Fenekezés pontyra
Megjelent: 2008. október 01. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
A fenekezés hazánkban a pontyhorgászat legelterjedtebb módja. Fõ változatai az etetõkosaras és ólmos szerelékkel történõ horgászat, de egyre inkább tért hódít a finomszerelékes feederezés és pickerezés, valamint az elsõsorban nagytestû egyedek megfogására specializálódott bojlizás.


Klasszikus etetõkosaras szerelék

Az etetõkosaras pontyozás talán a legnépszerûbb, hiszen az erõsen áramló vizek kivételével szinte minden hazai pályán alkalmazható. A különbözõ vizek más-más kosarat igényelnek, ha messzire kell dobni erõsen ólmozott, ha iszapos a pálya könnyebb típust érdemes használni, a gyengén áramló vízben más fazon tartja meg a horgot, mint állóvízben.


Pontyozásra kiválóan alkalmas orsók

Alakjuk lehet bordás, spirál, rücskösített, mûanyag henger számtalan lukkal, stb, lényegük, hogy általuk a csalogató masszát, mellyel a horog közelébe csábítjuk a pontyokat, eljutassuk a meghorgászni kívánt területre. Ezt általában olyan horgászok használják, akiknek nincs módjuk szoktató etetetést alkalmazni, vagy egyéb halat is kívánnak pontyozás közben fogni. Távoli dobásokhoz, áramló vízben ólmozott kosarat érdemes használni, míg iszapos aljzatnál minél súlytalanabbat. Ez utóbbinál igyekezzünk olyan masszát gyúrni, mely vízbecsapódásnál legalább részben a kaját elengedi, és így az lesüllyedve ráterül az iszapon készségünkre.

A fenekezés lutri, foghatunk ekkorát...
Etetõkosarak és fenékólmok pontyozáshoz

Nem akadós területen két horgot szoktunk használni, egyet a csúszóra szerelt kosár fölé, egyet alá. Ilyen kész szereléket kompletten forgalmaz az Energofish Kft létrára tekerve, csak rá kell csatlakoztatni a fõzsinórra. Egyhorgos végszereléket fás, hínaras, nádasos, egyéb akadós területen érdemes alkalmazni. Vastag, lágy iszap esetén nyerõbb lehet, ha a kosarat kötjük a fõzsinór végére, és felette lebegnek a csalik a horgokon.


Kapásjelzõk fenekezéshez

Azok, akik csak pontyot szeretnének fogni, vagy erõsebb áramlásban horgásznak elsõsorban ólmos végszerelékre, illetve túllógós készségre szerelnek. Rendszeresen egy helyre etetnek és ráhorgásznak, többnyire egy horoggal. A véghorog visszacsapódása ellen gubancálló csöves nehezékkel védekezhetünk, vagy enyhén nyomjuk az etetõkosár anyagába a csalit, és becsapódáskor kissé húzzuk magunk felé. Végre az Energofish forgalmazásában megjelent igazi folyóvízi etetõkosár is, mely nehéz talpból és félkörívben bordákból áll.


Kellékek a fûzéses csalizáshoz

A fenekezés igényeinek a japán Maruto pontyhorgok mind rugalmasságban, mind erõben, és ami fõ, élességben nagyszerûen megfelelnek. Ha a horogra tûzzük a csalit nagyobb 2-2/0-t, ha fûzzük, kisebbet, 6-2-es méretût ajánlok.


Fenekezéshez ajánlott minõségi pontyhorgok

A fenekezõ pontyozásnál a zsinór szakítószilárdságának - kivéve, ha nagyobb pontyokra is van esély - nem igazán van szerepe, inkább a csomóállóság, szívósság a lényeg, melynek a Carp Expert Camou valóban kiváló, emellett a lágyság, rugalmasság és az UV állóság az erénye. Általában monofil damilokkal fenekezünk, de vannak a pontyok által különösen kedvelt kagylós pályák, ahol érdemes fonott elõkét használni. A lényeg, hogy minden csalizás elõtt alaposan vizsgáljuk meg a fonalat, jobb elõbb szerelni, mint az elszalasztott ponty után.


Alapozzunk kukoricával és az önetetõbe tegyünk minõségi keveréket

A jó pontyozó bot ismérvei, hogy kellõen rugalmas, a kívánt távolságot könnyedén elérjük vele, bírja a megtömött önetetõt és a pontyok kirohanásait. A feltüntetett dobósúly értékének felsõ határáig ne terheljük, hiszen vannak még egyéb erõk is, amik dobáskor igénybe veszik, és elõbb-utóbb bottörés lesz a vége. Az A akciós botok a dobásnál, a B akciósak a fárasztásnál ideálisak, valahol kompromiszumot kell kötni, így akadtam a számomra ideális Premier Spin botcsaládra 3 méteres változatban, ami eredetileg nem is pontyozó bot. Az igazi, a rendkívül elegáns, könnyû, kevlárszállal erõsített, ezért gyakorlatilag törhetetlen, három méteres President DX Kevlár 60-120 gramm dobósúlyú botcsoda, minden ponty álma. Az utazó horgászok számára ideális lehet még az örökké kocsiban tartható Silver Tele Carp 3,6 méteres változata, mely összetolva csak egy méter, de a nagy pontyoknál is megállja a helyét.


Pontyozáshoz bevált botok és zsinórok

Az orsó szerepe itt összetett, mert aránylag sok zsinórt kell tárolnia a nagy dobások miatt és a pontyok kirohanásait is ki kell védenie a finoman mûködõ féknek. Ilyen a rendkívül masszív Ryobi Ecusima 6000-es, és a Carp Expert 50-es három dobbal. Dobás után állítsuk könnyû futásúra a féket, különösen fûzött csalinál, hogy ne lepjenek meg az erõszakosabb aranyhasúak!


Igazi nagy ágyú pontyra

A várva várt kapásnál tartunk már. A kapásjelzõk szerepe mindig ugyanaz, de a pontyok idõszakonként, vizenként és szerelékenként más és más jelzést küldenek kapáskor a mélybõl, ezért a jelzõk is sokfélék. Hideg vízbõl még finom szerelék esetén is, néha csak leheletszerû jelzéseket észlelünk a botvég elé akasztott pillekönnyû gumikorongon. A vizek melegedésével a kapások intenzitása is megnõ, ilyenkor többnyire már a gyûrûk közé akasztott csiptetõk is megteszik.


A fenekezés lutri, foghatunk ekkorát...

Ha a víz áramlik, vagy erõs a hullámzás, jelzõink súlyát is növelni kell, hogy a felesleges húzásnak ellen tudjanak tartani, és csak akkor mozduljanak el, ha valóban kapás van. Ilyenkor a szétcsavarható csiptetõs jelzõkbe nehezéket, éjszaka pedig világítópatront helyezünk. Nagy elõnyük, hogy bevágáskor elválnak a zsinórtól, és szabadon lehet fárasztani, nem úgy, mint a karika jelzõknél / inkább csak ragadozóhal horgászatánál hasznos, jól látjuk a nyelést rajta/.


...de szerencsés estben ekkorákat is

Folyóvízen a kapásjelzõk nagy része csak részben használható, mert a folyás elõbb-utóbb felhúzza a botig, ezért legtöbben a botvég rezdüléseire hagyatkoznak. Minél vékonyabb a spicc, annál jobban jelzi a kapást, ezért speciális, cserélhetõ végû botokat hoztak forgalomba, de ez már egy új korszak a fenekezés világában, én is külön fejezetben taglalom.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...