Go Green: Egyszerűen, hatékonyan, környezettudatosan
Megjelent: 2021. október 14. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Időnként kihasználva a második bot lehetőségét egy úgymond „kishalas” pálcát is magammal viszek. Ezen módszerrel élő vagy elhullot csalihalat kínálok fel. Sajnos ezesetben benne van a pakliban a szerelékünk elakadása, hisz mind folyó mind álló vizeken az akadók, kövezések, bedőlt fák és törések mellé igyekszünk bejutattotni a felkínált csalinkat. Úgy gondolom a napi életünk része kell, hogy legyen környezetünk megóvása és védelme, így ezt én a lentebbi módszerekkel Go green termékekkel oldom meg.

Szinte a markomban elfér minden ami egy rapid süllőzéshez kell.

A folyóvízi szerelékem végtelenül egyszerű. Kötök a főzsinóromra egy 1,5-2 méteres hurkot. Édesapámtól 8-as kötés néven tanultam, hisz 8-as formát vesz fel a csomó mielőtt megszorul.

Camou zsinórt használok évek óta, hisz az általam horgászott Sajó-Hernád folyókon ez a szakaszosan vátozó terepszínű zsinór tökéletesen megfelelő.

8-as kötés lépésről-lépsre.

Egyszer átbujtatjuk a leendő hurkunkat.

Majd mégegyszer.

Meghúzáskor 8-as formát vesz fel.

Így néz ki.

A felesleges zsinórt csípjük le.

Ha ezzel megvagyok, akkor 1/3-ad-2/3-ad arányban elvágom a hurkom. Élő csalihal esetében a rövidebb (1/3-ad) szárra kötöm a horgot és a hosszabbra (2/3-ad) az ólmozást. Így csalihalunk nehezebben fog tudni akadóba menni.

Élettelen csalihal vagy filé esetében ezt fordítva alkalmazom. Ezesetben nem bújhat be a csalink az akadókba, viszont a hosszú előkén szépen billegtetheti a sodrás.

Tirolifás folyóvízi fenekező szerelékem.

A tirolifa cserélhető dropshot ólomra. Én folyóvizen is szivesen használok gömb ólmot. A sodrás úgyis belekap a zsinóromba és  súlyunkat megállíthatatlanul törésig pakolja. A dropshot ólom erre is tökéletes. Kapás és akasztás után, mikor ellenfelünk berongyol az akadóba, a dropsot ólmozásunk egy mozdulattal elenged a csak beszorított zsinórnak köszönhetően ami következtében nagy eséllyel folytathatjuk sikerrel a fárasztást.

Állóvizen, esetemben bányatavon már hosszú fluoro carbon előkét is használok, amit egy Double-Uni-Knot kötéssel rögzítek a főzsinóromhoz. Itt már csúszóra szerelem a készségemen a súlyozást amit úgyszint elhagyós módszerrel szerelek.

Állóvízi dropshot ólmos elhagyós szerelékem.

Csalira nem térnék ki hosszú monológban. Nálam egy dobozkában 3-4 fagyasztott sneci egy pár órás rapid pecára bőségesen elegendő. Ezekből igény szerint tudok csinálni filét, szeletet, zúzott, nyúzott, taposott vagy bármilyen szervírozású falatot, mégis legtöbbször egészben fűzőtű segítségével kerül fel.

Kis ügyességgel a végeredmény remélhetőleg egy-két szép süllő lesz.

Előfordul, hogy zsákmányunk nem bírja a nyomáskülönbséget vagy a gyors bevágás ellenére egy mélyebb akadás miatt súlyos sérülést kap, akkor a környezetünk védelméhez az is hozzátartozik, hogy a helyi szabályokat betartva elvisszük és hasznosan dolgozzuk fel zsákmányunkat.

Teavajjal és zöldfűszerekkel kiváló, könnyű vacsorát készíthetünk családunk számára.

Forrás: Szebenyi Péter

CARP EXPERT CAMOU ZSINÓR 600M, 1000M
2 250 Ft
TIROLIFA
210 Ft
CXP LEAD CLIP SZETT SAFETY
650 Ft
Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...