A Moby Dick tórendszer
Megjelent: 2009. július 27. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Az EnergoTeam Kupa helyszíneit bemutató országjáró körutunk mai állomása a pest-megyei Moby Dick tó. A tórendszer a dunavarsányi bányatavak szerves része, mely már több mint tizenöt éve nyújt kikapcsolódási, pihenési és horgászati lehetőséget az arra vágyóknak.



Hatalmas, több mint ötvenhektárnyi területen fekszik a nyolc tóból álló tórendszer. Megközelítése egyszerű, Budapestről, az 51-es úton déli irányba haladva Taksonyt Bugyival összekötő úton, Bugyi irányába fordulva kb. három kilométer.


Sárosi Gábor, a mai napon próbált szerencsét

Szépen ül a bevágás

Pillantást vetve a tavakra, mindjárt szembe tűnik, hogy mindenhol „él" a víz. Halmozgást látni mindenfelé. Hétköznap van, és rekkenő hőség, emiatt kevesen vannak a vízparton.


A folyamatos etetés hozza a halakat

Mindjárt az első tavon belebotlok egy horgászba, aki az Energofish Kupa selejtezőjét végzi. Másfél órája kezdte el a horgászatot és az első óra után 19,80 kilóval mérlegelt. Ha ez a hátralévő három órában is így marad, akkor biztos bekerül a helyi döntőbe. Sárosi Gábor elmondja, hogy ez a második próbálkozása, első alkalommal harminc kiló körül fogott.


Mások is próbálkoznak

Szmet gyönyörködtető látvány

Körbejárom a többi tavat is és rábukkanok a nevelőtó egyik sarkában a tógazdára, Hegedűs Jánosra és csapatára, akik éppen végeztek a napi halászattal. Most szelektálják a halakat, hogy az előző nap elvitteket pótolják a többi tóban.


Szinte vadol élnek a libák

Leülünk egy kicsit az árnyékba, hogy szóra bírjam.
- Hogy jött az ötlet és mikor, hogy ilyesmivel foglalkozzon?
- Még a nyolcvanas években kezdődött, amikor egy nagy állami építési vállalatnál dolgoztam, mint rendészeti főosztályvezető. A mi vállalatunk készítette el a Háziréti tározót. Imádtam horgászni és a vállalatnál külön egyesületet alapítottunk, melynek én lettem a vezetője. Több éven keresztül vezettem és felvirágoztattam a tavat, de mivel több tulajdonosa volt a tónak, a belső viszályok arra késztettek, hogy elkezdjem a magam útját járni. Először Apajon, majd néhány év után ezen a helyen sikerült kialakítani a Moby Dick horgásztavakat. Itt már tizenhét éve dolgozunk, folyamatosan fejlődünk.


Minden nap pontyok ...

és koi-k kerülnek át a nevelőből a tavakba

- Milyen halakat lehet itt fogni és milyen módszerek engedélyezettek?
- Van két kis tavunk, elől, a parkoló mellett, melyekben nyáron afrikai- és amerikai harcsákat telepítünk, télen pedig – mivel ezek nem fagynak be -, pisztrángot lehet bennük fogni. Ezeket a kifogott halakat kötelező elvinni, a halak árát ki kell fizetni. Van egy úgynevezett verseny tavunk, amiben sok kisebb – és néhány nagyobb -, ponty van, a rengeteg keszeg és kárász mellett. Szintén találunk benne compókat és néhány kisebb amurt.


Ma tíz ilyen dézsányit halásztak le és telepítettek át

- És a többi tóban?
- A többi tóban keszegfélék, kárász, ponty, süllő, csuka, amur, harcsa és compó található. Ezekben nem kevés a kapitális példány, találunk benne tíz kiló feletti pontyokat és akár ötven kilós harcsát is. Sőt, koi pontyok és nagyméretű aranyhalak is vannak. Folyamatos telepítéssel biztosítjuk a mindenkori rendkívüli halbőséget, melyet lehetővé tesz a megfelelő vízmélységet biztosító tórendszer.


Munkában bojlidobó

A bojlizáshoz "szükséges" felszerelések

- Hogy állnak az EnergoTeam Kupa szervezésével?
- Jönnek, elég sokan többször is visszajárnak a selejtezőkre. Remélem, többen fognak jönni, mint idáig, mert bizony érződik a válság a horgászaton is.


A bojlis tó

- Pergetni lehet-e?
- Igen, de csak a wobbler engedélyezett, és feltétel, hogy ne zavarják a horgásztársakat.


Az egyik harcsázó tó

- Mennyibe kerülnek a napijegyek?
- A bojlis tóra – ahol nagyméretű pontyok és amurok vannak telepítve -, 2500 forint a napijegy, a többire 1400 forint. A békés halakat óvatosan vissza lehet engedni, de a ragadózókat és az amurokat kötelező elvinni. Amúgy az Országos Horgászrendben meghatározott alapszabályok érvényesek


A főépület a büfével

- Mik a tervek a jövőre nézve?
- Hamarosan elkezdjük a faházak építését, melyekkel tovább növelhetjük a horgászok kényelmét, és kulturált környezetben hosszabb ideig vehetik igénybe szolgáltatásainkat.


Vendéglátónk, Hegedűs János tógazda

Gábor végső mérlegelése

- Mi az, amire különösen büszke?
- Arra, hogy egyre több jól sikerült rendezvényt és horgászversenyt tudunk szervezni, ráadásul nálunk senki sem panaszkodik a halhiányra.

Elérhetőség:

Hegedűs János
Telefon: 30/934-56-67
E-mail: [email protected]






Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...