A nagy zsinórválasztó
Megjelent: 2021. szeptember 15. | Forrás: Szabó Bence | Írások

Az Energofish Kft. kínálatában tengernyi különböző féle-fajta monofil zsinór áll a horgászok rendelkezésére, melyek mindegyikét sajnos én sem tudom próbára tenni. A folyamatosan érkező új típusok közül azonban azokat, amelyek számomra is érdekes, rendre górcső alá veszem, hogy segíteni tudjak személyes tapasztalataimat felhasználva mindazoknak, akik e termékek iránt érdeklődnek. Ennek okán a nemrégiben megjelent Carp Expert zsinórok mindegyikét magammal vittem és Raffer Kristóf csapattársam segítségével próbára tettem egy távoli, feeder botos horgászat során. Hogy milyen eredménnyel? A következőkből minden kiderül! 

A Carp Expert brand kétségkívül az egyik legszélesebb zsinórválasztékot kínáló horgászmárka hazánkban. A szortimentben vannak feederes és bojlis, fő-, és előtétzsinórok, kicsi és nagy kiszerelésben kapható damilok, melyek között azt gondolom, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Mivel azonban a technológia folyamatosan fejlődik, illetve a horgászok igényei is változnak, minden évben nagy hangsúlyt kap meglévő zsinórjaink fejlesztése és jobbá tétele. E folyamat eredményeként néhány hete három új, mind a feederes, mind pedig a bojlis horgászok számára remek alternatívát jelentő zsinórcsalád érkezett. Nézzük először szárazon, hogy mit érdemes róluk tudni! 

Crystal, Prestige és Smoke. Hasonló, de néhány jellemzőjükben különböző monofil főzsinórok ezek. 

Mind a Crystal, mind a Prestige, mind pedig a Smoke zsinórok magas minőségű, ugyanakkor még a bőven megfizethető kategóriába tartozó damilok, melyek közös jellemzője a sima, kellemes tapintású felület, a 300, illetve 1000 méteres kiszerelés, a Teflon bevonat és a széles, a ponty- és a feeder horgászat igényeit egyaránt kielégítő méretszortiment. A különbségek pedig elsősorban a zsinórok színében jelentkeznek, mely azonban rendkívül fontos abból a szempontból, hogy éppen milyen szituációban szeretnénk őket használni. 

Mindegyik zsinór Teflon bevonattal van ellátva, melynek eredménye az átlagostól lényegesen jobb kopásállóság. 

Az egyik, igazán hiánypótló zsinór a most megjelentek közül egyértelműen a Crystal, amely teljesen víztiszta, szinte láthatatlan monofil zsinór. Számomra egyértelműen az átlátszó vízű bányatavakon van egy víztiszta damilnak létjogosultsága, hiszen az ilyen jellegű szituációkban előfordulhat, hogy a zsinór színe is számít és adott esetben lehet riasztó a halak számára, amennyiben az nagyon hivalkodó. Épp emiatt egyébként dobóelőkének is tökéletes választás a Crystal, hiszen manapság már szinte minden vízen előírás a monofil dobóelőtét, melynek, azt gondolom, célszerű szinte láthatatlannak lennie. Ez utóbbi felhasználás szempontjából egyébként nagyon jól jön, hogy a Crystal zsinór elérhető vastag, 0,30-as vagy 0,35.ös méretben is, melyek bírják és kifejezetten segítik a lendületes dobások kivitelezését. 

Víztiszta, szinte láthatatlan zsinór a Crystal. 

A Prestige Benzár Zsolt ötlete nyomán megvalósult fejlesztés eredménye, mely zsinór a legszélesebb szortimentben, olyan, kifejezetten feederes méretekben is elérhető, mint a 0,18-as vagy a 0,22-es. Ennek a legfőbb különlegessége a multicolor, azaz színváltós kivitel, amely elsősorban a pontyhorgászatok során lehet hatalmas előny, függetlenül attól, hogy feeder vagy bojlis módszerrel folytatjuk mindezt. A színváltós kivitelnek köszönhetően ugyanis ez a zsinór nagyon jól látható akár az éjszakai horgászatok során is, na meg klipsz és zsinórjelölő nélkül is elősegíti a relatíve pontos horgászatot. 

A multicolor Pestige zsinór sokak kedvence lesz, ebben biztos vagyok!

Horgászok százainak visszajelzései jutnak el nap mint nap Zsolthoz, melyeket felhasználva születnek az új termékek időről időre. 

