Murányi Antal2015. szeptember 16.

A Banax nyeletőfékes orsója elsőre egy durva gépnek tűnt, majd a házat szétbontva, megbizonyosodhattam, hogy a kemény külső finom belsőt takar… A tervezők nem spóroltak, igyekeztek minden extrával elkényeztetni a nagyhalra vágyó horgászokat.


A Banax Helicon 500NF orsó viszonylag átlagos külső mögött hozza mindazt, amit ez idáig megkedveltünk a nyeletőfékes orsókban. Legyen szó rablóhalazásról vagy pontyozásról, eme türkizkék orsóban megbízható társra ismerhetünk – szeretni fogjuk benne azt, ami szép, és hajlamosak leszünk eltekinteni a kisebb hiányosságoktól. Mint egy jó házasságban.


A Helicon talpa alá kinőtt nyeletőfék lényegében teljesen átrajzolja az orsó belső szerkezetét, működését – de a tervezők nem ragadtak le ennél, igyekeztek további finomításokat hozni a meghajtó szerkezet és dobemelő rendszer síkján is.


A hátsó fék precíz és tetszetős, bár nem tartalmaz sok elemet. A fék szorítóereje is ennek megfelelően elég szerény – egyértelművé téve, hogy a fárasztáskor ennek nem sok hasznát vesszük. Nevéhez hűen, a kapás és bevágás pillanata között játszik fontos szerepet: zsinórt ad a horoghoz nyúló halnak, az általunk beállított fékerő mellett.


A vastag falú grafit házba épített szerkezet próbál ijesztőnek látszani, de a visszaváltó karokkal felszerelt tányérkerék, illetve az első- és hátsó fék közti átváltó szerkezet eltávolítása után sokat tisztul a kép…


A meghajtó szerkezet azon kívül, hogy igencsak vaskos, nem okoz meglepetéseket – ellentétben a dobemelő szerkezettel, ami a drágább modellekbe illő spiráltengelyes megoldáson alapszik. Miért kell ilyen egy nagyhalas orsóba? Nos, ez a gép nem csak a nagy halak fárasztását végzi, hanem a hatalmas dobásokért is felel. A hosszú dobáshoz pedig kifogástalan zsinórfektetés kell – nem csak a gubancmentesség miatt, ennél némileg bonyolultabb a dolog… Az egymáson fekvő zsinórkötegek helyzete nagyban meghatározza, hogy dobáskor milyen könnyen fog leperegni dobunkról a zsinór.


A rendezett zsinórfektetést vezérlő spiráltengely egyik felén bronzperselyben fut, míg a másik felén pici golyóscsapágy tartja.


A meghajtó tányérkerék megfelelően széles, fogazata pedig masszív. A spiáter anyagba négy lyukat fúrtak, ami a hátoldalra szerelt átváltó karokat tartja: két darab átváltó kart, amiből rögtön kitalálhatjuk, hogy a kinyitott nyeletőfék fél fordulat után vált vissza.


A ház anyagát kivéve, a tervezők mindenütt igyekeztek kemény fémeket alkalmazni – bronzot és rozsdamentes acélt. Nincs felület, vagy mozgó alkatrész, aminek a kopására ne gondoltak volna. A szerkezet viszonylag sima futású és rázkódástól mentes.


A ház fedele öntött fémből készült. Erre lett felerősítve a nyeletőfék hangját adó rugós kereplő, illetve egy átváltó kar a sok közül, ami az első és hátsó fék között dolgozik.


Öröm volt látni, hogy itt is nyomórugót alkalmaztak a visszaforgás gátlóban. Korábban megünnepeltem ezt már egy másik Banax orsó tesztje kapcsán – jó volt ezt a megoldást viszontlátni.


A nagyméretű fém hajtókar retesszel is lehajtható, illetve egy szerszámot igénylő csavarral cserélhető át jobb- vagy bal kezesre.


A fárasztás közben történő fékezés teljes egészében az első fékre hárul. Az összeállításban igencsak nagy átmérőjű lamellákat találunk – filc, teflon meg fém lamellákat vegyesen. A fék ennek megfelelően könnyedén indul, és sosem ragad le. A fékcsillag pedig megfelelően tág határok között forgatható.


A zsinórvezető görgő ma már átlagosnak tűnik, de alig pár éve még legvadabb álmainkban sem gondoltunk arra, hogy egyszer majd ebben is csapágy lesz… Most van. Plusz titán bevonatú görgő. Mi jöhet még?


A felkapó karban ma már kizárólag nyomórugó dolgozik. Egy nagyhalas orsónál különösen fontos a kar nyitott- illetve zárt állásának határozottsága. A nagy lendületű dobás alatt visszacsapódó kar bottöréshez vagy akár balesethez is vezethet.


