Bajszosok után kutatva
Megjelent: 2009. október 30. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások



Kora délelőtt futott be az autónk a Duna Delta partján fekvő gorgovai halászfalucska poros kis utcájára. Sűrű portömeg kavargott a terepjáró mögött, akár valami tornádó, úgy közeledtünk Pintyó Lajos horgásztanyája felé. Már csak néhány töltésen kellett végighaladnunk és kinyújtóztathattuk az úton meggémberedett végtagjainkat. Végre befordultunk a faragott székely kapun, fáradtság és boldogság járta át minden testrészünket. Megvetett ágyak vártak ránk a kis nádfedeles házikókban, hogy kipihenjük az út fáradalmait.




A délutáni nap sugarai előcsalogattak, némileg sikerült kipihennem magam. Hatalmasat szippantottam a deltai levegőből, ami keveredett a frissen elkészült étel finom illatával. Hamarosan már asztalnál ülve hódolhattam a gasztronómiai élvezeteknek.




Ez a barátságos kis házikó volt egy héten keresztül az otthonunk




Nem tudok elsiklani a konyhai fogások felett anélkül, hogy ne tennék említést róluk. Az alapanyagot mind bio termékek képezik. Az udvaron termett friss zöldségeknek nincsen párja, a szorgos kéz és a deltai nap érleli őket zamatosra. A hátsó udvarban kapirgáló tyúkok mindennap friss tojással látják el a konyhát, és természetesen húsukkal is hozzájárulnak az étrend színességéhez. A parton bóklászó mangalicák, szarvasmarhák, birkák húsáról sem kell megfeledkeznünk, ízletes sültek, pörköltek és különböző finomságok készülnek belőlük. A tehenek, és juhok teje sem megy veszendőbe, csupán átalakul tejtermékek formájába, hogy az asztalnál kedvünkre válogathassunk a házi ízek közül. A halhúst kedvelőket friss deltai halból készült ételek kavalkádja várja. A hamisítatlan székely házikenyér, pedig megkoronázza az étrendet.




Élelem után kutat a család



Déli pihenő




A fenséges étek elfogyasztása után rögtön a horgászfelszerelés összeállításához láttam. Bármilyen hosszúnak is tűnik egy hét, az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy eltelt, ezért egy percet sem vesztegettem az értékes időből. A nappali horgászatra már nem igen maradt lehetőség, de nem éreztem, hogy lecsúsztam volna valamiről, hisz az éjszakai pergetés rejti az igazi kalandot. Ha éjszakai horgászat, akkor nálam a dobogó legfelső csúcsán a harcsa áll, ezért elsőre rá fektettem a hangsúlyt.



Beteges aprólékossággal vizsgáltam át a felszerelésem minden pontját, hogy ne legyen gyenge láncszem. A kötés a zsinóron, illetve varrás rendben, a wobblerek horgai tűhegyesre fenve, kulcskarikák lecserélve masszív, megbízható minőségű karikákra. A bot már bizonyított korábban is, ezért reményekkel telve néztem az éjszaka elé.





A koptató zsinór használata számomra elengedhetetlen. Nem akarom emiatt elbukni álmaim harcsáját



A harcegység bevetésre készen



A legapróbb is a legerősebbek közül való




A lelkes készülődésben viharfelhők zavartak meg. -Ha fél téglák potyognak az égből, akkor is kimegyek, morogtam magamban. Elszántságom meghátrálásra késztette a komor fellegeket, alkonyatra már csak pár kósza felhő maradt az égen.




Esőfelhők közeledtek…



…,de estére kitisztult




A teljes sötétség beálltával egy randira készülődő tinédzser izgatottságával vágtam bele az éjszakába. Nem tápláltam hiú ábrándokat két méter feletti halakról. Izgatottságom csupán abból adódott, hogy évente igen kevés lehetőségem van e felettébb érdekes módszerrel harcsát fogni, ezért minden alkalommal a szokásosnál jobban megugrik az adrenalin szintem.





Még a parton összeakadtam az első éjszakai élőlénnyel egy pézsmapocok személyében. Habár neki is volt bajsza, én mégsem rá vágytam




Végre vízen voltunk Zsolt barátommal. Óvatosan közelítettünk a meghorgászni kívánt partszakasz felé. A motort még időben leállítottuk, hogy ne keltsen felesleges riadalmat az uszonyosok közt. Az árral és evező segítségével helyezkedtünk el a megfelelő távolságra a parttól. Mivel barátomnak ez volt az első ilyen típusú horgászata ezért gyorsan elmondtam, hogy mire figyeljen és máris toccsantak a műcsalik a sötéten kanyargó Duna vizében. A partszakasz igen ígéretes volt, a korábbi években már sikerült néhány szebb halat kivarázsolnom a helyről, ezúttal is bíztam jelenlétükben.

Nem kényeztettek el a bajszik, hosszas dobálás után még csak rablást sem hallottunk. Megszállottan szűrtük a vizet, általában a kitartás csak meghozza gyümölcsét.



Barátom akasztott oda egy rendeset, de a kapó hal agresszivitása az első pillanatban megtévesztette, csupán egy kölyökharcsa támadt a műhalra.




Barátom, első pergetve fogott harcsájával




A pillanatnyi fotó után óvatosan visszahelyezte a vízbe a kis fenevadat, ami villámgyors mozdulattal eltűnt a feketén csillogó Dunában. Jót nevettünk a kis harcoson, majd tovább dobáltuk a különböző csalikat. A nagy csendben és eseménytelenségben megszűnt az időérzékem, fogalmam sem volt, hogy mióta lehetünk vízen. Hosszú óráknak tűnt az eltelt idő.

Az egyik pillanatban éles ütést éreztem karomban, reflexszerűen vágtam be. Az első nekifutásból sejtettem, hogy nagyobb halba akadtam, mint barátom, de éreztem, hogy nem lesz hosszú meccs. Végre jól esett érezni, hogy valami élőlény védekezik a madzag másik végén. A harc rövid, de annál izgalmasabb volt. A csónak alján már nem tűnt olyan magabiztosnak ellenfelem, mint a vízben. Mentségére szóljon, hogy méretéhez képest becsülettel küzdött.




Csak padlóra küldtem



Ragadozók





Vicsorog, de nem képes többre



Miattuk érdemes éjszakázni




Természetesen újabb lökést adott a folytatáshoz a halam, de bármennyire elszántak és kitartóak voltunk, nem ajándékozott a Duna több ragadozót. A sötétség és eseménytelenség megtette nyomasztó hatását, csónakunk orrát a horgásztanya irányába fordítottuk, szemünk előtt már a puha ágy lebegett.



Horgásztanya Gorgován, a Szulina ágon: www.dunadelta.ro





Használt termékek:








ET Spin Blade



Salmo Hornet





Salmo Boxer



Predatek Spoonbill



Predatek karika















Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...