Feederbottal az éjszakában
Megjelent: 2012. október 05. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A szinte kibírhatatlan augusztusi forróság, a szél és csapadék nélküli légköri viszonyok nyomottá, fásulttá, fáradékonnyá tették az emberi szervezetet. Rajtam kívül sok-sok horgásztárs várhatta már a felfrissülést hozó ciklonokat.

Szeptember első napjainak hűvösebb időjárása végre optimális körülményeket, s nem utolsó sorban jobb közérzetet teremtett nemcsak a nappali, de az éjszakai horgászatok folytatására is. A kellemes, estére sem szűnő légmozgásnak - azon kívül, hogy frissé tett - még további előnyét élvezhettem: elfújta és eltüntette a körülöttem dünnyögő vérszívó szúnyogok hadát. Azért lássuk be, a Velencei-tó partján (is) erre óriási szükség volt már.

Azelőtt nem szerettem, sőt kimondottan gyűlöltem az éjszakai szeleket, de most, hogy szúnyogmentes övezetté varázsolta alkalmi horgászhelyemet, a Szúnyog-szigeti öblöket, nagyon hálás voltam érte. Szeptember első keddjének éjszakáját örömmel szenteltem hát a horgászatnak. Az átlagos vízmélységgel rendelkező öböl békéshalait finom feederes felszereléssel kívántam üldözőbe venni. A munka utáni, késő délutáni horgászcucc-pakolásra nagy figyelmet szenteltem, vacsora gyanánt két-két falat lenyelése között gondosan számba vettem a legszükségesebb felszereléseket.


Fejlámpák és világítópatronok a legjobb és leghasznosabb barátaink az éjszakai horgászat során

Az etetőanyag bekeverését még otthon - időt hagyva az alkotórészek átázásának - az indulás előtt egy órával végeztem el. Két kiló keszeges-pontyos etetőanyagot terveztem használni csupán a rövid, pár órás horgászat során. A keszeges kajának is bevált, finom szemcseméretű, Carp-Expert Carpa-Carassio-t öntöttem össze egy kiló Tímár féle Dévér Mix-szel. A kellőképpen átázott, felpuhult és közepes tapadó készséggel bíró kaját még a garázs előtt rostáltam át törőszitámon.


Bevált keszeges-pontyos etetők, éjszaka is joggal bízhattam bennük

Tekintettel a sötét vízpartot jellemző rossz látási viszonyokra, csak a legszükségesebb kiegészítőket pakoltam össze horgászdobozomba, amely ráadásul nagyon erős strapabíró ülőfelületével kényelmes kapás-várási pozíciót is biztosított.


Ha céltudatosan készülünk egy bizonyos módszer alkalmazására, akkor nem kell,
hogy a helyet foglalják a többi, használaton kívüli eszközök. Bár a nagyméretű,
sokrekeszes Work’N Stroke fishing-boxba elképesztő mennyiségű cucc elfér!

Kényelmes tempóban is nagyon rövidnek hatott a 20 kilométeres út. A Szúnyog-szigeten az otthon is tapasztalt közepes erősségű szél fogadott, a levegő hőmérséklete az autó kijelzője szerint 24 Celsius fok volt. A szél hatásának köszönhetően szúnyognak szerencsére nyoma sem volt. Kevés holmit, a sötétben is egyszerűen összeállítható felszerelést vittem magammal az éjszakai portyámra. A ritkaság számba menő teleszkópos rendszerű feederbotok nagyon jó lehetőséget nyújtanak, jó példa erre az Energo Team Tele Feeder Heavy botja. A heavy felirat ne tévesszen meg senkit, a bot 20-50 grammos dobósúlya miatt csak a médium kategóriába sorolható. Igazi előnye a pálcának a 113 cm-es szállítási hossza, 210 (!) grammos tömege, valamint rugalmassága, karakterisztikája, ami a keszegek mellett a pontyok megfogását is maradéktalanul lehetővé teszi. Kellően finoman bánik például a keszeggel, és a vékony - esetemben a 0,14-es - előkén megakasztott aranyhasút is könnyű vele parthoz terelni.


