Murányi Antal2015. szeptember 16.

A Banax nyeletőfékes orsója elsőre egy durva gépnek tűnt, majd a házat szétbontva, megbizonyosodhattam, hogy a kemény külső finom belsőt takar… A tervezők nem spóroltak, igyekeztek minden extrával elkényeztetni a nagyhalra vágyó horgászokat.


A Banax Helicon 500NF orsó viszonylag átlagos külső mögött hozza mindazt, amit ez idáig megkedveltünk a nyeletőfékes orsókban. Legyen szó rablóhalazásról vagy pontyozásról, eme türkizkék orsóban megbízható társra ismerhetünk – szeretni fogjuk benne azt, ami szép, és hajlamosak leszünk eltekinteni a kisebb hiányosságoktól. Mint egy jó házasságban.


A Helicon talpa alá kinőtt nyeletőfék lényegében teljesen átrajzolja az orsó belső szerkezetét, működését – de a tervezők nem ragadtak le ennél, igyekeztek további finomításokat hozni a meghajtó szerkezet és dobemelő rendszer síkján is.


A hátsó fék precíz és tetszetős, bár nem tartalmaz sok elemet. A fék szorítóereje is ennek megfelelően elég szerény – egyértelművé téve, hogy a fárasztáskor ennek nem sok hasznát vesszük. Nevéhez hűen, a kapás és bevágás pillanata között játszik fontos szerepet: zsinórt ad a horoghoz nyúló halnak, az általunk beállított fékerő mellett.


A vastag falú grafit házba épített szerkezet próbál ijesztőnek látszani, de a visszaváltó karokkal felszerelt tányérkerék, illetve az első- és hátsó fék közti átváltó szerkezet eltávolítása után sokat tisztul a kép…


A meghajtó szerkezet azon kívül, hogy igencsak vaskos, nem okoz meglepetéseket – ellentétben a dobemelő szerkezettel, ami a drágább modellekbe illő spiráltengelyes megoldáson alapszik. Miért kell ilyen egy nagyhalas orsóba? Nos, ez a gép nem csak a nagy halak fárasztását végzi, hanem a hatalmas dobásokért is felel. A hosszú dobáshoz pedig kifogástalan zsinórfektetés kell – nem csak a gubancmentesség miatt, ennél némileg bonyolultabb a dolog… Az egymáson fekvő zsinórkötegek helyzete nagyban meghatározza, hogy dobáskor milyen könnyen fog leperegni dobunkról a zsinór.


A rendezett zsinórfektetést vezérlő spiráltengely egyik felén bronzperselyben fut, míg a másik felén pici golyóscsapágy tartja.


A meghajtó tányérkerék megfelelően széles, fogazata pedig masszív. A spiáter anyagba négy lyukat fúrtak, ami a hátoldalra szerelt átváltó karokat tartja: két darab átváltó kart, amiből rögtön kitalálhatjuk, hogy a kinyitott nyeletőfék fél fordulat után vált vissza.


A ház anyagát kivéve, a tervezők mindenütt igyekeztek kemény fémeket alkalmazni – bronzot és rozsdamentes acélt. Nincs felület, vagy mozgó alkatrész, aminek a kopására ne gondoltak volna. A szerkezet viszonylag sima futású és rázkódástól mentes.


A ház fedele öntött fémből készült. Erre lett felerősítve a nyeletőfék hangját adó rugós kereplő, illetve egy átváltó kar a sok közül, ami az első és hátsó fék között dolgozik.


Öröm volt látni, hogy itt is nyomórugót alkalmaztak a visszaforgás gátlóban. Korábban megünnepeltem ezt már egy másik Banax orsó tesztje kapcsán – jó volt ezt a megoldást viszontlátni.


A nagyméretű fém hajtókar retesszel is lehajtható, illetve egy szerszámot igénylő csavarral cserélhető át jobb- vagy bal kezesre.


A fárasztás közben történő fékezés teljes egészében az első fékre hárul. Az összeállításban igencsak nagy átmérőjű lamellákat találunk – filc, teflon meg fém lamellákat vegyesen. A fék ennek megfelelően könnyedén indul, és sosem ragad le. A fékcsillag pedig megfelelően tág határok között forgatható.


A zsinórvezető görgő ma már átlagosnak tűnik, de alig pár éve még legvadabb álmainkban sem gondoltunk arra, hogy egyszer majd ebben is csapágy lesz… Most van. Plusz titán bevonatú görgő. Mi jöhet még?


A felkapó karban ma már kizárólag nyomórugó dolgozik. Egy nagyhalas orsónál különösen fontos a kar nyitott- illetve zárt állásának határozottsága. A nagy lendületű dobás alatt visszacsapódó kar bottöréshez vagy akár balesethez is vezethet.


A Banax Helicon dobjára 0,25-ös monofil zsinórt tekertem. A kapott profilon azonnal látszik, hogy komolyabb dobemelő rendszerrel van dolgunk… A zsinór egyenletesen eloszlik a dobon – „faltól falig", púposodásnak nyoma sincs. A zsinórprofilt könnyen módosíthatjuk dobalátétekkel, de elsőre ennek nem láttam szükségét – gyárilag is korrekt a beállítás.