E rövidke írás középpontjában álló utolsó zsinór, a Smoke, elsősorban azoknak a horgászoknak lehet majd a kedvence, akik a sötét, a mederfenékbe szinte minden körülmények között beleolvadó zsinórokat kedvelik. Én magam is ilyen vagyok és elsősorban azokat a zsinórokat preferálom, amelyek semmilyen feltűnést nem keltenek, azaz zöld, esetleg barna vagy fekete színűek. A Smoke pontosan ilyen! Nevét ugyanis sötétszürke, a füstre hajazó színéről kapta, amely nekem nagyon tetszik! Szinte minden körülmények között eredményesen használható, esetemben is rögtön felkerült az egyik távdobó orsómra. 

A füstszínű Smoke zsinór remek választás mindazok számára, akik nem kedvelik a hivalkodó színű damilokat. 

A talán legnagyobb igénybevételnek kitett etetőbotomon lévő orsóm dobján már fent is van a Smoke. 

Mostantól azonban következzenek a gyakorlati tapasztalatok! Én azt különösen szeretem a Carp Expert zsinórokban, hogy a spulnira tökéletesen szabályosan, egymás mellé vannak a menetek feltekercselve, ami a dobra történő csévélés során is nagy segítség. Persze nem a vízparton, hanem még a horgászatot megelőző este otthon töltöttem fel a dobokat. Mivel mindegyik zsinórt próbára terveztem tenni, ezért mindhárom típus 0,20-as mérete felkerült egy-egy távdobó orsóm dobjára. Jobban mondva csak kettő volt az enyém, egy, a Crystal-lal feltöltött a Kristófé volt, így azt ő nyüstölte meg a távoli dobásokkal és a nagytestű halakkal. 

Mindegyik spulnira tökéletesen szabályosan vannak a zsinórok feltekercselve, ami számomra nagy pozitívum! 

A horgászat során szerencsére minden a terveink szerint alakult. A reggel bekevert csípős, halas, különböző méretű pelletekkel gazdagított etetőanyag nagyon szépen adta a pontyokat, emellett a csalik közül is viszonylag hamar rátaláltunk arra, amelyik a legjobban működött. Innentől pedig kedvünkre cserélgethettük a botokat és próbálgathattuk a zsinórokat. 

A csípős, kifejezetten a nagytestű pontyok számára készített kaja remekül tette a dolgát. 

Csalikból persze vittünk bőséggel, elvégre ki tudja, melyik lesz az aznapi favorit?!

Azon túl, hogy a dobási jellemzőit alaposan próbára tettük mindegyik típusnak, arról is meggyőződhettünk, hogy hogyan süllyednek és mennyire tolerálják a kemény fárasztásokat. Ebben tapasztaltunk is különbséget! A leglágyabb zsinórnak egyértelműen a Prestige tűnt, melynek nyúlása ugyanakkor a másik kettőhöz hasonlóan minimális. Bár az új zsinórok nem szoktak túl jól süllyedni, ezzel sem volt probléma, a nem túlzottan mély víz és a 100 méter környéki távolság ellenére is szépen süllyedt a zsinór. 

A Prestige zsinórral töltött orsókkal több jó pontyot is szákba tereltem a nap során. 

Ami a dobási jellemzőket illeti, talán a Crystal volt a legmeggyőzőbb, ez siklott a leghangtalanabbul a gyűrűk között és repítette a legmesszebb method vagy bordás kosarunkat. Mivel egy viszonylag merev zsinórról van szó, nagyon lendületesen pergett le a dobról, elősegítve ezzel az időnként szeles időben is a nagy távolságok elérését. 

A dobási jellemzőket tekintve egy hajszállal a Crystal nyert.

Ő már megvan!

Fantasztikus halakat fogtunk mindketten! 

A kemény fárasztásokat mindegyik típus remekül tolerálta, nem macskásodtak meg, de talán ez nem is nagy elvárás az ilyen minőségű damilokkal szemben. A csomót kiválóan tűrték, hiszen „csapó” került mindegyik 0,20-as zsinór elé, illetve a Crystalt dobóelőkének is használtuk, így azt gondolom, hogy sok szempontból ki lettek próbálva ezek az újdonságok. Mindent egybevetve abban maradtunk Kristóffal, hogy próbára tesszük majd őket egy finomabb peca során is, de első körben remekül vizsgáztak. Neki a Crystal, nekem pedig a Pestige volt használat közben a legszimpatikusabb, de ez nem jelenti azt, hogy mondjuk a Smoke ne lenne remek választás bárki számára. 

Természetesen mindegyik megfogott példány visszanyerte a szabadságát. 

Szóval legközelebb innen folytatjuk! 

Kép és szöveg: Szabó Bence

CARP EXPERT SMOKE SÖTÉTSZÜRKE ZSINÓR 300M, 1000M
1 890 Ft
CARP EXPERT UNI METHOD 6000 LC ORSÓ
25 990 Ft
Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....