Hőlgypárbaj
Megjelent: 2007. október 26. | Forrás: ZéBé | Írások
Az Energofish Kft. együttmûködési szerzõdést kötött az Aranyponty Zrt.-vel, aminek egyik eredménye, az hogy az EnergoTeam horgászai Budapest közeli teszt-tóval lettek gazdagabbak. A háromhektáros szép fekvésû tó Gödöllõ közelében található, ahol a közeljövõben az Aranyponty Zrt. horgászati lehetõséget biztosít majd céges rendezvényeknek, kisebb-nagyobb csoportoknak.


Repül az elsõ gombóc etetõanyag

Ennek megfelelõen folyik a tó halállományának kialakítása, melyben jelenleg ponty, amur, csuka, keszeg és kárászfélék mellett lénai tok is található. Praschek Ági és Rudnai Csilla részvételével teszteltük a tavat október elsõ, napfényes hétvégéjén. Az elsõ meglepetés akkor ért bennünket, amikor vizet mértünk. Jóval mélyebb vízre számítottunk, de a tórendszer kialakítása még nem ért véget, hamarosan jóval magasabb víz lesz a teszt-tóban és a többi kisebb-nagyobb tározóban, halastóban.


A teszt-tó avatásán ott volt a Duna TV stábja is

A „párbajhoz” két sértett fél kell, egyikõjük Praschek Ágnes, aki 2000-ben magyar bajnokságot nyert nagy nevek elõtt, 2005-ben világbajnoki bronzérem, a következõ esztendõben ezüstérem a csapattal az eddigi legjobb eredménye. Szerencsés ember, munkája is a horgászathoz köti.


Van itt minden mi halszem-szájnak ingere…

Kedvenc rakósával érkezett, olasz mesterek keze nyomát dicséri a 11,5 m hosszú Energoteam Multi Carp bot. 8 tagból áll, melyek mindegyike keresztszál erõsítést kapott. Masszív pontyos bot, amely megfelelõ cserékkel kiváló keszegezõ felszerelés is egyúttal.


Igazán szép kis teszt tavunk lett

Rudnai Csilla három világbajnokságon vett részt, a Zágrábban rendezett vébén tagja volt a bronzérmes csapatnak, a következõ évben, Portugáliában már õ is ezüstérmes, az idei toledói világbajnokságról nem szívesen mesél (a csapat a hetedik helyen végzett), annál lelkesebben készül a következõ nagy megmérettetésekre. Olasz gyártmányú rakós botja Agnes névre „hallgat”, 13 m hosszú, gerinces, nagy teherbírású, kiemelkedõen jó súlyelosztású bot, melynek anyagát kétféle carbonból ( SHM-64, HM-40) készítik. A tagok száma 9, szállítási hossz 185 cm, a minitoldó hossza 70 cm.


Kezd beérni az etetés

Az hamar kiderült, hogy gyors reakciójú bot, érdekessége, hogy a 4 tagos topset rendelkezik egy beépíthetõ erõsített taggal („D”) amelyet a bot 3. és az 5. tagja közé toldják. Nagyobb hal fárasztásánál remekül kihasználható. Ez az a bot, amit jó szívvel adnék a nagyobbik unokám kezébe is, de felnõtt és ifjúsági korú horgászok számára is ajánlott, részben az ára, másrészt minõsége teszi mindenki számára rokonszenvessé. Az már csak hab a tortán, hogy több kiegészítõ is rendelhetõ hozzá, például: AB tipp (1,70 m), 3 tagos topset, 4 tagos topset (4,70 m), beépíthetõ „E” tag, poharas topset (cup kit). A toldások külön-külön keresztirányú carbonszál erõsítést kaptak, így aztán a jobb halak szökési esélye minimálisra csökkent.


A sikeres lábtechnika.

