Energofish Kupa Balatonszepezd
Megjelent: 2007. szeptember 19. | Forrás: ZéBé | Írások

Az idei esztendőben már volt Szepezden Bor és halászléfőző verseny, Szepezd Kupa horgászverseny, zsíroskenyér party, szüreti felvonulás, most pedig a Vénus kemping fogadta az első szepezdi csónakos horgászverseny résztvevőit.


Hol a partról...

Az északi part első horgászkempingje ideális helyszín, mert partközeli vize kellően mély, és ha ne adj isten’ vihar csapna le, a hatalmas őspark takarásában a parttól kétszáz méternyi távolságra lehorgonyzott csónakok mindegyike biztonsággal partra érhet.


Hol csónakból

Az első Energofish Kupa jól illeszkedik a szepezdi események sorába, hiszen szeptember közepe már a szüret és az őszi balatoni horgászszezon kezdete. Halas ünnep ez a javából, ami mellé jól illett Csengő Miklós helyi borász kitűnő Pinot Blancja, Olaszrizlingje, Merlotja, Zweigeltje, melyekből kóstolásra, fogyasztásra bőven jutott a versenyzőknek a pihenő időben.


Szépen sorban egyvonalban, mindenki a törésen

Különösen akkor, amikor a figyelmesházigazdák ropogósra sült keszeget is kínáltak mellé. Ami itt természetes, hiszen hajdanán Szepezd halászfalu volt, melynek szép római katolikus temploma - a környék egyetlen fogadalmi temploma - a 13. században épült román stílusban, a Balatonon viharba került halászok fogadalma alapján. Messziről látszó fehér tornya mutatta sokáig a régi halászoknak a hazavezető utat.


Nem volt egyszerű peca a kis csónakokból

Vihart emlegettem, ami a verseny második órájának végén meg is érkezett. Nem dühöngött olyan erővel, mint a keleti öbölben, de a versenyzőknek gyors mérlegelés után partra kellett jönniük. Az már az első percekben kiderült, a legnagyobb ellenfél a küsz lesz, melynek fogása nem volt értékelhető. A versenybíróság elnöke, Csönge Ferenc döntött így az idősebb horgászok esélyegyenlősége érdekében, mert az tagadhatatlan, hogy a fiatal korosztálynak nagyságrenddel gyorsabban jár a keze. Főleg ha olyan versenyzők is vannak az indulók között, akik profiknak számítanak. A feladat adott volt, nehezebb szerelékkel gyorsan átütni a küszfalat, aztán lentről szedni a keszegeket, amelyek az idén a Balaton főhalának léptek elő. Tulajdonképpen helyreállt a rend, mert a Balaton mindig is keszeges víz volt, már az 1900-as évek elején azt mutatták a halászati fogások, hogy a zsákmány 70% keszegféle, és csak azután következett a ponty, süllő, harcsa, csuka, balin stb.


A vízreszállás pillanatai

De az is igaz, hogy azóta sok minden változott. 1965-ben egy szörnyűséges mérgezés miatt a balatoni fogas állomány a negyedére csökkent, megjelentek az angolnák, később a busák, melyeknek mai mennyiségét csak becsülni tudják a szakemberek. No és az is változás, hogy évi 350 tonna pontyot kell a tóba telepíteni a halászati terv szerint, amiből azért juthatna néhány darab a horgászok szákjába is. Az őszi nagy telepítés még hátra van akkor 25 vagon ponty, kerül még a Balatonba (kb. 250 tonna) reméljük, abból már futja a horgászok karácsonyi halászlevébe is. Mert az idei esztendő igen sanyarúnak tűnik reményt csak az adhat, hogy az idő lehűlésével már jönnek a déli partról az első fogas fogásokról szóló hírek, melyek biztatók. A nagy meleg, lehet, hogy nagyban befolyásolta a halfogási eredményeket, de avval nagyon nehéz lenne vitatkozni, amit a balatoni horgászok többsége állít. Nevezetesen, hogy télen, miután nem volt befagyva a tó, több halász volt kint a tavon, mint varjú a réten. Amiben nyilván van túlzás, de igazság is.


Nem panaszkodtak a kényelmetlen körülmények miatt

Délután rendezték a második fordulót, ekkor már partról versenyeztek a résztvevők, akiknek végre sikerült pontyot is fogniuk. Jó pontynak egyik sem volt nevezhető. Béres Beatrix potykája 96 dekagrammot Csönge Péteré, pedig majdnem egy kilót nyomott, ami végül a verseny legnagyobb halát jelentette. Egy szép kupa volt a jutalma.


A legnagyobb halat fogó Csönge Peti

Másnap délelőtt legszebb arcát mutatta a tó, szélcsendes időben remek versenyt láthattunk a három végső győzelemre esélyes páros között. A Csordás László- Szarka Sándor kettős bravúrosan horgászott, de Tímár Szabolcs és Nagy Andris is tisztességgel húzta a keszegeket.


Szép díjakkal lettek gazdagabbak a nyertesek

A több balatoni versenyen már máskor is kiemelkedően horgászó Komáromi Levente hozta a formáját, és miután társa, Németh Krisztián sem adta alább, megérdemelten léphettek a dobogó második fokára. Csordásék győzelméhez nem fért kétség, mint ahogy Tímár Szabiék biztosan lettek harmadikak. A verseny győztesének és helyezettjeinek Sujkó Sándor adta át a díjakat az Energofish Kft képviseletében, míg Csönge Ferenc a versenybíróság elnökeként és a Vénus kemping vezetőjeként gratulált a dobogósoknak. Remek három napot tölthettek a versenyzők és családtagjaik a Vénus horgász kempingben. Ezúton is értesítjük a balatoni süllőzés iránt érdeklődőket, hogy a kemping októberben is nyitva van, és felkészülten várja csalival, csónakkal, információval, szállással a süllőzés iránt érdeklődőket.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...