Baller brekkencsre
Megjelent: 2023. augusztus 19. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Megragadva a nyár első napsugarait, Hejőkeresztúr és Nyékládháza között elhelyezkedő bányató partjára érkeztünk Molnár Zoltán operatőr kollégámmal egy rapid felszíni pergetésre. Mint már korábbi írásaimban említettem ez egy több mint 300 hektáros vízfelület, amihez átlag 10 méteres mélység párosul. A 20 méternél mélyebb gödrök sem ritkák, így egy óriási vízfelület, ami lassan melegszik fel. Más kisebb vizeken már régen leívtak a balinok és aktívan táplálkoznak bandában a felszínen, míg itt még talán csak most fejezték be a nászt. Bátortalanul, egyesével járják a felmelegedő partszéli vizeket. Nincs még bennük a bandázás okozta zabálási versenyszellem. Nincs kit leelőzni egy-egy jó falatért. Kétszer is megnézik mi az, amire támadólag ráfordulnak. Ez az időszak rettentően látványos, mégis annál idegesítőbb, hisz a látott hal passzívan, szinte érdektelenül úszik el előttünk. Viszont van egy jó hírem. Ezt az időszakot is meg lehet törni egy jól vezetett felszíni csalival.

Ebben az írásban a már csukások által jól ismert Wizard Wiggly Békákat mutatom be, mely négy színben (fehér-fekete-zöld és sárga) és két méretben (4 cm és 5.5 cm) kapható.

Korábban én is mint valószínűleg rajtam kívül sokan, csak akkor vettem elő ezt a bújtatott horgos gumi csalit, amikor vízfelszínig felérő sulymos, tökleveles vagy egyéb növényzettel benőtt terepet akartam átvizsgálni. Ez a csali erre lett kitalálva és erre tökéletes is. Sőt! Ezekhez az előbb említett terepviszonyokhoz más nem is használható. A popperek és a WTD csalik lefelé lógó hármashorgai miatt maximum a növénysáv mellett vezethetőek el. Benne semmiképp. Viszont kíváncsi voltam mit tud ez a csali akkor, ha nincs meg a növényzet általi takarás. Akkor is felkelti a ragadozók érdeklődését?

Mi sem lenne kiválóbb tesztpálya, mint a vízinövényes tereppel ellentétes óriási nyílt vízfelület.

Jobbra és balra is egy-egy bokor nyúlt a víz fölé, ami adott némi takarást, ha a part közvetlen közelében razziáznának a keresett ragadozók.

A fekete békát tettem fel elsőre, hisz a nálam lévő négy színből ez az egy aminek nem fehér a hasa. Ebben a tiszta vízben és erős napsütésben ezt a sötét tónust szeretem használni.

Áramvonalas test. Dobáskor nyíl egyenesen, tű pontosan és óriási távolságokra dobható.

Víz alatt összenyomva majd elengedve víz tölthető a testbe, amivel a súlyát növelve újabb métereket nyerhetünk a dobótávon, természetesen megfelelően gerinces pálcával.

A 240 centiméteres 7-35 gramm dobósúlyú Wizard Samurai Spin erre a célra tökéletesen megfelelő. Gerinces pálca, mely nem „taknyul” bele a csali vezetésbe. A blank mozdításakor garantáltan időveszteség nélkül már ugrik is a csali.

Orsónak én a Wizard Delta Spin-t választottam. 7+1 csapágya kiváló minőségű futást biztosít. Áttétele 5,5:1. Ennél semmiképp nem ajánlok nagyobb áttételű orsót a felszíni csalikhoz, hisz számomra egy jól vezetett felszíni csali nem gyors. Sőt! Folyamatosan mozgó, oldalirányba intenzíven kitérő, mégis lassan közeledő.

Igyekeztem egy adott pontba megállni és minél kevesebb hullámot gerjesztve szórni a vizet.

A Wizard Wiggly Béka vezetése nagyon tág lehetőségeket biztosít. Agresszív „walk the dog” vezetéstől a popperes ütemes fröcskölésen keresztül a finom felszíni pöcköléseken át a vízzel megtöltött hullámzásig más-más mozdulatok érhetőek el vele.

Egy úgymond „rossz tulajdonsága” van ennek a csalinak, ami nem más, mint az akadás. Én olyan 50%-os hatékonysággal tudom megfogni a kapásokat erre a csalira, hisz itt nincs lefelé álló hármashorog ami akkor is akad, ha csak oda pöccint a támadó a csalinak, vagy csak orrheggyel megtolja.

Ezesetben csak akkor szúr a horog, ha a támadó ragadozó alsó és felső állkapoccsal is összezár a csali körül, ezzel összenyomja a gumi testet, ami előbújtatva a két tűhegyes horgot.

Pár dobás után balról érkezett is egy burvány a fekete brekkencs után, amit másodpercekkel később megtudtunk, hogy 5 domolykó okozott. Sajnos a bokor takarásából kiérve azonnal észrevettek és a mélybe menekültek még mielőtt megörökíthettük volna a kikövetést avagy komolyabb ütés érkezett volna. A sikeres csalivezetésen felbuzdulva igyekeztem újra és újra a partszéli bokros tövénél elvezetni a csalimat, de nem érkezett több érdeklődő. Lebuktam a figyelmes domi szemek előtt. Legyező alakban beljebb dobva talán a harmadik dobásnál járhattam, amikor burványlást vettem észre békám alatt már a nyílt vízről. Sajnos még ez is takarásban volt Zoltán látószögéből és csak én láthattam a vízben állva, hogy felkeltettem egy hal érdeklődését. Négy-öt pöckölésen keresztül láthattam, hogy forog a ragadozó a béka alatt, majd végül egy komoly burvánnyal azt birtokba is vette. Ebben a pillanatban botom jól közvetítette a támadást, mely egyértelművé tette, hogy nem csak a burvány tüntette el a békát, hanem ragadozó szájban a csali. Rövid-határozott bevágásom jól ült, ellenfelem pedig a mélybe tört. Sejtettem, hogy balin lesz, hisz már bőven 10 méter feletti vízoszlop felett vezettem a békámat, ide pedig a domolykók és csukák ritkán jönnek ki.

A precízen összeállított szett most sem hagyott cserben.

Pár nagyobb kirohanás és balinos piruett után már a sekélyben forgott előttem ellenfelem.

Ekkor már láttam a jó akadást, így tudtam Ő már nem menekül meg a kamera elől.

A kíméletes bánásmód neki is jár, így határozottan merítőbe tereltem.

Jutalmam egy hibátlan bányatavi balin volt ...

... aki hamar vissza is nyerte a szabadságot.

Aki még nem ismeri a felszíni pergetés örömeit annak javaslom mihamarabb próbálja ki. Aki pedig már rutinos a témában az tudja mekkora élmény látni-érezni egy felszíni támadást. A plasztikozás mellett ez számomra a legkedvesebb módszer, hisz ezek a csalik az egyéni vezetéstől lesznek igazán fogósak. Szinte kérik a horgász egyedi sajátos mozdulatait.

 

Fotókat készítette: Molnár Zoltán


Szöveg: Szebenyi Péter

WIZARD MXT ORSÓ
25 490 Ft
WIZARD PREDATOR MERITŐHÁLÓ (GUMIROZOTT)
10 490 Ft
WIZARD WIGGLY BÉKA
1 990 Ft
WIZARD BRAID SÖTÉTSZÜRKE FONOTT ZSINÓR 135M
5 290 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...