A jó bot kis helyen is elfér
Megjelent: 2009. július 29. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Alapvető dilemma bot vásárlásnál, hogy teleszkóposat, vagy rakós rendszerűt vegyünk. a teleszkópos mellett szól a kis szállítási hossz, viszont ellene, hogy a sok illesztés miatt lényegesen kényesebb a koszra. A rakós rendszer előnye a nagyobb szilárdság, tartósság, de a szállítás problémás lehet, főleg egy hosszabb bojlis botnál.


Feleségem első hala.
Kemény ellenfél volt!

Persze van megoldás. Nem kell mást tenni csak a két botépítési mód előnyeit össze kell gyúrni, és így megtervezni a horgászbotot. Hogy ez valóban lehetséges, erre kiváló példa az EnergoTeam Carp Expert háromrészes, három méter hatvan centis és három librás pontyozó botja.


Sorsába beletörődve…

Itt a bot a főszereplő!

Mondjuk, ezt a megnevezést nem szeretem, mivel a dunai márnázásra éppen úgy alkalmas, mint fenekező süllőzésre, vagy úszós csukázásra. Na, mindegy! Maradjunk a pontyozó megnevezésnél. Már csak azért is, mivel én is ezeket a halakat céloztam meg teszthorgászatom alatt. Persze mit sem ér a bot orsó nélkül. A GoldStar nyeletőfékes nagyhalasát az Elite Gulp-ot illesztettem az orsótartóba. Fixen, jól rögzült. Keményen meg lehetett húzni.


Gyorsan visszakerült a vízbe.

Kis kárász is felküzdötte magát!

Az orsóra 0,35 milliméteres Carp Expert zsineget csévéltem. Több mint elegendő ez a bivaly zsineg a legnagyobb pontyok, vagy amurok megfogásához is.


-István tízese

Második halunk öt kilót nyomott

Most már nem volt más hátra, mint megfelelő helyet találni, ahol ki is lehet próbálni. Egy nagyhalas pálya kellett nekem. Erre nagyon alkalmas az Akasztói csárda Extra tava. Kizárólag darabos halakat telepítenek ide. (öt kilótól a húsz kilóig, pontyot és lénai tokot) Ezek a halak már képesek próbára tenni egy ilyen erős összeállítást is.


Szilárd illeszkedés itt…

Korán reggel érkeztünk a csárda parkolójába, majd gyors pakolászás után a tó partján találtam magamat. Nekiálltam a szerelésnek. Klasszikus bojlis végszereléket kötöttem fel. Nagy ólommal, gubancgátló csővel és a szerelék lelkét adó kettes méretű Drennan Continental horoggal.


….és itt

Szép zsinor profil.

Szilikon „hajszálra" fűztem az egy szem halas pelletet és a tó közepén látható ugrások felé dobtam. Bojlis állvány és elektromos kapásjelző is hadra lett fogva. Mindkettőre szükség volt, mivel a stégen nem lehetett ágast leszúrni és az éjszakázás miatti bágyadtságom előre vetítette, hogy el fogok aludni. Feleségemet bíztam meg a felszerelések állandó szemmel tartásával. Úgy is nagyhalat akar fogni állandóan.


Ezt a nevet érdemes megjegyezni!

Erős megbízható zsineg!

A botról még érdemes annyit megjegyezni, hogy az illesztések „stucnis" megoldásúak szóval hosszú idő alatt fognak teljesen össze csúszni a tagok, a bottest egy karbon háló merevítést kapott, ami szabad szemmel is jól látható. A gyűrűk szépen illeszkednek a bottestre, lakkozásuk és bandázsolásuk rendben volt. Az orsó kicsit nyersen járt, de a későbbiekben tette a dolgát nem volt vele semmi probléma. Igaz kiemelkedő tulajdonságokról se beszélhetünk.


Tökéletes bojlis horog.

Csúzlival lőttem be Tímár halas pelletet etetés gyanánt, a horogra pedig tizennégy milliméteres hallibutos pelletet fűztem.


Kati és a tizenegy harmincas

A kapásra nem kellett sokat várni. A kapásjelző fütyülésére ébredtem. A nyeletőfék jó tempóban adagolta a zsineget. A botot kézbe véve átváltottam a nyeletőt és beletartottam a húzásba. Jó súlyt éreztem a zsinór végén. A bot szép ívben meghajolva dolgozta meg a halat. Krisztinának átadtam az irányítást.


Erősített bottest

Én csak a tanácsokat osztottam a háttérből. A jól összehangolt készségnek hála, gyorsan partra került a hét kiló feletti ponty. Teljesen esélytelen volt. Kattintottam pár képet és már engedte is vissza feleségem. Ezt követte még egy ötkilós és egy kárász. A nagy pellettel nem tudom hogyan tudott megküzdeni a tenyeres halacska, de valahogy horogra akasztotta magát.


Teszt helyszíne.

Rekkenő lett a meleg. Kriszti úgy döntött, hogy elmegy fürödni kicsit. A csárdához egy strand és egy szabadtéri pezsgőfürdő is tartozik. Ott maradtam egyedül a botokkal. Jobban mondva nem voltam egyedül mivel a mellettem lévő állásnál egy nagyon jó barátom ült.


Fa markolat, igazán kézbe illő.

Nagy halak csemegéje

Egyszerre érkeztünk és már ő is túl volt az első fogásokon. Ő rögtön egy tíz kilóssal nyitott. Egész nap evett a hal. Nekem is sikerült fognom még egy tízest és két ötöst. De a nap legnagyobbját barátom hölgy ismerőse terelte partra. Tizenegy kilót mutatott a mérleg.


Nagyméretű keverőgyűrű, tökéletesen
botra illesztve.

Jó használati értékkel bír!

Délután öt órakor fejeztem be a horgászatot. Jó napot tudhatok magam mögött. A felszerelést sikerült kicsit megismernem. Elmondhatom, hogy minden elemében jól használható összeállítás, főleg a bot tetszett igazán. Akiknek fontos a kis szállítás és a megfelelő erőtartalék, azoknak bátran tudom ajánlani.

Kapcsolódó termékek:


Carp Expert Boilie



Carp Expert Boilie

Elite Gulp

Tímár Carp pellet



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...