Extreme Match-el a Dunán
Megjelent: 2012. július 09. | Forrás: Szarvas Zoltán | Írások

Amikor egy horgászatra készülünk mindig hasznos hozzá a legalkalmasabb felszerelést kiválasztani. Ha már rendelkezésre áll némi választék otthon, eldönthetjük, melyik a pont odavaló bot-orsó páros, ha még nincs olyan, de gyakrabban szeretnénk az adott módszert űzni, jó alkalom a készletünk bővítésére. Így biztosan nem veszünk felesleges eszközt, s hasznos darabokkal bővül az arzenál.


A Carp Expert etetőanyagok kaptak főszerepet

Jelen esetben adott egy áradó Duna, nem túl átlátszó, kb. 3-as vízzel, a szokásosnál kissé gyorsabb sebességgel. Mi pedig keszegezni szeretnénk. Nem ideális, de mi szeretünk horgászni, s legalább kiderül, mi van a pályán ilyenkor. Rendelkezésre áll csónak is, ami most annyit könnyít a helyzeten, hogy nem partról, oldalra kísérjük az úszót, hanem a pálya felett állva lefelé engedve a cuccot.


Az elkészített gombócok és az áztatott kenyér

Milyen felszerelés kell ide? Bolognai felesleges a 3-as vízre, elég egy match. Abból viszont valami erősebb, gyors botra lesz szükségünk. ET Extreme Match! A 3.as víz és a csónak miatt elég a 3,90-es, de a 4,20-al se nyúlnánk mellé. Hozzá egy könnyebb 30-as orsó, nem túl vastag monofillel. Mondjuk az ET Specialist Bream 0,18-asa. Átlátszó, megbízható zsinór, és bírja a Dunát. A 3,6-os szakító nem akadós, tiszta terepen pont megfelelő. Végül egy 4 grammos úszót kell vele kezelni.


A kővel nehezített drószákba belekerültek a gombócok.
A botvilla nem engedi, hogy "összeomoljon" a szák


A horog tekintetében rugalmasnak kell lenni, a Duna szeszélyes, nem mindig tudni, mit kapunk. Ezért háromféle ET Excalibur horoggal is készültünk. A "Bream" a "Carp" és a "Nase" is kiváló a maga nemében. A halak méretétől tesszük függővé a használni kívánt horog nagyságát.


Az első karikák egyike


A húzós 3-as vízben gyorsan elmenne az etető délnek, ezért nagy segítség egy drót haltartó (ami másra szerintem nem is való). Ha a keményre gyúrt gombócokat némi áztatott kenyérrel együtt beletesszük a kövekkel nehezített drótszákba, akkor folyamatosan adagolt csalogató hatást érünk el. A feladatnak megvan a maga időigénye, de megéri. Ha ugyanis a víz idő előtt elviszi a kaját, akkor az duplán rossz nekünk, mert nem, hogy újabb halakat nem hoz, de még azokat is elviszi, amik a környéken voltak. Egy vékony, de megbízható kötelet rögzítünk a szákra, s így helyezzük be a megfelelő helyre. Ha még egy kis bóját is kötünk rá, folyamatosan láthatjuk, hol van a mélyben, így az úsztatásokat nagyon közel tudjuk eresztgetni a kajához.


Szélcsendes idő, de árad a víz


Az etetőanyagból nem kell túl sok egyébként. Akár 3 kg száraz kaja elég, ugyanennyi nehezítő anyag hozzáadásával. És persze ott van még a kenyér is. Ezúttal a Carp Expert "Bream & Gardon" etetőanyaga volt az alap, ebbe került Carp Expert "Red Fish" és "Tutti-frutti", mely apró pelletekből is tartalmaz bőséggel. Némi angol morzsa is színesítette (szó szerint) az etetőt. Összesen bő 3 kg lehetett szárazon. A nedvesítést alaposan kell végezni. Nagyon fontos, hogy jól megnedvesített és alaposan összenyomott gombócokkal dolgozzunk.


Az ET "H"-bója is mutatja, hogy megy a víz rendesen


A folyó víz nagyon keményen dolgozik, ha azt akarjuk, hogy még egy óra múlva is legyen valami etetőanyag a szákban, akkor kemény gombócok kellenek. Most 10 darab kétkezes gombóc került a drótszákba, plusz az áztatott kenyér. Ha jól eszik a hal, vagy hosszabban horgászunk, az etetést meg lehet ismételni nagyjából 2 óra múlva. Az áztatott kenyér egyébként ennél sokkal tovább is kitart. Ha nem akarunk további gombócokat, az is elég, ha néha megmozgatjuk kicsit a zsinór segítségével a drótszákot, így újabb kenyér darabok szabadulnak ki, és indulnak el csalogató útjukra a folyón.


A bagolykeszegek egyike

Magasan a legjobb csali a fehér csonti. Sok mindennel lehet persze halat fogni, de ezzel kijön minden, ami a Dunában fogható.


A horogméretet menet közben is változtatni kell, ha a körülmények indokolják


Az eresztéket nagyjából tudjuk, illik kicsit hosszabbat húzni a vízmélységnél, hogy a visszatartások alkalmával is fenék közelben lehessen a csali. "Melós" dolog egy ilyen horgászat - különösen gyors vízen -, egyszer megszámolom majd hány úsztatás és visszatekerés fér bele egy órahosszába. Sok. Nagyon sok. Ez a specifikuma ennek a módszernek. A legfogósabb zónában csupán másodpercekre van a csali, s ezt az időt még taktikus visszatartással sem tudjuk hosszúra nyújtani.


Íme az Excalibur arzenál egy része


Egy óra elteltével kiderült, hogy ez a nap nem fog rekordokat dönteni. Viszonylag sok idő telt el, míg az első halak megérkeztek. A gyors víz nem segített. Sok apró belerántást tapasztaltam az úszón, ami nem teljesedett ki kapássá. Érdekes volt látni a vízfelszínen az etetés vonalában időnként jobb halak is fordultak. Próbáltam az ereszték változtatásával feljebb jönni, de akkor mindig sneci kapta el a csalit. Aztán a karikakeszegek mellett megjelent pár bagolykeszeg is.


A bot fontosabb tudnivalói olvashatók a képen


Nagyjából másfél óra kellett, hogy többé-kevésbé folyamatosan érkezzenek a kapások. A beetetett régióban nem a nagy halak mozogtak. Az átlag talán 20 dekás karika lehetett, de a legnagyobb bagolykeszeg sem volt nagyobb 30 dekánál. A végére már folyamatosan jött a hal, viszont a méret mintha csökkent volna némileg. Eközben teljesen a partszélben, méteres vízen volt pár jellegzetes jász burvány. Legközelebb lehet, hogy kisebb vízen és a parthoz közelebb teszek próbát hasonló körülmények között.


Pár kiló halat azért összekaptunk a végére


A nagyjából 15-20 centis átlátszóság és a nagy hordott szárazanyag-tartalom azért béklyózta a lehetőségeket. Így is összejött azért nem kevés hal, a napi szórakozás, és nem kevésbé a tapasztalatszerzés megvolt. Később tudjuk majd hasznosítani. A felszerelés kiválasztása ezzel együtt jól sikerül, a bot keménysége és gyorsasága kellett a villámgyors kapások kezeléséhez.


A szárán két ponton stabilan rögzített,
4 grammos úszó jól szerepelt


Ha lecseng az áradás, és "beáll" a víz, azért még testesebb halakkal is össze fogunk akaszkodni...

Forrás: Energo Team

EXCALIBUR BREAM MATCH HOROG
590 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...