Az E.T. Tele Feeder nagyon kezes, könnyű, kiválóan használható univerzális feederbot

A 4000-es Carp Expert Match orsón lévő 0,18-as E.T. Power Ultra főzsinór tökéletesen megfelelt ide, az oldalelőkés végszerelék 0,14-es előkéje és 12-es klasszikus formájú E.T. Excalibur Carp horgával még jó eséllyel pályáztam a keszegfélére, s már biztató esélyt kínált az esetlegesen megakasztott pontyok megfogására. A felszerelés összeállítása a fejlámpa fényében igazán nem tartott sokáig, és nem volt bonyolultabb, mint normális fényviszonyok között.


A feltűnő fluó festés sötétben is jól látható minimális megvilágítás mellett

Nemcsak a matchboton, a feederen is helye van a Carp Expert Match-nek!

Az egységes, összhangban lévő szerelék alkotóelemei

A betonozott part indokolta a tripodos bottartó használatát, stabilitása miatt mindig is előszeretettel használtam ilyen terepen. A világítópatron spiccre erősítése után már csak az otthon előkészített etetőanyag aromásítását végeztem el, illetve adtam hozzá pluszban kétmaroknyi csontkukacot.

A parttól 20 méterre horgásztam, semmi nem indokolta, hogy távolabb keressem a pikkelyeseket. Az alapozó etetést kiakasztott zsinórklipsszel végeztem el. A 12-es horogra 3 szem elevenen mozgó csonti került. Feltámasztott botom 2-oz erősségű spicce nagyon rövid idő alatt jelezte az első kapást. Ahogy lenni szokott a Velencei-tavon, most is a bodorkák serege jelent meg elsőként az etetésen. Nagyon jó jel volt ez a számomra, szinte biztos voltam benne, hogy rövidesen itt lesznek a dévérek is. Kb. a negyedik-ötödik bodri megfogása után köszönt be az első dévér, pontosan lekövethető húzós kapásával.


Íme az első. Már attól is boldog és teljesen elégedett voltam,
hogy a dévérek ráálltak az etetésemre, pedig kis idő múlva…

Ezt követően majd’ minden dobás adott halat, sűrűn juttattam hát a kosárral be az etetőanyag-utánpótlást. Nem hittem volna, hogy ilyen rövid idő alatt megtalálják a keszegek a nekik szánt etetést, bár jobban belegondolva, a dévér speciál aroma hatásának és a halak kiváló szaglóképességének függvényében ez reálisnak is vehető alapból. Nagyon kellemesen csalódtam.

Hát még akkor, amikor bő fél óra múlva egy határozott elhúzós kapásban benne maradt a bevágás lendülete. Szép ponty védekezését, kirohanásait közvetítette a könnyű feederbot. A 0,14-es előkével nem mertem erőltetni a halat. A fejlámpa fénykévéjében nem láttam előttem akadót, így hát nyugodt szívvel hagytam nagyobb pórázt a bajuszos jövevénynek.


Tökéletesen akadt a szája szegletében a 12-es Excalibur Carp horog

A dévérek utáni aranyhasú, aki megédesítette az éjszakát

Nagyon boldoggá tett a ponty fogása, rövidesen szerencsésen szákoltam meg az éjszaka sötétjében. A visszadobott szerelékre és a nagyobb csonticsokorra hamar jött a következő érdeklődő, egy az előzőnél is szebb ponty személyében.


Kicsit hosszabb és vaskosabb is volt az előzőnél

A halakkal gyorsan elrepült az idő, éjfélkor, pedig be kellett fejezni a horgászatot a helyi horgászrendre való tekintettel. A fogások élménye meghatározó volt a jövőre nézve, garantálhatom, hogy még sokszor fog rám köszönni a Hold a Velencei-tó partján!

Forrás: Halmos Mihály

FISHING BOX WORK N STROKE TIP.1070 K1 SZERELÉKES LÁDA
18 690 Ft
ENERGOTEAM NIGHT WASP VILÁGÍTÓPATRON
180 Ft
EXCALIBUR CARP CLASSIC NS HOROG
590 Ft
ZSINÓR ET ULTRA POWER 150M
670 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...