Botpróba műhalakkal
Megjelent: 2007. október 03. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár | Tesztek
Nemrég, az egyik horgászüzletben figyeltem fel a SPIN BLADE botcsalád egyik könnyû pergetõbotjára, amely a 240 centijével és 10-30 gramm dobósúlyával megtestesítette azt, amelyre már oly régen vágytam. Hát így találtam meg a nagy Õ-t, a sors is egymásnak rendelt bennünket! Elsõ látásra megtetszett ez az igényesen kialakított bottest, a precíz gyûrûzés, és a kényelmes parafamarkolat. Valahogy úgy tûnt, mintha kimondottam rám gondoltak volna a tervezõk!


Jól járható part, enyhe sodrás – ideális pálya a könnyû pergetéshez!
A vízparton egy 30-as méretû orsóval társítottam az új botot, majd 0,14-es fonottal vált teljessé a készség. Magamhoz vettem egy Salmókkal tömött mûcsalis dobozt, és készen álltam a kalandra!
Kis folyócskánkban a víz meglepõ módon tiszta volt, bár az elmúlt idõszakban folyamatosan dolgoztak a mederben. Szóval, a helyszín rendben, immár csak rajtam múlik minden!
Az elsõ dobásokat a kis Salmo TINY BT-vel hajtottam végre, ez mindig hamarabb hozott halat, hátha most is így lesz – reménykedtem. Persze, minden figyelmem az új botra összpontosult és nem csalódtam… A kis Blade meglepõen jól közvetítette az apróbb wobblerek veretését is.

A vízparton egy 30-as méretû orsóval társítottam az új botot, majd 0,14-es fonottal vált teljessé a készség. Magamhoz vettem egy Salmókkal tömött mûcsalis dobozt, és készen álltam a kalandra!
Kis folyócskánkban a víz meglepõ módon tiszta volt, bár az elmúlt idõszakban folyamatosan dolgoztak a mederben. Szóval, a helyszín rendben, immár csak rajtam múlik minden!

Az elsõ dobásokat a kis Salmo TINY BT-vel hajtottam végre, ez mindig hamarabb hozott halat, hátha most is így lesz – reménykedtem. Persze, minden figyelmem az új botra összpontosult és nem csalódtam… A kis Blade meglepõen jól közvetítette az apróbb wobblerek veretését is.


Sügerek kezdtek… A TINY BT ismét jó formában van.

A parányi mûcsali jó választásnak bizonyult, hamarosan sügerek hada támadt a miniwoblerre – ez mellesleg kissé meglepett, ugyanis ezen a folyószakaszon fõleg domolykókkal találkoztam eddig. Sügérrel szinte soha. Sebaj, jó lesz az ilyen kis ragadozó is! Ezekbõl legalább sok van! Igaz, csak arra képesek, hogy a bot hegyét enyhén görbítgessék, de kezdésnek ez sem rossz…
Amint az várható volt, a sügerek nem igazán tudták megleckéztetni az új botot, de nem sokkal késõbb megérkeztek a várva várt domolykók is…


Aztán domolykók folytatták a játékot.

Ami a legendás TINY-t illeti, jómagam közel két éve használom eme mini-Salmókat, és a domolykós horgászataimat ma már nehezen tudnám elképzelni nélkülük. Általában szívesen használom a merülõ (sinking), illetve az úszó (floating) típusokat is – az úszó típus bokrok alá való beeregetése az egyik kedvenc stratégiám, míg a mélyebb vizekben egyértelmûen a merülõ TINY kezelhetõ jobban. Ez a wobblertípus kis mérete ellenére is nagyon jól dobható!


Egy marék TINY mindig van nálam!


Olykor a nagyobb domik is elõmerészkedtek…

Bullhead 4 HBD, a csodafegyver!

A sokadik megfogott domolykó után, gondoltam egy merészet és lecseréltem a kis „hal-mágnest” egy némileg nagyobb Salmóra: a BULLHEAD 4,5 centis úszó modelljének sok szép halat köszönhettem már az évek folyamán.

A kölönte-mintás mûhalacska olyannyira a felszínen jött, hogy már-már kilátszott a háta...
A felszínt pásztázó ragadozók sohasem bírtak ellenállni neki. Nemegyszer elõfordult már, hogy a beesõ wobblert azonnal elmarta egy falánk domolykó… Talán a színe, vagy a beesés által keltett csobbanás miatt, vagy mindkettõ együtt, nem tudom pontosan.

Botpróbáló túrám egyik percében fejvesztve menekülõ kishalakra lettem figyelmes… Mintha ragadozó elõl ugrottak volna szét egy kiálló bokornál. Akár csuka is lehetne! – villant be, hiszen korábban is láttam már csukát ezen a szakaszon. Azonnal wolfram-elõkét kerestem elõ, és azt kötöttem a MINNOW modell HP színkóddal jelölt változata elé. Bízom ebben a wobblerben… Nemegyszer fogtam már vele csukát a domolykós pergetéseim közben. Ha környéken valóban csuka ólálkodik, akkor ez a wobbler biztosan kapásra bírja most is!
Nem csalódtam… Elsõ dobásra megvolt a tarka-mintás tettes – igaz, messze a remélt méret alatt volt, de azért fogai már voltak...


Tökéletes mûcsali – tökéletes ragadozó!

