Az év első csukái
Megjelent: 2009. március 02. | Forrás: Székely Zoltán | Írások Végre eltakarodott a jég a vizekről. Állandó tettestársammal, Laci barátommal, el is határoztuk, hogy gyorsan elmegyünk csukázni, még mielőtt a tilalmi időszak eljönne. Pár, egész télen a stég előtt, hálóban aszalódott karikakeszegemet örömmel áldoztam fel a túra érdekében.


A vízre hajló füzek alatt mindig érdemes csukára próbálkozni

Mi úgy csukázunk, hogy a partszélen haladva, minden olyan helyre bepottyantjuk a kishalat, ahol búvó csukát remélünk. Az úszós készségen lévő csalit még a vízre hajló fák alá is igyekszem bejuttatni. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesz a 3 méteres teleszkópos MMV Series Tourist bot, mely könnyű és erős, mindössze öt részes, de a szűk helyeken egy-két részt össze is tolok, ha be kell bújni a nehezebb pályákra. Nagy gyűrűi miatt fagyos időben is jól használható.


Az úszós csukázás lényegesebb eszközei

A kis fárasztási terület miatt, egy szigorú, Gold Star Cyklone NG 40-es orsót használok, dobjain 30-as Extreme, vagy ha nagyon akadós a pálya 40-es Carp Expert zsinórral, hiszen nem csak pontyra jó az. Néha fantasztikus kis vizekbe is ki áll a csuka, főleg télvégén, csak legyen körülötte valami takarás. A kishalat legtöbbször húzogatom, ezért a csali szájába akasztom a többnyire egyágú horgot.


Én nem bonyolítom túl a vontatós készséget

Harapásgátló előkét ilyen helyen ritkán alkalmazok, mert az akadók miatt úgy sincs sok idő nyeletni. Több is a kapásom, bár be kell vallanom érnek is néha csalódások. Nyíltvízi, letevős csukázásnál inkább eltartó szárra kötött előkét használok Grizzly hármashoroggal.


Az MMV Series Tourist kevés, nagy gyűrűi miatt fagyos időben is jól használható csukára

Sok bajom volt a rendszeresen kihajló kulcskarikákkal /különösen pergetésnél/, de amióta Predadek-félét használok a hármashorgok rögzítésére, nem ment el miatta halam. Ennél a kevésbé kedvelt módszernél /unalmas számomra/, a csali hátába tűzöm a horgot, de ha a terület engedi, nem fixálom a talajhoz, keresse meg a csali a csukát.


Laci első csukája.

Most is kitartóan húzogattuk a csalihalakat, egyszer csak Laci nagyon elcsendesedett. Olyan mereven állt és meredt a felszín alatt lassan bandukoló úszójára, száz méterről meglátszott hogy kapása van. Egy belógó fűz alá dobtam a karikámat és elmentem megnézni, mit is fog a komám. Mire odaértem bevágott.


A Maruto horog jól és szerencsésen akadt

Óvatos fárasztásba kezdett, mert ő sem használ előkét, de hamarosan megmerítettem. - Kiló feletti, bemelegítésnek jó lesz – mondta. Kissé „sárgán" bandukoltam vissza, de hamar felvillanyozódtam, mert az úszóm behúzva az ágak alá, alig láthatóan elsüllyedt. Nem tudtam, mióta nyelheti, ezért erősen dobogó szívvel azonnal bevágtam.


Az MMV Series Tourist öt részes, mindössze 95cm, ezért a bokros területek meghorgászására is kiválóan alkalmas.

Harmincdekás kaszakő rugdalózott a zsinór végén, így tovább nőtt irigységem Laci iránt, aki, hiába rejtegettem, észrevette apró zsákmányomat és odakiáltott: mindenki érdemei szerint részesül! Vissza kellett valahogy vágnom, kínomban odasziszegtem:- Elteszed? Szívesen oda adom, tudom te ilyenekkel szoktad tölteni a nagyobbakat – persze csak nevettünk.


Ha hármashoroggal horgászunk, a Griizly erejében bízhatunk

Télvége lévén, és délután, hamar nyúlni kezdtek az árnyak a vízen, és mi most már ezekbe a nád előtti árnyékfoltokba húzogattuk csalihalainkat Be is jött a dolog, mert Laci hamarosan újabb csukát fárasztott.


A Cyklone NG 40-es erőt sugárzó, komoly orsó

Nagyokat vetődött, mikor barátom a merítővel közelített felé, de sorsát nem kerülhette el, a háló hamarosan körülölelte. Nekem is hamarosan kapásom lett, de vékonyan akadt, lerázta magát fárasztáskor. Laci csomagolás közben lazán magához terelgette a harmadikat is, közben csak annyit mondott: - sötétedik, haza kellene már menni, nem?


A szépséges teríték

Ekkor nekem is elkapta újra, talán ugyan az, amelyik az előbb elment, mert szakasztott azon a ponton vágott rá ahol az előbb. Úszott vele komótosan vagy két métert majd megállt. Most többet nyelettem, bár ennek meg volt az volt a rizikója hogy elharap, de biztosra akartam menni, mert nem volt már időnk. Mikor az úszó ismét megindult finoman beemeltem neki.


Este felé a csukák gyakran kiállnak a nádszélek elé

Végig rohant a nád előtt, majd a meder felé kanyarodott, aztán furcsamód engedte magát a merítőig húzatni, amit gyorsan alá is toltam. A hálót megérezve nagy ribilliót csinált, de már későn harapta el a damilt. Gyors terítéket raktunk, és bár nem igazán krokodil méretűek voltak, mi el tudtunk bennük gyönyörködni.


Az év első csukái a helyükre kerültek
.
Kapcsolódó termékek:



GS MMV Tourist

Carp Expert

GS Cyclone

Bilincs

Energofish sapka

ET Vödör

Predatek kulcskarika

Grizzly hármashorog



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...