Emlékezetes horgásznapok - 2
Megjelent: 2008. november 10. | Forrás: Nagy Levente | Írások

Kiruccanásunk második állomása a Nyíregyházától néhány kilométerre található Verba tanya és horgásztó, ahol egy versenyre voltunk hivatalosak barátommal.
Versenyhorgászat? Ritkán, keveset emlegetett témakőr nálam. Jobban szeretem a nyugodt, stresszmentes pecákat, mégis sikerült barátomnak rávennie, hogy nevezzek be a verseny fenekező kategóriájába.

Lesz ami lesz, ha már úgyis itt vagyunk alapon, meghajoltam a bíztató szavak előtt… nevem felkerült a versenyen résztvevő horgászok listájára, így egyenesen a mély vízbe dobtam magam, anélkül, hogy úszni tanultam volna azelőtt.
Mikor rápillantottam a versenyen résztvevő horgászok listájára, akkor… csak egy nevet említenék a 25 közül, Döme Gábor (feederspecialista)… gondolhatják, hogy éreztem magam, de hátra arcnak már nem volt helye…


A Verba tanya…


…és horgásztó.

Verseny előtt

Mivel teljesen ismeretlen volt számunkra a versenypálya, már a megmérettetés előtti nap kint voltunk a tóparton, megpróbálva minden olyan információt összegyűjteni, a víz adottságairól, a benne fogható halakról, a nyerő csalikról és csalétkekről, melyek a verseny során előnyünkre szolgálhat. Ezt nevezik ugye a versenyhorgászok edzésnapnak, teszthorgászatnak.
Bennem egy feledhetetlen, nem mindennapos horgásznapként maradt meg az egész!

Az érkezés és jegyváltás után körbejárva a tavat sikerült megtudnom, hogy a nagyobb testű pontyok és amurok mellett a tóban jelentős a compó állomány. Compó? Nagyot dobban a szívem, régóta szerettem volna már fogni néhányat e nálunk ritkaságszámba menő halfajból, de valahogy mindig elkerültem őket. Most előttem a lehetőség, csak meg kell birkózni a feladattal…


Körbejárva a tópartot sikerült néhány szép fogást lencsevégre
kapnom. Többnyire bojlival fogták
a szebbecske pontyokat.


Közben kiderült, hogy nem vagyunk egyedüliek, akik Erdélyből érkeztek…

Barátom újra rakósra szerelt (készülve a másnapi versenyre) és már az alapozó etetés előtt sikerült egy nagyobb halba botlania, mely sajnos erősebbnek bizonyult, mint az általa alkalmazott végszerelék. Az első hal odalett, de hatalmas erőt adott az előttünk álló órákra.


Még be sem etettünk és már nyúlik a gumi.


Sajnos ennyit sikerült megörökíteni a halból.

Én a compóknak állítottam össze egy pickerbotos szereléket.
A finom 3 m-es E.T Picker 3000 botot, 3000-es EXCALIBUR FD orsóval szereltem, melynek dobjára 0, 20 mm-es CARP EXPERT UV főzsinór volt csévélve.
Végszerelék: 0, 17 mm-es CARP EXPERT zsinórra kötött 10-es méretszámmal ellátott MARUTO horog, egyszerű gubancgátlós feederkosár egy kis forgó kapoccsal ütköztetve.


E.T Picker 3000 és egy 3000-es EXCALIBUR FD


A legkeményebb zöld hegyet választottam.

Horogra egy szem konzervkukorica és egy szál trágyagiliszta került, hisz köztudott, hogy a compó kedveli a fehérjében gazdag trágyagilisztát.

Tudtam, hogy kedvelik de, hogy ennyire…
Bedobás után néhány maszatolós kapás, majd egy erőteljes spicchajlás után már, horgon is volt az első compó, mely méretéhez képest meglepően nagy ellenállást tanúsított.
Jó kondiban lévő kis halak!

Újracsalizok, bedobok az etetett helyre, a nádfaltól félméternyi távolságra… Alig állítottam be a botspiccet a megfelelő pozícióba, újra kapás. Ez még az előzőnél is erőszakosabb! Kisebb pontyra tippelek…
Nem az volt egy, kilóforma, gyönyörű színekben pompázó compó örvendeztetett meg bennünket…

Ahogy telt az idő és kezdtünk beleszaladni a délutáni órákba úgy lassan kezdtem elveszíteni a fonalat a számolásban. Több mind 30 darab compót számoltam, de lehetett több is (sajnos a közös fotó elmaradt hisz a haltartó nem engedélyezett a tavon, csak a konyhára szánt halak számára).


Ennek már nagyobbnak kell lennie.


Ilyen szép compót ritkán tarthatok kezemben.


Gyönyörű halak!

És hogy ne legyen egyhangú a horgászat, a nap folyamán sikerült néhány szépnek számító kárászt és egy amurt is szákolni. Nem beszélve a több szakításról, melyek villámszerűen értek és mivel a szemközti nádszélet etettem, esélyem sem volt megállítani a halakat. (Az igazság az, hogy nem voltunk felkészülve a 6-8-10 kilós halak, ilyen nagyszámú jelenlétére, ahogy jött, úgy ment is).


A többnyire compókból és kárászokból álló zsákmányt egy szép amur színesítette.
A nap legnagyobb hala!

Hab a tortán

A verseny napja nagy meglepetést hozott számunkra. Annak ellenér, hogy hatalmas hátrányból indultunk a hazai horgászokkal szemben, nagy meglepetésre Krisztián barátomnak sikerült megnyerni az úszós kategóriát.
Kellett ehhez a verseny lefújása előtt 20 perccel akasztott 7, 5 kg-os ponty.


Visszatérve szálláshelyünkre (Szenke-tó) elkészült a 4 napos horgászkirándulás utolsó felvétele. Krisztián barátom a verseny győztese! Erre egyikünk sem számított!

Én az előző napi horgászatot folytatva, a versenyen is a compókra koncentráltam a horgászatot. Nem kis sikerrel, hisz az első feederbotos versenyemen sikerült a középmezőnyben végeznem.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...