Ahol egy hal van, ott lehet még több is! – gondoltam, és nem tudtam megállni, hogy ne dobjak vissza a bokor elé... Ezúttal egy SMD színkóddal jelölt MINNOW-t akasztottam a kapocsba, és dobás közben már szinte biztos voltam a vehemens kapásban! A kis mûhal remegve indult el, de alig fél métert haladhatott, újabb kiscsuka lendült akcióba, és máris meglepetten rázta fejét, miközben a kezembe vettem.
Na persze, a csukáim mérete még közel sem dobogtatja meg a horgászszíveket, de én mégis nagy örömmel vettem tudomásul, hogy kedvenc folyómban friss generációs csukákból sincs hiány. Örömömet csak tetézte, hogy a sokat próbált MINNOW wobblerem ezúttal is ellenállhatatlannak bizonyult.


A kedvelt horgászvíz, ahová érdemes visszajárni.

Wobbleres dobozom rengeteg izgalmas Salmo modellt tartogat még, majdnem minden nap érdemes tehát kijönnöm a vízpartra, és ebben a SPIN BLADE pálca igazán megbízható társammá vált. Horgászataim elsõsorban olyan vízparti kalandok számomra, ahol bármilyen apró esemény életre szóló élménnyé nemesedhet – a következõ írásaimban is igyekszem tehát mindenrõl beszámolni, amit említésre méltónak tartok.
Megújult PVA hálók a Carp Expert kínálatában
Megjelent: 2024. május 01. | Forrás: Szabó Attila | Tesztek

A PVA termékek már nem új keletű dolgok a pontyhorgászatban, hiszen viszonylag régóta jelen vannak a piacon. A kis mennyiségű, koncentrált etetés hatékonysága, és létjogosultsága egyáltalán nem kopott az évek során, sőt, népszerűsége jelentősen megnőtt a hazai horgászok körében is. A Carp Expert termékek között is régóta megtalálhatóak voltak ezek a kiegészítők, azonban úgy gondoltuk, hogy ideje ezeket korszerűsíteni, és kihasználni a folyamatosan...

A Concourse Feeder botok
Megjelent: 2024. április 13. | Forrás: Pető Gábor | Tesztek

Az előző posztomban írtam, hogy a Concourse feeder botok megérnek egy külön írást is.  Talán bevezetés képpen érdemes megemlítenem, hogy elég régóta horgászom és mindig is nagyon kényes voltam a felszerelésemre – a barátaim szerint túlságosan is -. Különösen igaz ez a botokra és a hozzá passzoló orsókra. Hosszú évekbe telt mire összeraktam azt a felszerelést, amelyikkel bárhol, bármilyen körülmények között nyugodt szívvel le tudok ülni...

Radarozz! – Lucky Spear FF918-c
Megjelent: 2024. március 13. | Forrás: Heincz András | Tesztek

A nagyhalas és pergető horgászatban is előnyünkre válik, ha ismerjük a vizet, a benne rejlő akadókat, töréseket, halágyakat, mivel így tudhatjuk hol érdemes keresgélni vagy épp melyik helyet kerüljük el nagy ívben. A meder feltérképezésében nagy segítséget nyújtanak a mára már bárki által elérhető halradarok.  Határ a csillagos ég, szokták mondani, és ez igaz a radarokra is. Találunk néhány 10 ezer forintostól kezdve a sok milliós masináig,...

Wizard MXT Karbon - Megérkezett a legújabb pergető merítő széria
Megjelent: 2023. október 14. | Forrás: Őze Dániel | Tesztek

Egy igazán prémium kivitelű és kifejezetten praktikus pergető háló szortiment jelent meg a Wizard termékeink között, amely produktumot minden pergető horgász szívesen fogja használni, legyen szó csónakos vagy igazi cserkelő horgászatról. Az MXT Karbon merítőháló kifejezetten a ragadozóhalakhoz lett tervezve, és ehhez mérten kiváló minőségű anyagokból készült, hogy megfeleljen a legmagasabb elvárásoknak. 3 féle méretben került...

MFF - A method feeder horgászok szúnyogriasztója!
Megjelent: 2023. június 10. | Forrás: EnergoTeam | Tesztek

Érdekesen csenghet sokaknak a cím, hogy a feeder horgászoknak már külön szúnyogírtót is terveznek, viszont az a mondat is több horgásznál megragadhatott, hogy szúnyogírtós kézzel nem nyúlnak sokan az etetőanyaghoz, mivel a benne lévő vegyszer riasztóan hathat a halakra. Ezen kritérium megoldására jött létre az MFF - vegyszermentes szúnyogriasztó család! Az MFF szúnyogriasztó használatával távolról elkerülnek a szúrós kis ördögök, mert a...

CATMAGNET – Forradalmian új magyar találmány, mely megkönnyíti a harcsahorgászatot
Megjelent: 2022. december 29. | Forrás: Nieto Ramón | Tesztek

Nieto Ramón, szenvedélyes horgász vagyok. Talán négy-öt éves lehettem, amikor nagypapám megtanított horgászni. Emlékszem, hogy az első botjaimat együtt raktuk össze. Nádat szedtünk bottestnek, majd borosdugót faragtunk úszótestnek. Sosem felejtem el, ahogy izgatottan néztem a vizet órákon keresztül és teljesen elvarázsolt a halfogás rituáléja.  A harcsahorgászatnak megvan a maga szépsége, a fogásokon túl is. A horgászat iránti szeretetem...