Harcsalesen a Dunán
Megjelent: 2009. június 08. | Forrás: EnergoTeam | Írások

A hosszú ideje tartó magas vízállás kicsit keresztbehúzta harcsapergetéssel kapcsolatos összes elképzelésemet. A táplálékhalak és velük együtt a harcsák, a fűzfabokrokba vertek tanyát, vagy a mély kotrásokban múlatták az időt. A fűzfás reménytelen vállalkozásnak tűnt. Egészen mélyről, a legáthatolhatatlanabb részekből hallatszott jellegzetes rablásuk hangja. Így maradt a mély kövezések alatt kavargó víz, fenekezővel történő meghorgászása.


Bevágásra készen, érdeklődnek
lentről a csali iránt!

Feleségemmel indultam neki a horgásznapnak. Először kárászozni akartunk. Összeraktam számára az E.T Purple Match-et rajta a negyvenes Gold Star X-Match orsóval, feltolóra szerelve. De a kárászok most elkerültek bennünket. Egy ártéri fűzfáson átverekedve magunkat, az élő víz felé vettük az irányt. Ma övé a tesztmesteri szerep. Egy könnyebb harcsázó kombót hoztam neki.


Koncentráció a gyors reakció alapja.

Az Eagle Claw néven futó összeállítás egy viszonylag rövid kettő méter negyven centis botból, aminek a hangzatos Cat Claw nevet adták és ötvenes méretű orsóból áll. Az orsó dobján harmincötös, talán negyvenes zsinórt találunk. Az igazság, hogy nem tudom pontosan milyen méretű, mivel már az orsó dobján volt az egységcsomag részeként.


Nagy keverőgyűrű segít a viszonylag rövid bottal, nagy távolság elérésében!

Ha már az egységcsomagnál tartunk, nézzük is meg mit kap a horgász a pénzéért. A boton, orsón, zsinóron kívül még vágóhorog, halmérleg, jó pár erős horog és csali gyanánt „véres máj" ízesítésű csali egy műanyag tasakban. Megmondom őszintén ezt nem próbáltam még ki. Szerintem egy afrikai harcsázáson nagyon jól teljesítene.


Egyszerű orsó, közepes igénybevételre.

Gyorsan összeraktam a felszerelést. Krisztina még eléggé kezdő, de lelkes. A főzsinór végére egy nyolcvangrammos lapos ólmot tettem, felette harminc centivel kapott helyett a horog, nyolcvan centis előkén. Csalinak piócát és gilisztát fűztem rá.


A kövezés alatti mély kotrásban keressük a halat.

Innentől kezdődött a bonyodalom. Mivel Krisztina, mint ahogy fentebb említettem, kezdő a szakmában, a bedobással kellett megbirkóznia. Mert ugye az elképzelhetetlen volt számára, hogy esetleg segítsek neki és én dobjak be. Kisgyerek korába se szerette, ha más oldott meg számára kihívást jelentő feladatot. Már akkor is határozottan kijelentette: „-Ededül,ededül!"


Kibontás előtt

Hát most is „ededül" próbálta elérni a kívánt és hőn áhított távot. Néhány gyertya után, amikor pár méterre csobbant az ólom a csónak oldalától, egész jól belejött.


A Dunán inkább a piócát, nadályt, gilisztát favorizálom.

Persze még nem ártott volna, ha megtoldja a dobástávot vagy harminc méterrel. Kapás nélkül teltek a percek. Egyedül a szúnyoginvázió okozott kisebb izgalmat, de a jól bevált Szuku szúnyogriasztó kence biztos távolságban tartotta tőlünk a vérszívók hadát.


Kezdőként rá kell alaposan készülni a dobásra…..

Már a sokadik dobásnál tartott feleségem amikor….. Amikor elakadt. Persze először a világ legnagyobb harcsáját érezte a zsinór végén. Húzta is derekasan, csak mikor rájött, hogy a csónakot húzza a leakadás felé és nem fordítva, döntött úgy hogy kikéri szakértő segítségemet. Betéptem az erős zsineget. Nem volt egyszerű!


..aztán irány a mélyvíz

Újra szerelhettem. Na és persze csalizhattam. Most már megengedte, hogy bedobjak így hát egy rendes suhintás után messzire szállt az ólom. A csónak farába támasztva várta a kapást. Időközben egy kicsit megerősödött a hajóforgalom, rendesen meghimbálva a ladikot. Kedvesem kisebb tengeribetegséget élt meg. Még szokni kell neki a csónakos pecát.


Nem próbáltam. De szerintem afrikai harcsára tökéletes csali.

Volt pár rablás a kővégen, balinok hajtották a snecit. Trio Zander, Banax Omega és Salmo Trill hármast indítottam harcba ellenük. Első dobásra kapásom volt, de a bevágás után legnagyobb meglepetésemre, minden elmaradt a zsinór végéről. A hal Trillel együtt távozott. Valószínűleg rosszul kötöttem fel a műcsalit. Mérges voltam magamra.


az Eagle Claw catfish szett egy komplett induló összeállítás

De nem volt idő a füstölgésre, mivel Krisztina halat húzott. Ideges rángatásra vágott be. A bot picit meghajolt a hal súlya alatt. Kis idő elteltével egy másfél, de legyen inkább szűk kettes,(muszáj volt kicsit felnagyítani neki) harcsát emelt a ladikba.


Egy halom erős horog is jár a csomaghoz

Mondanom se kell, hogy ekkora halhoz nem kellett a vágóhorog. Persze a horog kiszabadítása már az én feladatom volt. Elég mélyre nyelt a kis falánk jószág. Ez volt élete első valamire való hala. Örült neki és én is örültem, hogy Ő örül. Megmutattam neki, hogyan foghatja meg az alsó állkapcsánál a harcsát biztonságosan és így is fényképeztem le. Nem sokáig napoztattuk a kis harit.


A nap első és egyetlen jelentkezője

Gyorsan visszaengedtük. Jótett helyébe csak annyit kértünk tőle, hogy tíz év múlva jöjjön vissza, vagy hogy ne kelljen annyit várni egy nagy harcsára, küldje most az öreganyját.


A zsákmány és büszke elejtője.

Az este további részében a nagymami nem jelentkezett és a szúnyognép is elég intenzíven támadott minden olyan testrészt vagy felületet, ami nem volt lekenve.


Az igazán nagy halak kiemeléséhez és mérlegeléséhez!

Szóval irány haza. Feleségemnek, így laikusként, tetszett a felszerelés. Elég jól elboldogult vele. Kisebb harcsákhoz teljesen megfelelő választás, főleg ha az ár is fontos.


Kell egy kis pakolás, arcpakolás, avagy a hidratált arcbőr titka. Szuku mert megérdemled…

Azoknak tudnám ajánlani ezt a szettet, akik most ismerkednek a horgászattal és egy alap horgász felszerelést szeretnének megvásárolni. Tizenöt húsz kilóig biztosan nem lesz probléma a hal kifogásával, ezt meghaladóan, vagy intenzív harcsázásnál a „Koós botok" jobban megfelelnek a célnak!

Kapcsolódó termékek:




Eagle Claw Nitro szett

ET mérleg



Purple Match

GS X-Match





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...