Halmos Mihály2019. január 11.

Borókával bolondított bükkfa füstjén sülő pisztrángok mennyei illata járja át a kerthelységet. Nem gondoltam volna azelőtt, hogy a halfüstölés ennyire izgalmas tud lenni. Így télvíz idején semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt kedvenc szivárványosaimból az ételkészítés. Nem állok nagy szakács hírében, így nem csoda, hogy az tetszik benne a legjobban, hogy a gyorsaságán és egyszerűségén túl valóban elronthatatlan az asztali halfüstölővel készített halétel. A füstölt pisztráng, vagy makréla illatánál, csak az ízüket szeretem jobban!

A rozsdamentes E.T. asztali halfüstölő használata még azoknak is gyerekjáték, akik hozzám hasonlóan ügyetlenek a konyhában.

Vegyük át lépésről lépésre a halfüstölő használatát, készítsünk el együtt kettő szivárványos pisztrángot.

A füstölt hal íze, zamata nagyban függ az általunk használt fűrészpor-keveréktől és az alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (bükk) kérgéből és fenyőfélék termésének, kérgének keverékéből készítik. Ilyen kész keverékeket általában félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be.

Alaposan tisztítsuk meg a halat, ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, de sűrű kaparással a bőr alatti nyálkát, fekete színű enyvet is.

A pikkelyezés és a nyálka eltávolítása során ügyeljünk arra, hogy a bőrben és a halhúsban fizikai roncsolást ne okozzunk.

Az ízesítés fűszeres sóval történik: a halak bőrét és hasüregét szórjuk-dörzsöljük be vele.

Amíg összerakjuk a füstölőt, hagyjuk a sóban állni a halakat.

Az asztali halfüstölőt helytakarékos állapotában bonthatjuk ki a dobozából. A összeszerelés sorrendjére csak egyszer kell figyelnünk, az első használat után már minden egyértelmű lesz, gond nélkül, egyszerűen és kényelmesen tisztíthatjuk meg használat után a zsiradékoktól és némi égésszármazéktól.

A füstölő talapzatában foglal helyet a két égő, melyek az egyenletes hőadásról fognak gondoskodni.

Mindkét égőt a rács szintjéig töltsük denaturált szesszel. Ezzel a mennyiséggel kb. 20-25 percig, tehát a füstölés teljes idejére biztosítjuk a meleg füsthöz szükséges lángot.

Fontos szerepe van a füstölő oldalán található fülnek, ezzel zárjuk le ugyanis szorosan az edényünk fedelét.

Következő lépésben helyezzük a füstölő belsejét az égők fölé, ebben lesz majd a dupla rács és a zsírfelfogó alátét is.

A középső részen kialakított kis mélyedésbe szórjuk a fűrészport, lehetőleg egyenletesen elosztva! Egy füstölésre csupán egy evőkanálnyi fűrészporra van szükségünk.

Ahogy arról már az elején szó volt, a jó minőségű fűrészpor különféle keményfa, kéreg és fenyőféle magjának keverékéből áll.

A fűrészpor egyenletes elterítése után helyezzük az edény aljára a zsírfogó lapot. Ennek hiányában a halból hő hatására kicsepegő zsiradék ráfolyna a füstképződésért felelős fűrészporra.

A dobozban található két rácsot fordítsuk össze, így duplán foglalnak majd helyet a füstölőben.

Az edény fedelén található rés zárásával-nyitásával szabályozhatjuk a füst intenzitását.

A záró sapka összeszerelése noha nem bonyolult, de azért az összeillesztés sorrendjére figyeljünk.

A hőálló műanyag fogantyú lehetővé teszi, hogy sütőkesztyű nélkül is levehessük füstölés közben a forró edényről a fedelet.

A denaturált szeszt pontosan öntsük az égőkbe, ha melléfolyt töröljük le alaposan, különben csak azt vesszük majd észre, hogy a lángok körbenyaldossák a füstölő egész oldalát.

A lángok nagyságát beállíthatjuk az égőnyílások átmérőjének variálásával.

A füstölni kívánt halat a felső rácsra helyezzük.

Ez a fotó remélhetőleg sokaknak segít majd az összeszerelés sorrendjének elsajátításában.

Begyújtás után percekkel már jelentős hőképződés indul az edény belsejében, melyről az ínycsiklandó füst fog árulkodni.