A Banax Helicon 500NF orsó dobozában egy darab festett grafit pótdobot találunk. Ezzel együtt lehet ez az orsó egy jó vétel – sőt, az ára megengedi, hogy több egyforma darabot is beszerezzünk botjainkra (bizony ez is szempont lehet). Egy igazán lelkiismeretesen összerakott orsót vehet kézbe a kezdő és haladó horgász egyaránt. A Helicon 500NF „szakterülete" elsősorban a fenekezés, békés vagy ragadozó halakra, álló- és folyóvízen egyaránt – viszonylagos súlya főleg statikus módszerekre predesztinálja, de könnyű futása, teljes csapágyazottsága, és szép zsinórfektetése jelentősen kitágítja felhasználhatóságának határait.


Újdonság a method kosarak között

Újdonság a method kosarak között

2019-11-30 | Forrás: Szabó Bence

A method technika népszerűségének egyik kulcsa az egyszerűsége, hiszen az eredményes műveléséhez szükséges eszközök köre lényegesen szűkebb, mint a többi finomszerelékes módszer esetében. Vannak azonban olyan aprócikkek, kiegészítők, amelyek vonatkozásában kulcsfontosságú, hogy minden a helyén legyen. Ilyen például a kosár, hiszen mégiscsak ez a lelke a „töltögetős" stílusnak. Fontos, hogy olyan súlyú, méretű és bordázatú modellt...


Horgászat világító úszókkal

Horgászat világító úszókkal

2019-10-17 | Forrás: Bokor Károly

Több oka is van, hogy szívesen próbáltam ki egy nagyszerű, világító úszós lehetőséget. Az egyik, ok, hogy az iBite „fénycsalád" ragadozóhalas úszóinak használata egyszerűen kivitelezhetőnek tűnt. A másik, hogy amint az úszóra pillantottam, éjszakai ragadozónk, a süllő horgászatának legizgalmasabb pillanata, a látható kapás azonnal megelevenedett bennem. Vágyam támadt mielőbb lesni az éjszakai ragadozó halak titkait. Csábított a használatra, hogy...


Pergetés a Bokor Pro Spin JF orsóval

Pergetés a Bokor Pro Spin JF orsóval

2019-10-17 | Forrás: Bokor Károly

A nyár végére kézbe kaphattam az új pergető orsómat. Így már egy kis idő távlatából, a folyamatos használat utáni tapasztalatokról és a halas eredményekről is beszámolhatok. Az elején, kezdeném, megszületett tehát a család Pro Spin JF. 4000 – es, és a 2000 –es méretű pergető orsója. A termékcsaládra jellemző, szokásos színekbe, a fekete és az aranysárga harmóniájába lett ez a darab is öltöztetve. Az újdonság az ugyan ilyen...


Nyertesünk élményei

Nyertesünk élményei

2019-07-06 | Forrás: Kónya Klaudia

Számunkra fontos a vásárlóink véleménye, ezért a legutóbbi nyereményjátékunk nyertesét, Kónya Klaudiát felkértük arra, hogy tesztelje az általa megnyert Carp Hunter Alfa Feeder szettet. Az alábbiakban Klaudia beszámolóját olvashatjátok a szettel történt első horgászatról. Izgatottan vártam a napot, hogy végre tesztelhessem a nyeremény szettet, amit az Energofish Facebook játékán nyertem. Sajnos különböző okok miatt 4 hétig mellőztem a...


Benzár feederek minden helyzetre

Benzár feederek minden helyzetre

2019-03-21 | Forrás: Szabó Bence

A feeder technika gyakorlatilag minden olyan helyzet megoldására alkalmas, amellyel egy horgász a vízparton találkozhat. Léteznek már rezgőspicces botok, melyekkel a legnagyobb, akár 100 méter feletti távolságok is elérhetőek, ugyanakkor a legfinomabb változatoknak köszönhetően a keskeny folyókon és kis tavakon is hatalmas élményekben lehet részünk. Hogy mi ennek az oka? Természetesen az, hogy a technológia folyamatosan fejlődik és egyre magasabb minőségű...


Óriás a nagyok között: Carp Expert Neo XXL

Óriás a nagyok között: Carp Expert Neo XXL

2019-03-18 | Forrás: Halmos Mihály

Minden tavasz tartogat valami újat, a sorra megjelenő új pontyos botok, orsók és zsinórok mellett a bottartó állványok fejlesztése terén sem állt meg télen az élet. Jobbkor talán nem is érkezhetett volna a Carp Expert legújabb rod-podja, épp a szezonkezdésre állíthattuk csatasorba a Neo XXL-t a már jól ismert Robust és Giant modellek mellett. Meleget hozó márciusi szél borzolja a vizet, érzékenyre állított jelzők várják az ébredező...