2018| 02 | 25.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

VERSENY- ÉS PIACKÉPES HORGÁSZINNOVÁCIÓ A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

Az Energofish Kft. és a Králik és Társa Kkt. konzorciuma 220,66 millió Ft támogatást nyert a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása elnevezésű programban az Új Széchenyi Terv keretében.

A projekt célja a horgászathoz kapcsolódó több innovatív prototípus (világító spicc bot, halfelismerő szoftver és kapcsolódó applikáció, feeder kosár) és egy know-how (új csalianyag fejlesztés) kifejlesztése.

A projekt megvalósítása során a projekt egyik elemeként a szürkületi és az éjszakai horgászatot megkönnyítő horgászbot gyártási technológiáját újítjuk meg. A világító spicc bot test kifejlesztése történik olyan megoldással, mely annak alkalmazását, valamint kezelését nem gátolja.

Továbbá egy olyan applikáció kifejlesztését valósítjuk meg, amely a terepen kifogott halfaj azonosításra alkalmas, és amely az adatrögzítés és képfeldolgozás technikáját adaptálja az új generációs (okos) telefonok adta lehetőségekhez. A horgász a lefotózott halat elküldi egy megadott weboldalra, vagy letölti a weboldalról a kapcsolódó szoftvert, mely az adatbázisában, az adott kép alapján összehasonlító elemzéseket hajt végre, és a meglévő információhalmazhoz viszonyítva jellemezi a képen látható halfajt.

A projekt további eredményeként egy új generációs feeder kosár megépítését valósítjuk meg, mely állítható fajsúlyánál fogva képes a teljes vízoszlopot a kívánt sebességgel átpásztázni. Az etetőanyag és a csali süllyedése szabályozható, egyedülálló módon, a beállításnak köszönhetően, az etetőanyag kioldódását követően elemelkedik a fenékről és lentről a víz felszíne felé haladva újra átpásztázza azt a vízoszlopot, ahol előtte lesüllyedt.

Az előző eredmények kiegészítéseként egy olyan természetes alapanyagok felhasználásával kifejlesztett etetőanyagot állítunk elő, mely a halak számára fiziológiai és állatjóléti problémákat nem okoznak, valamint a vízi környezetet nem szennyezik.

 A sajtóközlemény letölthető innen PDF-ben is.

 A sajtóközlemény plakátja letölthető innen PDF-ben.

További információ kérhető:
Pál István
[email protected]
06-1-283-2285