Mindössze 20 perc telt el és a pisztrángjaink elkészültek. Ennyi idő alatt vajpuhává és fenséges ízűvé vált a halhús.

A pisztráng után a tengeri halak füstölését is ki kell próbálnotok. A makrélát lehetetlenség megunni, ráadásul még pikkelyezni sem kell.

Használjátok ki ti is az asztali halfüstölőben rejlő gasztronómiai lehetőségeket! Olyan ízeket és illatokat fogtok varázsolni vele, melyről korábban álmodni sem mertetek!


Fókuszban a Benzár Coated Wafter

Fókuszban a Benzár Coated Wafter

2019-04-15 | Forrás: Szabó Bence

Megmondom őszintén, hogy amióta komolyabban foglalkozom a horgászattal azt vallom, hogy az oldódó csalik sok esetben minden másnál eredményesebbek. Életem első igazán nagy pontyai, illetve kiemelkedő versenyeredményei mind-mind ezt erősítették bennem, hiszen a saját kezűleg készített oldódó csalijaimmal nagyon sokszor eredményesebb voltam, mint azok, akik a gyári típusoknak szavaztak bizalmat. Szerencsére az élet úgy hozta, hogy már nem kell otthon...


A felkészülést megkezdtem!

A felkészülést megkezdtem!

2019-04-09 | Forrás: Szabó Bence

A tavalyi évben, a III. Method Feeder Országos Bajnokságnak köszönhetően ismerkedtem meg a Palotavárosi Felső-tóval, amely egy rendkívül jól halasított, kulturált, szép környezetben elhelyezkedő horgászvíz. Bár 2018-ban jó néhány alkalommal megfordultam a partján, elsősorban a már emlegetett ob-nak és az arra való felkészülést segítő versenyeknek hála, számtalan kérdőjel maradt bennem az itteni siker titkát illetően. Mivel azonban idén is ezen a vízen...


Match botos keszegek és kárászok

Match botos keszegek és kárászok

2019-04-05 | Forrás: Frankó Zoltán

Tavasz van, a melegedő idő a partközelbe, a tavak, holtágak, csatornák sekélyebb területeire csalja a halakat. Itt sokféle táplálékot találnak, napoznak, érlelik az ikrát, készülnek a nászra. A kora tavasz igazi lehetőség a finom úszós horgászatra. Egy jó match botos szerelékkel a keszegek, kárászok és a beugró pontyok egyaránt megfoghatók. De mi is szükséges ehhez? Erről szól ez az írás, melynek elkészítéséhez a Szeged melletti Gyálai Holt-Tisza...


 Addig jár az orsó a botra…

Addig jár az orsó a botra…

2019-04-03 | Forrás: Ujszászi Dániel

Még a legkiválóbb pálca is sebzett harcos mindössze egy hozzá illő „tekerő" nélkül, ezt kijelenteni úgy gondolom nem meggondolatlanság. Mára a szinte már végeláthatatlan termék sokaságnak köszönhetően közel sincs egyszerű helyzetben a horgász, amennyiben hű társat szeretne találni aktuális (feeder) botjához. Ebben a témakörben oldalak tömkelegét lehetne számszerű adatokkal, informatív tartalommal megtölteni, azonban a következő hasábok során én...


A színek jelentősége a pergető horgászatban

A színek jelentősége a pergető horgászatban

2019-04-01 | Forrás: Lukácsi Béla

A halak megfogásához számos trükköt próbálunk alkalmazni. Ez megtesülhet a műcsalik anyagában, formájában, akár ízesítésében, de nézhetjük a színeket is. A felsorolt tényezők mind befolyásolhatják az eredményességünket. A színek tekintetében vannak általános érvényességű dolgok. Számomra az utóbbi időszakban új terek nyíltak meg a színek tekintetében, elkezdtem negatívban vizsgálni a színeket, és meglepő megállapításra jutottam ezzel...


A pinkrátor!

A pinkrátor!

2019-03-28 | Forrás: Lukácsi Béla

A műcsalik manapság már hatalmas színválasztékban kaphatóak. Sokszor zavarba ejtő ez a kínálat és nehéz eldönteni, melyik színt válasszuk. Természetesen vannak favorit színek is amelyek valamiért talán egy picit fogósabbak, ezek közé a színek közé sorolható a rózsaszínű csali is. Az L&K floatink plasztik csalik színkínálatában, mostantól elérhető a pink is. A pink szín nem csak elsőre tűnhet furcsának, azonban érdemes...