ET Triana Cayman 6m
Megjelent: 2009. április 14. | Forrás: EnergoTeam | Írások

A tavaszi első horgászatok leginkább keszeges, esetleg pontyos bevetések. Ekkor még igen finom felszerelés dukál, így kaphatjuk a legtöbb kapást. A keszeghorgászat egyik legtechnikásabb műfaja (a rakózás után) a spiccbotos horgászat.


Gold Star varsaszákba gyűjtöttük a halakat

Víztípustól függően egy a tavaszi, melegedő vizekben akár egy 5-6 méteres spiccbot is elegendő lehet. Minél rövidebb a nyél, annál könnyebb a bot, annál egyszerűbb a horgászat, és nem utolsó sorban élvezetesebb a fárasztás. Ezért választottuk a próbánkhoz az Energo Team számára készített, olasz Triana botok közül a 6 méteres CAYMAN névre keresztelt változatot.


A Triana Cayman nem kispályás bot, haladóknak ajánlott

Ez a nyél remek portéka, egyáltalán nem kezdő darab, inkább profi horgászok számára készült! Könnyű, nem libegős forma, gyors és pontos. Spiccén nem is található karika, vagy más zsinór rögzítésére szolgáló elem, hisz nagyon sokan visszavágják és begumizzák. Aki enélkül szeretné használni, az pedig rá fog ragasztani egy gyorskapcsot.


Fudo Sode horgokat, és Gold Star sörétólmokat használtunk

0,14-es POWER Waggler monofil főzsinórral szereltünk, ennek a 3 kg-os szakító szilárdsága elegendő akár kisebb pontyok megszelídítéséhez is. Nem túl szeles körülmények között másfél grammos úszót választottunk. A horog kérdése már nem ilyen egyszerű. Ha csontizunk, vagy gilisztával horgászunk, bátran nyúlhatunk vastagabb húsú horgokhoz, de ha szúnyoglárvát is szeretnénk tűzni, márpedig mi szerettünk volna, akkor ehhez kell igazítani a választást.


A csonti és a pinki volt a karikák kedvence

Gilisztára jöttek a legjobb dévérek

Végül a FUDO Sode sorozat 12-es mérete mellett döntöttünk. Ez a horog nagyon pozitív meglepetést okozott, vékonyka formája, mely nem teszi tönkre a szúnyoglárvát sem, igen komoly erőtartalékokkal rendelkezik. Ezt érezhettük minden horogszabadításnál is, nem deformálódott, lehetett nyomni, stb. Élmény volt vele horgászni, pontos megbízható modellnek bizonyult mindvégig.


A termetes vörösszárnyúak megdolgoztatták a botot

Gombócos etetéssel alapoztuk meg a horgászatot, ügyelve arra, hogy a bothossznak megfelelő távolságban végezzük. A vízmélység olyan 2,5 méter lehetett, enyhén lejtett. Készültünk pinkivel, csontival, szúnyoglárvával és konzerv kukoricát is vittünk magukkal. Utóbbit akkor vetettük volna be, ha nagyobb halak jelentkeztek volna sorozatban, de erre ezúttal nem került sor.


A bosszantó snecik gyakran elkapták a
frissen csalizott horgot

A zsákmány döntő hányada 20-25 dekás karika és dévér volt, néhány 40-50 dekás vörösszárnyúval és bodorkával kiegészítve. Pontyot a 4 órás horgászat alatt nem sikerült horogra csalni.


Ezen a napon a dévérek (a derékhad) az egy szem piros csonti- szúnyog szendvicset ették a legjobban

A bot kiváló minősége a horgászat minden elemében megmutatkozott. Remek tartásának, szigorúságának köszönhetően pontos dobásokat tudtunk elérni. Kapáskor gyors a reakciója, nem késlekedik a hal megakasztásával. Ez a hiba igazán még ennél is hosszabb botoknál szokott jelentkezni, de egy gyengébb hatosnál is lehet probléma. A fárasztáskor a spicctag érzékenysége vigyázott a dévérek gyenge szájára, talán egyetlen egy halunk akadt le a horgászat során. (Ebben azért jelentős szerepe volt a szerencsés horogválasztásnak is, amit már korábban is dicsértünk.) A bot könnyűsége jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ne „munka", hanem szórakozás legyen a spiccbotozás.


Az Energo Team márka a női válogatott
hivatalos szponzora is

Egy idő után a kora tavasz ellenére elképesztő mennyiségű sneci érkezett, s sorozatban kapták el a felszín közelében a felcsalizott horgot. Ez különösen akkor volt kellemetlen, ha 4 szál szúnyogot ügyeskedtünk fel komoly műgonddal a horogra, amit természetesen nagyobb halnak szántunk. Az ólmok összehúzása némileg javított a helyzeten, ekkor viszont a túl gyorsan beülő szerelék kevésbé volt vonzó a dévéreknek.


A 4 óra horgászat alatt 7-8 kg halat sikerült a szákba átcsoportosítani. Remek peca volt!

Az igazi megoldást egy match bot összeállítása hozta meg, mellyel jóval az etetés mögé tudtunk dobni, és a beállt cuccot húztuk rá a kajára és a halakra. Na erről majd legközelebb!

Kapcsolódó termékek:


Triana Cayman

Fudo horog

Gold Star ólomkészlet

Power Waggler



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...