 60-as méretű nyelető fékes orsókat tartalmaz. Tömegük, zsinórbefogadó képességükből adódóan maradéktalanul kiszolgálják a botokat.

A GS Feeder Runner 60-as orsók háza és dobjai nagy szilárdságú ABS grafit-műanyag kompozit anyagból készültek. Kellőképpen masszívak, futásuk sima és egyenletes a rotor mértani pontosságú kiegyensúlyozásának köszönhetően.

A vibrálástól mentes futás annak ellenére érezhető, hogy csak 2 db acél golyóscsapágyat helyeztek el bennük, a tányérkerék hajtókar felőli oldalán és a dobemelő tengely megtámasztását szolgáló ponton, az „orsónyakban" teljesítenek minden bizonnyal hosszú távú szolgálatot.


Az 5,2:1 áttételezésű orsó nemcsak szépen fut, de a zsinórrakás kényes feladatát is hibátlanul teljesíti


A nagyméretű, 60-as orsó a felhasznált anyagoknak köszönhetően csak 382 gramm.
Dobjának átmérője sem csekély, pontosan 60mm, melynek köszönhetően
nemcsak távoli, de pontos dobások is elérhetők vele


A nyeletőfék-rendszer egy igazi pontyos feeder orsóról nem hiányozhat.
Az első fékcsillaggal a pontos, fárasztásnál kívánt fékerőt állíthatjuk be,
míg a hátsó fékkel pedig a nyeletőfék-hatást hangolhatjuk a halak kapókedvéhez

A szettben található két tekercs EnergoTeam Specialist Carp zsinór már évek óta bizonyítja minőségi színvonalát. A környezetbe olvadó, világosbarna színe, csekély nyúlása és kopásállósága miatt fenekező, feederes horgászatra termett kiválóság, emellett rendkívül gazdaságos is, mivel a 300 méteres kiszereléssel egy egész szezont végighorgászhatunk.


Véleményem szerint az ET Specialist család a piacon kapható zsinórok között messze a
legmegbízhatóbb típus. A többszörös áron kínált egyéb csodazsinórnak kikiáltott társaival
is bármilyen szituációban felveszi a versenyt


Ahogy mondani szokás: egységben az erő

Ahogy az eddigiekből kiderült, a Gold Star TGV Feeder szettet önmagában is kiváló eszközök alkotják, mégis sokoldalúságát, a kiváló használhatóságát az elemek tulajdonságának, funkciójának egymásra épülése adja.

Az elegáns megjelenésű, matt feketére festett rod-pod hosszanti irányban és magasságában is viszonylag tág határok között állítható. Szállítás során nagyon kicsi helyet foglal, használat közben akár 100 cm hosszúra is állíthatjuk. A tartóvillák magassága is szabadon változtatható az időjárási körülmények (pl. viharos szél) és a horgászat stílusának függvényében.


A nagyméretű fekete gombot tekerve a villák magasságát állítjuk…


…míg a rod-pod alsó merevítőjén, középtájban helyet foglalóval az állvány hosszát korrigálhatjuk


A hátsó bottartó villák szabályos U alakjuknak köszönhetően befogadják a vastagabb nyeleket is …

… az első V alakú bottartók, pedig szó szerint „őrzik" a bottesteket. Érdemes megfigyelni
a villák minőségét, felületét. Anyaghibának, sorjának nyoma sincs.
Zsinórunk és botunk fizikai sérülése teljességgel kizárt!


Rendkívül hálás darab, a bottartó állványunknak érdemes lesz megjegyezni a nevét!

Egy igazi szettből nem hiányozhat a halkiemelő alkalmatosság sem. A tervezők itt sem fukarkodtak, minőség szempontjából első osztályú, teleszkópos rendszerű, alumínium nyéllel rendelkező, nagyméretű pontymerítőt mellékeltek a csomagba.


Az 1,6 méterre kihúzható nyélrész egyetlen (jobb irányú) csavarással fixálható
a kívánt hosszban


Ideális a nagy kerettel rendelkező, sűrű szövésű, apró lyukú háló használata. Egyfelől biztosabb
szákolást tesz lehetővé, másrészt anyaga miatt kíméletesebb a halakhoz is


Zsinórkímélő, első osztályú SIC (szilicium-karbid) gyűrűket találunk botjainkon


Mindezek után csak egyet kívánhatok: görbüljenek az érzékeny feeder spiccek a pontyok kapásától!


Értük, velük…

Forrás: Halmos Mihály

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....