December ajándéka
Megjelent: 2009. december 21. | Forrás: Nagy Levente | Írások

December az év utolsó hónapja. Először a Mikulást várják a gyerekek és velük együtt mi is felnőttek, majd a karácsonynak örvendünk és végezetül baráti, rokoni társaságokba csoportosulva pezsgővel búcsúztatjuk az Óévet és köszöntjük az újat.


Én még a kamerát állítgatom, Krisztián barátom már az eresztéket..

Ez az a hónap az évben mikor több idő jut egymásra, családra, rokonokra, de tudunk időt szakítani a rég nem látott cimborákra és természetesen, ha az idő is velünk van egy közös szezonbúcsúztató horgászatra...

December első vasárnapja, reggel 8 óra, úton vagyunk barátommal Krisztiánnal egy kis, alig fél hektáros horgásztóra, mely Eszenyő néven szerepelt a korábbi írásaimban és melyhez sok emlékezetes élmény köt bennünket.
Jó a hangulat, hisz az idő a kedvünkre alakult és rég vártunk már erre a közös horgászatra.

Megérkeztünk... Sehol egy lélek, csupán a tógazda üdvözöl bennünket, kitől megtudjuk, hogy lassan két hete egyetlen horgász sem járt arra és ennek egyszerű a magyarázata: az elmúlt hónapban nem lehetett halat fogni a tóban!
Nem épp bíztató, de az idő jó, az etetőanyag bekeverve, minden előkészítve a horgászatra.


Mivel a tóban rengeteg a domolykó, így az etetőanyag összeállításánál rájuk is gondoltunk ezzel a csomag domolykós etetővel.

És meg is hozta
eredményét.

Két spiccbotot szereltünk egyet 8 és egyet 6 méter hosszúságban, 1 illetve 0,5 gramm teherbírású CRALUSSO illetve DÍNÓ úszókkal ellátva.
A vékony előke végére apró horgot kötöttünk, melyre könnyedén feltűzhető egy-két szem szúnyoglárva...

Lassan, kapás nélkül, inkább beszélgetéssel telt el az etetéstől számított első fél óra...
Úgy tűnt, nem sok minden fog történni, mikor szinte egyszerre mozdul úszónk és szinte egyszerre vágunk be az első kapásokra, melyek tudatták velünk, hogy megérkeztek az első halak az etetésre.


ÁÁÁ... Na lássam,
hol a horog.

Szép akadás.

A horogra csaliként egy szem csontkukac és két szem tűzőszúnyog került.


Csak frissen!

Minden hal szereti!

Ez volt a nyerő csalikombináció.


A domolykók imádták.

Domolykókra és kisebb keszegekre számítottunk elsősorban, és a horgászat első felében számításunk beigazolódni látszott, hisz hol egy domolykó, hol egy kis vörösszárnyú húzta el óvatosan az úszót. Egy óra elteltével azonban fordulni látszott a kocka, hisz megjelentek az első kárászok az etetésen, melyek úgy tűnt, minden más halat elzavartak onnan.

A kapások óvatosak, maszatolósak voltak, viszont ahogy telt az idő, egyre gyakoribbak és délre az apró kárászok mellé néhány méretesebb is csatlakozott, mely furcsa volt számunkra, hisz nálunk hidegebbek a vizek és nem nagyon jellemző ilyenkor ez az aktivitás a kárászra.


Egy szebbecske kárász még a horgászat elején.

Egy kisebb...

... és egy még kisebb.


Erre mi sem számítottunk.

A december ajándéka.

Mindenképp kellemes meglepetésben volt részünk és rég nem örültünk ennyire a kárászoknak, de tartogatott még meglepetést a december e napra.

Egy átlagosnak tűnő kapásnál nagyot hajlott Krisztián kezében a bot spicce és már az első pillanatban látszott, hogy ezúttal egy testesebb hal került horogra. Néhány másodperc és már merítőben volt a nap és a december első ajándéka egy gyönyörű pikkelyes személyében.


CAYMAN POLE 6 méteres hosszban.

És egy BENZAR 8 méteres hosszúságban.


Apróságok, melyekből a szereléket összeállítottuk.

A mérlegelés után közös fotó, a közös zsákmánnyal.


Majd egyet Krisztiánnal...

..és újra együtt.

Mindenre számítottunk, de pontyra nem és nem háromra, hisz annyit sikerült fogni a kárászok, domolykók, keszegek mellé e nap végére.

Gyorsan telt az idő, szinte észre sem vettük és már csak a mérlegelés, fotózkodás maradt hátra. Krisztián 5 kiló felett teljesített, nekem közel 4 kiló kárász jutott, ami azt hiszem jó, szép ajándék decembertől két megszállott horgásznak egy napra.




Használt termékek:




ET Cayman Pole

Cralusso csepp

ET Power Ultra



ET Benzar Pole

Dínó Tom

Titan
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...