Hamarosan kiderült, hogy a tó fõ hala jelenleg a ponty, de szép számmal található benne amur és keszegfélék.
Ági Multi Carp rakóssal, 22-es fõzsinórral 0. 20-as elõkével, kis úszóval, minimális ólmozással, nagyobb aranyszínû pontyozó horoggal kezdett. Etetõanyaga Tímár Mix piros ponty illetve fekete ponty-kárász volt, melyhez csontit és csemegekukoricát is kevert. A csali fõleg csontkukac és kukorica volt. A botspicctõl befelé fél méterre horgászott, hogy a halak a bot árnyékát ne vegyék észre! Másik botja 390 cm Bream match, Zauber 4000 orsó 0,18-as fõzsinór, 0. 16-os elõke, 8-10-es horog. Az orsó Ryobi a javából, jó tudni, hogy az évek során a márka semmit nem kopott, ugyanaz a megbízható spéci kis orsó, amelynek fékrendszere 9 csapágya, kétsebességû oszcillációs tengelyemelõ szerkezete az erõssége. Hogy jár mellé három darab fém match dob, az természetes ennél a márkánál.


Többnyire ilyenek jöttek

Csilla match botja megegyezett Ágiéval, etetõanyaga a Maros Mix ponty XXL keveréke volt, õ is tett hozzá csontit és kukoricát.
Jó félóra telt el, mire Ági elkezdte húzni az elsõ pontyát, amit fárasztás helyett inkább röptetésnek neveznék. A Multi Carp jóval nagyobb pontyoknál is helytállt, ez a kiló körüli kis potyka csak szaltózott kifelé. Csilla, egyelõre néhány kisebb kárászt fogott, a jobb pontyok elkerülték. Október elsõ hetének végén jártunk, 25 fok meleg volt a vízparton, ami pontyozás szempontjából ideális idõnek mondható. Ehhez képest jó órát vártunk, míg végre kezdtek beérni az etetések, a lányok közben lõtték rendesen a csontit és a kukoricát is.


Váratlan meglepetés, egy lénai tok

Kétszer egy órásra terveztük a vetélkedõt, amelynek végén szépen szaporodtak a pontyok és a kárászok a szákban. Tudtuk, hogy sok 4-5 kilós amur is van a tóban, kár, hogy horogra egy sem akadt. Lehet, hogy több sikerrel jártunk volna amur ügyben, ha kisebb mozgás van a tó partján. Hétvége lévén, a közeli tavakhoz sokan jöttek horgászni, percenként csapódtak a gépkocsiajtók, és ahogy telt az idõ úgy lettek egyre hangosabbak a „horgászok”. Számomra meglepetés volt, hogy a jól halasított tavon mennyire küzdeni kellett minden halért, de az ember ne legyen telhetetlen. Végül is két remekül horgászó csinos versenyzõnõ társaságát élvezhettem, akik egy fárasztó versenyévad után változatlan lelkesedéssel pecáztak a maguk örömére és a miénkre is.


A párbaj eredménye

A figyelmes házigazdák közben sütöttek egy nagy tál afrikai harcsát, pontyfilét és keszegeket, amelyekrõl elmondhatjuk, hogy az Aranyponty Zrt. halainak jó hírét tisztességgel öregbítették. A párbaj után örömpeca következett, ami aztán Ági jóvoltából parádésra sikeredett. 5-6 kiló körüli lénai tokot fogott, amely sokáig nem mutatta meg magát, de amikor felbukkant, ugyancsak meglepõdtünk. Most aztán kiderült, hogy a Multi Carp mit tud, fõleg úgy, hogy Ági közben finomított a szerelésen. A 0, 18-as fõzsinór 0, 16-os elõkével amúgy tisztességes összeállítás, de nem igazán lénai tokokra tervezett. Mint késõbb megtudtuk, belõlük a legkisebbek közül valót sikerült Ágnesnek szákba terelnie. A többség 10-14 kilós, amelyeket csak elvétve fognak meg a horgászok. Ezen nem csodálkozom, hiszen a kecsegére hasonlító szép hal nem vevõ a csontira meg a kukoricára, de nincs ellenére giliszta. Semmi gond, jövünk hamarosan, és reméljük, találkozunk majd a tokok nagyjával is!


A mosolygós párbajozók
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...