A Banax Helicon dobjára 0,25-ös monofil zsinórt tekertem. A kapott profilon azonnal látszik, hogy komolyabb dobemelő rendszerrel van dolgunk… A zsinór egyenletesen eloszlik a dobon – „faltól falig", púposodásnak nyoma sincs. A zsinórprofilt könnyen módosíthatjuk dobalátétekkel, de elsőre ennek nem láttam szükségét – gyárilag is korrekt a beállítás.


A Banax Helicon 500NF orsó dobozában egy darab festett grafit pótdobot találunk. Ezzel együtt lehet ez az orsó egy jó vétel – sőt, az ára megengedi, hogy több egyforma darabot is beszerezzünk botjainkra (bizony ez is szempont lehet). Egy igazán lelkiismeretesen összerakott orsót vehet kézbe a kezdő és haladó horgász egyaránt. A Helicon 500NF „szakterülete" elsősorban a fenekezés, békés vagy ragadozó halakra, álló- és folyóvízen egyaránt – viszonylagos súlya főleg statikus módszerekre predesztinálja, de könnyű futása, teljes csapágyazottsága, és szép zsinórfektetése jelentősen kitágítja felhasználhatóságának határait.


Fókuszban a Carp Expert Neo Thermo ruha

Fókuszban a Carp Expert Neo Thermo ruha

2019-01-11 | Forrás: Halmos Mihály

A vastag téli öltözetekkel szemben teljes joggal várjuk el a legalapvetőbbeket: védjen a hideg ellen, legyen vízhatlan, a fölösleges meleget, amely pára formájában csapódna le a rétegek alatt, eressze át és ne akadályozzon minket a szabad mozgásban. Az ősz utolsó hónapjában debütáló Carp Expert Neo kétrészes thermo ruhája a fent felsoroltakat alapból tudja, ezen felül olyan pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, melyek eddig csak a méregdrága téli...


Jöhetnek a mínuszok!

Jöhetnek a mínuszok!

2017-01-23 | Forrás: Halmos Mihály

2016-01-23 A hideg elleni védelemmel felvértezett horgászt, vadászt és más természetkedvelőt az utóbbi időben megtapasztalt kemény mínuszok sem tudják a négy fal rabjává tenni. A jól kiválasztott téli ruházatok biztosítják a lehetőséget arra, hogy a jócskán nulla fok alatti levegőn is élvezzük a téli aktív pihenésünket a szabadban, a vizek partján, illetve a jég hátán. Mindehhez jól szigetelő, réteges öltözet kell! Mai cikkünkben a két...


Kapcsok, forgók, praktikák

Kapcsok, forgók, praktikák

2014-09-25 | Forrás: Halmos Mihály

Számtalan forma, sok-sok ötletes kialakítás jellemzi napjainkban eme parányi kiegészítőket. Létjogosultságukhoz nem férhet kétség, az idők során igazolták hasznosságukat. A kapcsok és forgók sokaságából minden horgász használ valamennyit, vagy azért, mert kényelmesen összeállítható vele a szerelék, illetve nélküle a készség, a módszer eredményessége számottevően romlana. Cikkünkben sorra vesszük a leggyakrabban használt típusokat, de...


Kell egy jó botzsák!

Kell egy jó botzsák!

2014-09-04 | Forrás: Halmos Mihály

Tartós, strapabíró gyöngyvászon, ítéletnapig működő zipzár,- fogalmazhatnánk meg röviden és tömören az igényeinket, ha bottáska választásáról esik szó. Az évről évre gyarapodó horgászfelszerelés arzenálom megkívánta, hogy egy időben több botzsákot használjak. Közöttük a legidősebb, egy 18 éve vásárolt darab, mely a mai napig is maximálisan kiszolgálja az igényeimet. Fakulás, színelváltozás, szakadás nincs rajta, sőt a zipzár is...


Energo Team Duo Tip szett, ha akarom…

Energo Team Duo Tip szett, ha akarom…

2014-04-28 | Forrás: Halmos Mihály

A Carp Expert pontyhorgászatra specializálódott botépítő „ágazata" egy régóta fellelhető hiányosságot pótolt újdonságnak számító Double Tip többfunkciós pontyozó botjával. A cél kettőssége egyértelmű volt. Szülessen egy olyan bot, amely ha kell, a parttól távoli bojlis horgászatot teszi lehetővé, illetve szükség esetén lefinomított végszerelékkel, kapástalan időszakokban is eredményre vezető (akár élő) csalik felkínálásával,...


Linea EFFE Vigor: belső értékek

Linea EFFE Vigor: belső értékek

2014-04-04 | Forrás: EnergoTeam

Az olasz Linea EFFE termékeivel egyre gyakrabban találkozhatunk a vízparton. A Vigor F névre hallgató orsócsalád 30-as tagját vettük górcső alá - ezúttal szó szerint. Darabjaira szedtük, hogy technikailag is értékeljük, milyen szerkezetet kapunk ezzel az orsóval. Az orsó fémdobos, 4 csapágyas, hátsó fékes változat. Hajtókarja az orsó túloldaláról induló csavarral rögzül. ...