Csukás történet
Megjelent: 2009. május 25. | Forrás: Nagy Levente | Írások
Az idei esztendő pergetés szempontjából nehezen, vagy mondhatnám inkább, gyengén látszott indulni. Az első alkalommal nulláztam! Ez benne van, hisz az ember ilyenkor még vakon tapogatózik, keresi a haltartó helyeket és legtöbbször csak a tavalyi emlékeire, tapasztalataira támaszkodik, melyek nem biztos, hogy az idén is megállják a helyüket.

A második alkalommal, egész napos dobálás után is csak 2 fiatal domit sikerült támadásra késztetni, pedig húztam mindenféle műcsalit: vobblert, támolygót és körforgót, mély, sekély, tiszta és akadós terepen.


A folyó helyenként sekély és gyors folyású, máshol
meg lassú és mély


Változatos terepviszonyok, érdemes minden
helyet alaposan átfésülni


Ha támolygókkal dobálok, akkor általában
E.T CLASSIC PIKE TRIO botot…


…körforgózni meg finom 0-10 vagy 10-30 gramm
dobósúlyú E.T SPIN BLAD-et szeretek



A botokra RYOBI ECUSIMA illetve E.T EXCALIBUR
orsók kerülnek

A harmadik alkalom, az igen, az már valami más volt...
Az idő dél körül járt, hét ágra sütött a nap, a víz kristálytiszta és végre néhány rablást is sikerült felfedezni. De ütést még egyet sem éreztem, pedig korán reggel, a munkahelyre igyekvő emberekkel indultam. Csukát szerettem volna fogni, támolygóval kezdtem, majd a sikertelen délelőtti dobálás után körforgóra váltottam. Egy kettes méretszámmal ellátott MOSCA RASTEL körforgót akasztottam a csukabiztos előke végére.


MOSCA RASTEL – a tavaly több csukát
is sikerült becsapni vele

A műcsalit bedobtam amilyen messze csak tudtam, majd a partszélben, az aljzatot súrolva, lassan de határozottan vontattam be. Néhány dobás után a körforgó elakadt, a bot hirtelen elnehezedett, az akadó meg életre kelt. Halat akasztottam, de mire észbe kaptam a villantó már újra üresen forgott. A fenébe, hibáztam!
Újabb üres dobások következtek, már kezdtem azt hinni, hogy ma is csak ezzel az elhibázott kapással maradok, aztán egy rövidre sikerült dobásnál a zsinór meglazult, mintha megszűnt volna a kapcsolat a bot és a műcsali között. Megtolta valami, én meg egy határozott mozdulattal pofán vágtam. Ezúttal a horog jól ült, a fárasztás rövid, de látványos volt, ahogy azt a csukáktól megszokhattuk. Néhányszor kiugrott a vízből, majd a part mellett egy utolsó fejrázással elismerte, hogy ezúttal ő maradt alul.


Nevéhez méltóan harcol

Meg volt a tavasz első pergetve fogott csukája, melyet egy MOSCA RASTEL névvel fémjelzett körforgóval sikerült becsapni! Kicsit vékonyka volt szegény, néhány gyógyulni látszó sebhely a testén, az ívás és a fajtársaival való viaskodás megviselte testét. Sok küszt kell még nyelnie, hogy újra visszanyerje formáját, így hát fotózás után szabadjára engedtem, hadd szedjen magára még néhány dekát, aztán majd újra jöhet.


Íme a harcos

Elégedetten dobáltam tovább újabb csukákat keresve az akadók mögött. Sekély, partszéli vizekben kerestem őket, hisz az előző két hal is onnan rontott rá a lassan vontatott körforgóra. A víz kevesebb volt, mint egy méter, helyenként tisztán kirajzolódtak a fenéken heverő akadók formái melyekbe időnként a körforgót is sikerült belehúzni.
A halat nem láttam, de a bot görbült, újabb útonálló vetette rá magát a fényesen csillogó műcsalira. Megint csuka volt a neve, kisebb, mint az előző, de elég nagy ahhoz, hogy felgyorsuljon tőle a pergetésre és az ehhez hasonló érzésekre kiéhezett szívem.
Ő is gyorsan fáradt, valahogy nem úgy bírják, mint ősszel, de ez érthető is, hisz a kemény tél, meg az ívás lefárasztotta őket. Gyorsan fotóztam, hogy kimerült testét baj ne érje, aztán társához hasonlóan, ment ő is vissza.


Szinte egyet sem mozdult, türelmesen végigvárta a fotózást


A horog a szájszélbe akadt


Szabad vagy …

Az időm már fogytán volt, így ezzel a csukával pontot is tettem a nap végére, mely végre hozott annyi élményt, hogy lehessen otthon miről mesélni, és másnap újra néhány órára visszatérjek. De az már egy másik történet.


Használt felszerelések:




ET Pike Trio

ET Excalibur FD

Mosca Rastel



ET Spin Blade

Ryobi Ecusima

ET wolfram előke






Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...