Az év első túrája
Megjelent: 2009. február 25. | Forrás: Székely Zoltán | Írások A vizek nagy része még jégpáncél alatt nyögött, mikor hírét vettem, hogy a tassi Turbina-öböl felszíne már kiengedett.


A tassi öböl már kiengedett.

Nagyon kiéheztem már a halfogásra és felkapva az Energofish-től tesztelésre kapott pillekönnyű, de rendkívül gerinces, 5-25 gr dobósúlyú 3,90-es Bream Match pálcát és a szinte hozzá gyártott kétkaros, hét csapágyas Fighter Match 30-as orsót, valamint némi trágyagilisztát, csontit, friss kenyeret és csemegekukoricát, megejtettem az év első pecáját.


Az első idei halam

Érkezésemkor szomorú kép fogadott. Az öböl vízén, egén, kint a Nagy-Dunán, de még a Kiskunsági-csatornán is hemzsegett a kormorán.


Segítségeim

Egyedül a Turbina-öbölbe nem merészkedtek be a horgászok miatt. Az öböl középső részén helyezkedtem el. Szerelés közben is fogtak tőlem jobbra is, balra is egy-két halat.


A Bream Match 3,9 m rendkívül könnyű és mégis komolyan terhelhető spiccel rendelkezik.

Önsúlyos, hosszú antennás úszót tettem fel a kellemesen lágy 14-es Extréme zsinórra, melynek végére 12-es, vékonyhúsú, lézerélezett Maruto horgot kötöttem.


A Fighter Match 30-as 6:1 áttételével a leggyorsabb úsztatós orsók közé tartozik.

Tehettem volna vékonyabb damilt is, hiszen orsómnak két pótdobja is van, melyekre 12-es és 17-es zsinórt tekertem, azonban mivel nem vittem merítőt, a középmegoldásra szavaztam.


Akadtak egészen húsos példányok is.

A téli Tímár-Mix-ből felhősre áztatott félöklömnyi gombócokat gyúrtam és beszórtam magam elé 10-15 méternyire, de csak vékonyan.


Jó kis felszerelés

A lebegő anyagra való tekintettel fenék felett fél méterre állítottam az eresztéket. Nem kellett sokat várni, valami óvatosan oldalra vitte az úszót, bevágtam. Az év első kapásából szép dévér született! De jó érzés volt bevágni,


A vörösszárnyú a tassi öbölben ritkaság.

halat húzni, megfogni, még letörölni a nyálkát is a kezemről! Aztán szépen beindult a kapás, kivéve mikor mellettem egy népes család két vödör kaját zúdított a vízbe.


Egy az aprajából

A kapások felét - annak ellenére, hogy határozott volt -, üres bevágás követte, mert szerintem beleúszás volt. A csalit, sőt az eresztéket is érdemes volt változtatni, ha leállt a hal.


Szép idő, szép halak. Jól kezdődik az új év

Így került laposkeszeg gilisztával a horogra, a vörösszárnyú és a dévérek java viszont csontira, míg a karikák, kukoricára, kenyérre jöttek leginkább.


Bevált téli etetőanyagok.

A sok kapás mellett nagyon élveztem a gyönyörű napsütést és az Energo thermoruhát, mely úgy fűtött, mint egy kályha, hamar le kellett vetnem.


Első idei pecának nagyon jó volt!

Az év első horgászata nagyon jól sikerült, mert a felszerelés, a halak, és még én is jól vizsgáztam.

Kapcsolódó termékek:




ET Classic

Bream Match

ET Fighter Match

Extreme

Maruto




TímárMix

Polár felső




ET Vödör

ET Thermo ruha

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...