Az utazó erőművész
Megjelent: 2009. június 10. | Forrás: EnergoTeam | Írások

Nyár közeleg, bár talán már most is az van. Az utazgatásokat, vagy hosszabb-rövidebb nyaralásokat egy igazi pecás víz közelébe tervezi, és ha ezt sikerül a családdal elfogadtatni, még mindig gond lehet, hogy milyen felszerelést vigyen magával, és az egyáltalán befér-e a kocsiba.


Fóliacsőbe szorult komplett szerelék

Az ilyen családi alkalmi horgászatokra és, hogy a horgász ne érezze magát kellemetlenül, a nehéz terepekre is egyaránt alkalmas egy olyan bot, mint a Banax Tourist, tökéletesen megfelel egy olyan orsó, mint a Banax Eagle, amire jól passzol a 0,32-es Carp Expert damil. Még jobb, ha kettő van belőlük, de azért néhány apróságra is szükség volna: úgy mint merítő, kapásjelző, horog… Szerencse, és már-már hihetetlen, hogy mindezt egyben is meg lehet vásárolni! Ráadásul most olyan kedvező áron lehet hozzájutni ehhez a nevében is utazásra bíztató összeállításhoz, amit nem mindennap látni a kirakatban.


Símán elfér a csomagtartóban


A kacsákat is érdekli

Lássuk mit rejt a csomag!
Az átlátszó fólián rögtön feltűnő a két orsó doboza és a két bot, és már ott kukucskál a kiemelő háló is.
A Banax összeállításnak a Gold Star botok keménysége adja meg az alaphangját. 50-100 grammos, 5 darab teleszkópos tagból kihúzható 300 cm-es nyelekről van szó. Már közel sem a régi, ósdi teleszkóposokra kell gondolni! Jó tapintású, szépen felületkezelt csövek ezek, és ez ugyan horgászatilag másodlagos szempont, de jól is néznek ki!


Marcona számok

Jól néz ki


És, hogy üssön: rögtön kettő

Ha kiszabadultak a botok, jöhetnek a többiek is! Csak legyen türelmünk kipakolni a rengeteg cuccot. Két Banax Eagle 501 orsó, két tekercs Carp Expert 0,32mm-es, 300 méteres damil, két Gold Star Wave Carp elektromos kapásjelző, két bottartó nyél hozzájuk, egy teleszkópos nyelű, két méterre kihúzható merítőháló, két darab, etetőkosaras, gubancgátlócsöves két horoggal és forgókkal szerelt Gold Star fenekező végszerelék, és három csomagnyi Maruto horog a 9644-es pontyozó szériából, 1-es, 1/0-s, és 2/0-s méretben.


Időbe telik kipakolni

De a nagy merítőben minden elfér


Két méteres

Esti kapásoknál jól jön a
fény és hangjelzés


A felszereléshez passzol

Csak egy kötés és kész a cucc


Durva bothoz nem árt a nagy horog

Az orsókhoz egy-egy fekete pótdobot is kapunk, ami talán még jobban is passzol a ház zöld színéhez, mint a hasonlóra festett fő dob. A szürke, jó tapintású hajtókar, a könnyen mozgó fékszabályozó (ahol el is lehet felejteni a finom beállításokat), és a patentul működő dobrögzítő és -oldó gomb előnye az orsónak.


Elölről jól néz ki

Fölülről jól mutat

Jöhet a damil, ami fekete, kicsit kemény, és igényes csomagolású. A menetek tökéletesen fekszenek egymás mellett és egymáson, de por és egyéb védelem miatt egy fólia is fedi őket a tekercsen. A rögzítés is profi: vágaton ki, akasztónál vissza, ragasztóval leragasztva.


Megcsillan a horizont

Igényes megoldások

Az kis daráló jól illeszkedik az orsótartóba. Dobján azt hirdeti, hogy 0,33mm-es damilból 230 méter fél el. Vagyis ha kicsit lazábban csévéjük fel a zsinórunkat, akkor kb. 200 métert használunk fel.

Az orsó dobjára kb. 290 tekerés viszi fel a maximálisnak nevezhető mennyiség a 0,32-es zsinegből. Ezt annyit tesz, hogy ha egy tekerésre 70 centit húz be az orsó, akkor még maradni kell bőven a 300 méteres spulnin.
A maradék zsinórt fel is használhatjuk a következő orsóra, pláne, ha nem készülünk távoli dobásokra. Ez a maradék damil kb. 200 hajtókar fordulat után fogy le a tekercsről.

Ha mégis kevésnek tűnik ez a száz-száztíz méternyi zsinór, akkor két dolgot tehetünk: végét összekötjük a másik, még bontatlan tekerccsel, és feltöltjük a dobot a kívánt mértékig, majd levesszük a dobot, az üres dobot tesszük fel és átcsévéljük a damilt úgy, hogy a kötéshez képest a rövidebb szakasz kerül az aljára, mintegy alátétként.


Vagy megbontjuk a másik Carp Expert tekercset és abból is felcsévéljük kötözgetés nélkül a maximális mennyiséget.


Csordultig

A kemény damilt meglepően szépen rakja

Maradékkal feltöltve

Ez is bővel elég, pláne egy közeli
akadós horgászatkor

A felszerelés már gyerekjáték, jöhet is a horgászat.
Egymás mellett mindenképpen jól mutat a két egyforma nyél, amikkel kiülhetünk folyóra, horgásztóra, vagy valami akadós helyre is.


Várakozó botok…

és orsók

A bottal óriásit lehet dobni a vastag zsinór ellenére, de ez el is várható egy ilyen dobósúllyal rendelkező összeállítástól. A jól megtömött etetőkosár vagy 80 méterre is elszállt, ám ha a halakat a közelben sikerült csak megtalálni, hiába nem minden az erő és a távolság.


Az ekkora ponty nem ellenfél

Együttes

A fatuskó előtti pontytúrásra dobott kukorica, ugyanis helyben tartotta a halakat. A kemény szerelék pedig ki is húzta azt a zsákmányt, amivel minden túrázó, nyaraló horgász büszkén beállíthat, ha egyik nap, feláldozva a közös reggelit hátrahagyja a családot pár órára.
Figyelem! A délelőtti halpucoláshoz szükséges kellékeket már külön kell megvásárolni! 

Termék:


Banax-Tourist szett



Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...