Felfedező túra a Tisza tavon
Megjelent: 2008. december 12. | Forrás: Tóth Gábor | Írások
Mióta apósom révén közelebbi kapcsolatba kerültem a Tisza-tóval, jobban figyelemmel kísérem a tóról szóló írásokat. Lenyűgöző halbőségről, kapitális halakról szólnak a történetek. Főleg csukaállománya van az egekigmagasztalva.


Szép emlék...

Az hogy ezek az infók valósak, nem kétséges. Ottlétem alatt sok szép halat láttam terítéken, de hogy nem minden fenékig tejföl, azt az én példám igazolja.
Egy hetet szántam a horgászatra, vízeresztés előtt. Apósom egy nappal előbb ment le. Másnapi érkezésemre már fogott egy csukát. Nem túl sok, de a semminél ez is több. Egy ismerősöm, Nagy Attila bocsátotta rendelkezésemre csónakját. Így az elég borsos kölcsönzési díjat megúsztam. (napi öt-hatezer forint a bérlés plusz benzin)


Ideális párosítás

Minden adott volt a horgászatra és a halfogásra. Kicsit szeles, de napos időt jósoltak a meteorológusok. Most véletlen nem tévedtek.
A reggeli indulás a tározóra könnyen ment, mivel megérkezésemkor felszereltem motoromat a ladikra, így azzal már nem kellett foglalkozni. Ezt az egyet nagyon irigylem az ottaniaktól. Van őrzött „ladikparkoló”. Egész évre le van a gond csónakjaikról.


Jó horog, biztos akadás

Érdemes volt eljönni érte
Szóval hét órakor már a vizet hasítottam. Kaptam pár fülest, hogy hol és hogyan fognak halat. Így az irányt a hatos öblítő csatorna felé vettem. Ismerős volt az út. Nyári emlékeim még élénken éltek fejemben. A tározóra kiérve balra vettem az irányt Óhalászi felé, vagy ahogy apósom hívja Domáházi döglött. Sok ilyen fura névvel találkoztam ottlétem alatt. (dühös lapos, Jana fok stb) Ők már ott voltak, de velük ellentétben én pergetni szerettem volna. A statikus úszózás nem az én világom. Pásztor István barátomtól kaptam egy csomó jó tanácsot a műcsalik típusáról, mit hol hogyan csináljak.


Pórázon

Persze mondanom se kell nem sikerült maradéktalanul betartani tanácsait, aminek az lett az eredménye, hogy semmit nem fogtam. Nézzük, mit kellett volna tennem. Először is a csukák mélyen a töklevelek között voltak. A körforgót, támolygót és gumihalat ott kellett volna vezetni. Na én szinte víztetőn húztam őket. Nem éreztem, hogy hol járnak. Könnyű támolygó kanál kell oda (hét-nyolcgrammos) Az enyémek között a legkönnyebb tizenkettő grammos volt. Úgy süllyedt, mint a kő. Rá se bagóztak a csukák. Mentségemre legyen mondva, hogy azon a napon elég szerény zsákmánnyal örvendeztette meg az odalátogató pecásokat ez a víz.


Többen is vallatták a nádas szélét...

...mert ez volt a nyerő
De itt is, mint minden vízen, vannak emberek, akik akkor is fognak, ha más nem. Endrődi Balázs pont az a figura, aki egy útszéli pocsolyából is ki tud varázsolni egy csukát. Szóval nálam semmi, apóséknál semmi, akiket szemmel tudtam tartani ott is semmi. Balázs azért a nap végére fogott hatot! Kicsit elkeseredtem, de ezt a szakmát se az édesanyja hasában tanulja meg az ember. Vegyes érzelmekkel jöttem ki Óhalásziból és vettem az irány Borzanat felé -na ez is olyan név, ami nem tudom mit jelent-, de István esküdött rá. Itt mindig fogtak! Na lássuk! Remélem nem én leszek, aki megszakítja ezt a jó sorozatot. Kis lavírozás következett a vízben lévő tuskók között. A helyiek nagyon bátrak, de én azután hogy egy jóképű tönk majdnem levette a motoromat, kicsit óvatosabb lettem. Ezen a napon már jó pár óra dobálás volt a kezemben de a 30-80 grammos Spin Blade és 4000 Zauber páros nem készítette ki izmaimat. Volt még graft! Mivel nem volt túl sok időm, csak pár óra, így a legkönnyebben vezethető műcsalira esett a választásom, egy ötös méretű körforgóra! Rikító sárga színben pompázott.


Aki úr, az a vízen is úr

Miután átvergődtem egy töklevelesen, viszonylag nagy és tiszta víztükör tárult elém. Nádfallal szegélyezve és víz alatti fákkal telerakva. Első dobásom egy kisebb töklevél folt irányába esett. A műcsali vízre érése után szinte azonnal elnehezedős kapásom volt. Végre! Rövid küzdelem következett. Az erős felszerelés nem adott sok esélyt kétkilós csukámnak. Csak azért finomkodtam vele kicsit, hogy ne dobja folyamatosan a szaltókat. Nem szerettem volna elveszíteni. Gyönyörű sötétszínű példány volt. A hármashorog jól akadt szája szegletébe. Esélye se volt a menekülésre. Bilincsre tettem, osztrák vendéghorgászok kíváncsi tekintete mellett. A nyomás lekerült a vállamról, végre fogtam halat.


A pergetéshez nem kell sok felszerelés

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez volt az első és az utolsó is egyben. A következő napok teljes kudarcba fulladtak. Egyedül az dobott fel kicsit, hogy az öblítő csatorna zsilipje mellé bekötve kősüllőket és jobbacska törpeharcsákat fogtam kishal szelettel.


Az Öblítő csatorna kijárata

A nagy reményekkel kezdődött Tisza-tavi túra egy nappal előbb véget ért. Nehezen tudtam lekezelni a kudarcot. Be kellett látnom, hogy dunai tapasztalatom semmit nem ér. Ez egy teljesen más jellegű víz, nulláról kell kezdeni az iskoláját. Ezt csak azért mondom, mert lépten-nyomon találkozok internetes fórumokon olyan lelkes Tisza-tavat nem ismerő amatőrökkel, mint amilyen én is vagyok. Nagy reményeket táplálnak a horgászat iránt, de most mondom, hogy helyi tapasztalt horgásztárs nélkül csak töredékét tudjuk kihozni a vízben rejlő lehetőségekből. Esetleg végleg elmegy a kedvük az itteni pecától.


Navigálás a tuskók között

Hazafelé

Rendkívül jó adottságú tó, rengeteg lehetőséggel! De tanulni kell, mert a nélkül nem ad egy snecit se.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...