Az Ordas Tavak
Megjelent: 2009. július 22. | Forrás: EnergoTeam | Írások Az EnergoTeam Kupa horgászverseny-sorozat selejtezőinek lebonyolítását felvállaló tavak bemutatását a Pest megye északi részén, Sződ és Csörög között található Ordas tavakkal folytatjuk.


Az elsőként létrejött Öreg tó

Látogatásunkat egy rövid telefonos egyeztetés előzte meg Hever Lajos tógazdával, aki részletesen elmagyarázta – az amúgy egyszerű - megközelítési útvonalat.


Víz, hőség, halak... mi kell még?

Kérdéseimre válaszolva elmondta, hogy kilenc éve jutott arra az elhatározásra, hogy felhagyva eredeti mesterségével elindítson egy horgásztavat. Mivel hazánkban rendkívül lecsökkent a természetes vizek halállománya, nagy halat pedig szinte csak véletlenszerűen lehet fogni, elhatározta, hogy egy olyan tórendszert épít ki, ahol minden horgász megtalálja a kedvére való horgászatot.


Hever Lajos a kis halbirodalom tulajdonosa

Első lépésben – 2000-ben -, megépítették azt a tavat, melynek mai neve az Öreg tó. Területe másfél hektár, patkó alakú, és a Hartyán-patak táplálja vízzel. Mélysége átlagosan két méter, halállományát 1,5 kg és 25 kg közötti pontyok, 3 kg és 20 kg közötti amurok, valamint 1kg és 3 kg közötti süllők alkotják a keszegek mellett.


Ahova mindenki betér: a halőrház

Kultúrált környezet

2004-ben nagy fejlődés következett be, hiszen ebben az évben négy új tavat adtak át. A legfelső – az úgynevezett VIP tó -, a nagy halak kedvelőinek készült, hiszen kapitális méretű pontyok (8-23 kg) és 8-16 kg közötti szibériai tokhalak lakják. Vízmélysége 3-3,5 méter, 12 állására telefonon lehet helyet foglalni. Pontymatrac (bérelhető), valamint megfelelő méretű merítőháló használata kötelező.


Merítőhálók, minden mérethez

A következő tó a Harcsás tó, melyben a nyári időszakban 3-12 kg közötti afrikai harcsák és 2-6 kg közötti amerikai harcsák foghatók. Emellett 0,5-6 kg közti saját ívású ponty, valamint rengeteg keszeg és kárász található benne. Vízmélysége 2,2 méter.


Zárt parkolóban várják gazdáikat a járművek

Külön tó készült a rakós bottal horgászók részére is, gazdagon telepítve 0,5-8 kg-os pontyokkal, minden fajta keszeggel és kárásszal. Vízmélysége 2,3 - 3,1 méter között váltakozik. A tó patkó alakú, melynek középső rése egy félsziget, ahonnan nem lehet horgászni. Csak a patkó belső íve használható, így nem kell félni attól, hogy a szemben horgászók esetleg összeakadnak.


Szelektív hulladékgyűjtés

A Harcsás tó...

A keszeges-tóban 0,1 - 4,5 kg közti dévérek, 0,1 - 1,5 kg közti kárászok, valamint 0,3 – 5 kg közti pontyok találhatók. Vízmélysége átlagosan 3 méter.


...és vendégei

Házirend:

Valamennyi tóban csak egy bot használható, úszós felszereléssel!
Etetni csak szemes takarmánnyal, ill. élő csalival lehet.
A kifogott halat kíméletesen vissza lehet engedni, de a hal kopoltyúja alá nyúlni, vagy annál fogva megemelni szigorúan tilos!!!
A haltartó szákba tett halat kötelező el/ vinni, a halak cserélgetése tilos!
Fonott zsinór használata tilos!
A hangoskodás és a többi horgász zavarása tilos!
Gyermekek csak felnőtt felügyelet mellett horgászhatnak!
A tó területére háziállatot behozni tilos!
A VIP tavon a fentieken kívül nagyméretű merítőháló és pőntymatrac használata kötelező, a bojlis horgászat nem megengedett.


Fárasztás a VIP tavon

11,5 kg

A horgászok a tó melletti, jól felszerelt büfében csillapíthatják szomjukat és éhségüket.
Az autók a tó területén belül található biztonságos, elkerített parkolóban várhatják a horgászat befejezését.


A boldog horgász és zsákmánya

Nyitvatartási idő: 07:00 - 19:00 h
Információs szám: 06-30-214-33-70
E-mail cím::[email protected]


Ma üres a Keszeg tó...

...és a Rakós tó is

Napijegy: 1.500 FT
VIP jegy : 3.500 FT - Minden tavon lehet vele horgászni
Éves területi jegy: 50.000 FT


Szép látvany a vízpart mellett...

...de ez sem csúnya

Halak árai:

PONTY
5 KG-IG: 880 FT/KG
5-7 KG: 950 FT/KG
7-8 KG: 990 FT/KG
8-12 KG: 1.500 FT/KG
12 KG FELETT 2.500 FT/KG
AMUR: 690 FT/KG
AFRIKAI HARCSA: 890 FT/KG
AMERIKAI HARCSA: 1.600 FT/KG
SZIBÉRIAI TOK: 2.400 FT/KG
SÜLLŐ, CSUKA: 1.600 FT/KG
KESZEG/KÁRÁSZ: 450 FT/KG

HA AZ ELVITT NEMESHALAK EGYÜTTES TÖMEGE MEGHALADJA A 2 KG-OT, A HAL ÁRÁBÓL 400 FT KEDVEZMÉNY JÁR!


Fárasztás közben a halőrház alatt

Ez is megvan, érdemes volt kijönni

Megközelítés:

Az Ordas-tavak Budapesttől 30 km-re, északra helyezkednek el.
Budapest felől a 2/a-ról Sződ-Sződliget-nél kell lefordulni Sződ irányába. Az egyetlen sződi templom után balra fordulva kb.1500m-re bal oldalon található a tórendszer. a Régi 2-es főútról a Sződligeti lefordulást követően Sződ felé tartva az előzőekkel megegyező módon lehet a tóhoz jutni.
Gödöllő felől Vác fele kell haladni, majd Vácrátótot elhagyva, a vasút után is Vác irányába balra fordulni, és kb. 1500 méter után Csörög irányába balra fordulva kb.1000 méterre a jobb oldalon található a tó.




Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...