A bojlizásról
Megjelent: 2007. november 22. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
Ez, az elsõsorban nagytestû pontyok megfogására kitalált módszer Angliában született. Lényege, hogy mindenféle titkos receptek alapján készült, nagy protein tartalmú golyókat fûznek a horog mellé, melyekhez a többnapos szoktató etetés alatt szinte függõségig hozzászoknak a pontyok. Ezáltal még a nagy rafinériával rendelkezõ, sok horgászt legyõzõ vagy elkerülõ pontymatuzsálemeket is horogra lehet csalni.


Kószó Imre barátom egy csodálatos 24 kg-os példánnyal

Olyan fogós ez a módszer, hogy akár ki is lehet irtani, de legalább is alaposan meg lehet ritkítani vele egy víz pontyállományát. Angliában ez nem fordulhat elõ, mert általában az édesvízen fogott halat vissza szokták engedni, annak ellenére, hogy a fish and chips /hal sültkrumplival/ legalább annyira nemzeti étel náluk, mint nálunk a halászlé. A sportszerûbb gondolkozás mellett talán az is belejátszik ebbe, hogy ott a horoggal fogott hal bekerülési értékének töredékéért kapni a boltokban konyhakész, ízletes tengeri halat.


Parton a zsákmány

Magyarországon az eltérõ kultúra, a rosszabb anyagi helyzet és a kapzsiság miatt a bojlizás kezdetekor tonnaszám tûntek el a vizekbõl a szebbnél szebb halak, erre a legszomorúbb példa a Balaton esete. Mára egy kicsit javult a helyzet, néhány igazi bojlis szinte küldetéstudattól áthatva igyekszik rávenni az így horgászókat, értsék meg, felélik a jövõt, próbáljanak sportszerûbbek lenni. Én is ismerek egy ilyen igazi bojlist, Király Lászlót és mivel szeretném, hogy minél több horgászhoz jusson el a hangja, beszélgetést kértem tõle:


Egy ilyen szerelékes láda rendben tartja a horgászat kellékeit

- Miért szeretsz bojlizni?
- Kalandvágyból kezdtem el, de nem lényegtelen, hogy hatalmas halakat lehet így fogni, és a fotómasina elõtt pózolni vele. Az elsõ élményem is meghatározó volt. Szepezden éjszaka horgásztam fehér úszóval, mikor egy apa és a fia mellettem tizenöt hatalmas pontyot fogott reggelig. Belevittek engemet is, másnap már mentem is be az Energofish márkaboltba, minden szükséges kelléket összevásároltam és egy hónap múlva fogtam egy húszkilós tükröst. Ennek ellenére nem bolondultam bele a bojlizásba, ismersz, én elsõsorban keszeg és rablóhal horgász vagyok, de néha jól esik egy kis lazítás, amikor csak lustálkodva várja az ember, hogy belesírjon az elektromos kapásjelzõ az éjszakába. Arról nem is beszélve, hogy az igazi bojlisok ennek a módszenek is megadják a módját és ez tetszik nekem. Ez egy jó értelemben vett szekta.


Laci barátom egy 12 kilóssal

- Vannak, akik nem igazán tartják sportszerûnek.
- Mivel én minden halat visszaengedek és ez a legsportszerûbb benne, nincs mirõl vitázni, a végeredménybõl fakadóan minden etikus.
- Szerinted miért a nagypontyok kedvelik a bojlit?
- Három félét mondanak, mégpedig, hogy vonzódnak a tömény proteinhez, van, aki a benne lévõ vitaminokra esküszik, van, aki a különleges aromákra, de valójában ezt csak a pontyok tudnák megmondani. Vizenként is más a helyzet, van, ahol nagyon bevált, van, ahol alig eszik. A Balatonon fõleg az éjszaka az eredményes, máshol nappal is mûködik. Azt azonban megfigyeltük, hogy évrõl évre a parttól távolodik a hal.
- Drága felszerelés kell hozzá?


Szerencsés reggel két 14 kilóssal

- Az olyan középárkategóriás, de jó minõségû botok, mint a Gold Star Boilie 360-as és az EnergoTeam Boilie 360-as, valamint a Perfect illetve Elite Gulp 50-es orsók kielégítenek minden igényt. A harmincas monofil Carp Expert damil akár huszonötkilós pontyok kivételéhez is elég, és mivel ezerméteres dobon van, nem gond a tökéletes orsófeltöltés, ami a távdobás elõfeltétele.
- Mit szólsz, hogy nálunk az amúrok és a harcsák között is egyre nagyobb sikere van a bojlinak?


Új harcsa és pontybojlik

- Igen, az amúrok az édeskés, gyümölcsaromájú /málnás, epres, banános/ bojlikat kedvelik, az elsõ harcsák pedig kagylós, halas bojlikon vesztek rajta. Éppen ezért, ma már erõs aromájú tengeri halak olajaiból is készítenek kifejezetten harcsára bojlit, mint például az Energofish Catfish Bait-ja. Igen erõs „aromájával" különösen folyóvízen messzirõl odacsalhatja a harcsát, egy-két szál nadállyal, lótetûvel talán még hatékonyabb.
- Milyen bojlit érdemes horogra és milyet etetésre venni, mert hogy ugye nem valami olcsó?


Ússz tovább szabadon

- Én azt mondom, hogy ha már az ember rá tud szánni hosszabb idõt és komoly felszerelést a bojlizásra, vagy csináljon magának a legjobb alapanyagokból, vagy vegye meg a jobb minõségût. Az etetéshez pedig ugyanazt kell használni mint ami a horgon van, különben könnyen meglehet, hogy egy kapásunk sem lesz.
- Tényleg visszaengedsz minden halat?
- Természetesen, volt hogy három 8-10 kilósat fogtam a Balatonon, aztán hazafelé az egyik halastónál vettem egy háromkilós pontyot, elég volt az bõven a családnak. Szeretném, ha legalább részben így gondolkodnának a hazai bojlisok is.
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...