Amikor a hajnal hasad
Megjelent: 2009. június 15. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások
A folytonos hajtásnak köszönhetően, két egész héten keresztül nem foghattam horgászbotot a kezembe. Már nagyon látszódtak rajtam az elvonás kóros tünetei. Mindenkivel morogtam, folyton ideges voltam. Hiányzott a víz illata, és az érzés, amint a kezemben rángatja a botot a menekülni próbáló hal. Horgásznom kellett, nem volt mese.

A horgászatra fordítható idővel még mindig hadilábon álltam, de ha elég korán kelek, akkor hajnalban egy-két órát próbálkozhatok. Csak biztosra mehettem, a kevés időmet úgy kellett beosztanom, hogy megkapjam azt, ami már nagyon hiányzott. Meg hánytam-vetettem a dolgokat jó alaposan és kirajzolódott a képlet. Horgászhelynek a lakhelyemtől alig tíz kilométerre fekvő ócfalvi horgásztó jöhetett számításba. Közel van, ezért pillanatok alatt ott lehetek, és nem veszítek a horgászatra szánt értékes időből. Célhalnak jó a ponty, módszernek meg a fenekezés. Elég jól ismerem a vizet, tudom, hol keressem őket, így szinte biztos a siker.


A sötétséget felváltja a világosság

A felszerelést kellett beszereznem és nem volt, ami boldogságom útjába állhatott volna. Berohantam Benzár Zsolt barátom horgászüzletébe és gyorsan elpanaszoltam, hogy mit is szeretnék, mire lenne szükségem. Már simogattam is szememmel egy tetszetős feederbotot, de meglepetésemre Zsolt egy háromrészes Carp Expert bojlis botot nyomott a markomba.
- Zsolt, nekem az kell! – mutattam a botra, amivel szemeztem.
- Most nem feederezünk, próbáld ki ezt! Majd gyorsan a kezembe nyomott egy Long Cast nevű orsót, ami kifejezetten a nagy dobásokhoz van kifejlesztve. – Nem rég jelent meg a piacon, eldobsz vele a világ végéig, próbáld ki. Bónuszként némi etetőanyagot is átnyújtott – a tegnap versenyen voltam, ez megmaradt, szórd be nekik.
Az orsót felhelyeztem a botra és egy kis „száraz" próba után úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt az összeállításnak, egész szimpatikusak voltak így együtt.

Egész éjjel nyugtalanul aludtam, csak forgolódtam az izgalomtól. Már reggel öt órakor a parton voltam és próbáltam betájolni az akadó szélét a félhomályban. Elsőre majdnem átdobtam az ágakon. Hiába, Zsoltnak igaza volt. Nagyon el lehet dobni ezzel a cuccal. Kicsit óvatosabbra vettem a dobálózást és máris a jó helyen csobbant a végszerelékem. Épp a kapásjelzőt próbáltam felhelyezni a zsinórra, mikor kirándította valaki a madzagot a kezemből. Rögtön bevágtam, de a fárasztás csak másodpercekig tartott, kiakadt a horog.
Jóformán az etetőkosár meg sem pihent az aljzaton, máris kapásom volt, hihetetlen. A horogproblémát orvosoltam, nagyobbat kötöttem fel. Erős a bot és a kisméretű horog egyszerűen kiszakadt a szájából, ezért volt szükség nagyobb méretre.

Lassan a napkorong is kezdett kikandikálni a horizont fölött, ez a halakat is megmozgatta. Mindenfelé pontyugrások voltak láthatók, kicsik, nagyok, még nagyobbak, mind-mind ugráltak. Leírhatatlan látvány volt.


A halak is örültek a napkeltének

A kapásjelzőm is életre kelt. Hangos koppanással ragadt a bothoz. A bevágás megvolt és végre fáraszthattam, ezúttal már szákoltam is. A fények még annyira gyengék voltak, hogy fotózásra nem igen gondolhattam, ezért gyorsan szákba bujtattam a pikkelyest, hogy majd jobb fényviszonyok közt megörökíthessem.
Alig dobtam vissza a cájgot, máris vitte egy újabb hal a horgot. Ő sem volt nagyobb előző társánál, talán valamivel nyurgább és hevesebb vérmérsékletű volt, de a szákolást ő sem kerülhette el. A nagy serénykedésben észre sem vettem, hogy kövér harmatcseppek telepedtek mindenre és tocsog a lábam a víztől.


Pontyra hangolva

Időközben a napkorong kibújt a dombok takarása mögül, és talán ezért is maradt abba az oly gyakori halugrás. Talán csak a napkeltére voltak igazán kíváncsiak, a többi már hidegen hagyta őket.


Igazi finomságok


Enyhe túlzásnak tűnhet a mérete, de szükség volt rá


Fűzni is lehet, nem csak horogra tűzni

Habár egyre kevesebb halmozgás volt észlelhető, én azért bíztam benne, hogy lesz még érdeklődő a csali iránt. Szerencsére nem tévedtem. Óvatosan emelkedett a kapásjelző, majd rohamosan ereszkedni kezdett. Tekertem keveset a hajtókaron, és bumm! Megvolt ő is.


Kissé nehéz így fotózni, de
azért csak sikerült


Nem adja fel…


…de lassan…


…vége


Akadás rendben


Az utolsó reggeli vendég


Szépek így együtt


Mert megérdemli


Viszlát legközelebb

Nem is erőltettem tovább a horgászatot, megszabadítottam ideiglenes rabságuktól halaimat, és ami a legfontosabb, hogy megkaptam mindent, amire vágytam.

Felszerelés:





Carp Expert Boilie



ET Long Cast

Maruto 988BD-BN

Carp Expert kukorica

Carptrend csaligumi

Carp Expert UV

Bordás etetőkosár

Kapásjelző



Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...