Horgásznapló - 2009 - első rész
Megjelent: 2009. december 28. | Forrás: Nagy Levente | Írások


Talán kissé gyerekesen hangzik, de minden alkalommal, mikor hazatérek a vízpartról előveszem kis noteszom és néhány sorban lejegyzem a nap eseményeit, hogy év végén átlapozva felidézhessem az adott horgászidény sikereit, sikertelenségeit.

Így kialakul egy kép előttem az elmúlt horgászszezon milyenségéről, hogy miben különbözött az előzőektől, mitől volt jobb, vagy éppen rosszabb.
Van, hogy érdekes dolgokra jövök rá, összefüggések rajzolódnak ki előttem, melyekből tanulságokat vonhatok le és melyeknek tudatában a következő évben egy lépéssel közelebb kerülhetek a sikerhez.

Konkrét dolgokra (hogy melyik csali, éppen melyik évszakban, napszakban volt eredményesebb) nem szeretnék kitérni, hisz ezeket nem lehet általánosítani, mert minden víznek, évszaknak, helyszínnek megvannak a sajátosságai, melyek más helyeken nem állják meg a helyüket.
E helyett néhány mondatot szeretnék kiemelni naplomból, mely felidézi a 2009-es esztendő legemlékezetesebb perceit.

Most fejest is ugranék a közepébe, de inkább kezdjük a legelején!

„Január 21, Baktai holtág (a Maros egyik holtága), lékhorgászat...
Jól kezdődött az idei esztendő, azt kell mondanom, soha rosszabb ne legyen!
Alig telt el három hét az év első havából, én már jó pár horgászélménnyel gazdagodtam. Mindig történt valami érdekes és minden alkalommal volt miről beszámolni, de talán ez a nap volt a legizgalmasabb…
Már az érkezés után nem sokkal „csukaszag" kezdett keringeni a levegőben, hisz barátom szerelékét kétszer tette szabaddá valami víz alatti szörnyeteg. Sőt a harmadik kishalon is otthagyta fognyomait…"


A hangulatot fokozta a sült szalonna, de a bor
is hozzá tett egy lapáttal... na jó, lehet kettővel.

Ezekkel a sorokkal kezdtem 2009-es naplómat, melyet kiegészítve cikket is írtam belőle. Emlékezetes, hangulatos lékhorgászat volt, hisz a jó kedv mellett, sikerült néhány csukát is kipergetni a jég alól, ami akkor még újat jelentett számomra.


Télen, vertikálisan pergetve fogott csukám.

És a második...

Egy különleges nap volt számomra.

Aznap egyértelműen a kis vertikális Salmo wobblerek voltak a főszereplők, na
és persze a csukák.

„Április 3... Hosszú közel 12 órás éjszakai autózás után, délelőtt 10 óra tájban gördültünk be autónkkal túránk első állomására az Isaszegi 1-es horgásztó parkolójába.
Gyors pakolászás, terepszemle és információgyűjtés után, dönteni kellett, ki mivel, mire és hogyan horgászik..."


Bika tó.

Isaszegi horgásztó.

Dobás közben.


Én mindhárom nap feederbottal horgásztam...
és nem eredménytelenül.


Krisztián barátom matchelt.

A kárászok mellett a pontyok
voltak a főszereplők.

Az „igazi szezont" egy 4 naposra tervezett horgásztúrával kezdtük Krisztián barátommal, melynek 3 különböző színhelye volt Magyarországon. A Bika, a Babat és az Isaszegi horgásztón tölthettünk el egy-egy napot horgászattal.
A horgásztúra emlékezetes volt, hisz a hosszú téli napok alatt igencsak ráéheztünk erre a horgászatra és már decembertől vártuk az indulás napját.
Sok szép halat fogtunk és ott tartózkodásunk alatt új barátságok is köttettek, melyek még feledhetetlenebbé tették az ott eltöltött órákat.


Ehhez hasonló...

... és kisebb méretű pontyokat fogtunk, de jó sokat belőlük.

Meg jó sok keszeget.

Közös fotó vendéglátónkkal.

„Június 17 - 26 Olaszország. Az elmúlt hónapban Józsi barátom (ki egy horgászokat fogadó vendégházat üzemeltet) meghívásának eleget téve nekem is szerencsém volt néhány napot Olaszországban tölteni barátaimmal, párommal.
Persze az ezernyi turisztikai látnivaló és az olasz kultúra megízlelése mellett a horgászatra is próbáltam néhány napot szánni, pontosítva az ott eltöltött néhány napból minél több órát elragadni (több, kevesebb sikerrel)"

Habár az eredmények a várttól elmaradtak, elégedetten és mindig jó érzéssel gondolok vissza arra a néhány napra, amit Olaszországban tölthettem.


Végre a Pó folyón.

Ehhez hasonló perceknek örvendhettünk.

Az oda látogató horgászok nagy része a harcsát tartja elsősorban szem előtt, hisz erről lett híres e folyó... Nos nekünk nem sikerült kapitális példányokkal találkozni, de minden napra jutott valami szép, valami feledhetetlen, amit itthon kevésszer élünk át.
Köszönet vendéglátónknak, kinek vendégházában jól éreztük magunkat és remélem 2010-ben újra találkozunk.


Jól felszerelt csónakkal közlekedtünk.

A horgászat mellett, akadt turisztikai látnivaló is bőven.

Harcsákkal sajnos csak
kicsikkel találkoztunk.

De a pontyok kárpótoltak valamelyest bennünket.

Süllőből is akadtak s
zebbek.

Minden egyes halat visszaengedtünk.


Volt, hogy
leültünk
keszegezni is.

Párom, ki keveset horgászik... neki sem okozott problémát itt megfogni a halat.

Horgászversenyt szerveztünk...
A nyár végén a harmadik alkalommal is sikerült megszerveznem az Erdélyi Horgász-Energo Team néven ismert amatőr horgászversenyt, mely a korábbi évekhez hasonlóan sikeresen zajlott és egyértelműen kijelenthető, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre nagyobb érdeklődéssel fogadják az erdélyi horgászok.


Nem csak egyszerű horgászverseny volt...

...hanem egy baráti találkozó is.

Kihasználva az alkalmat, újra megszeretném köszönni a támogatást az ENERGOFISH KFT.-nek, hogy felvállalták a főtámogatói szerepet, sok értékes díjat biztosítva a résztvevő horgászoknak.
Külön köszönöm Pál Istvánnak az ENERGOFISH KFT. ügyvezető igazgatójának a segítségét, támogatását és bíztató szavait...

Természetesen minden, horgászatkor történik valami, ha éppen nem fogunk halat, akkor is, így nehéz lenne mindenre kitérni, felidézni a több mint 100 alkalmat, amit vízparton töltöttem és azt egyetlen írásba sűríteni.
Így a fentiekben tényleg csak néhány dolgot emeltem ki, de mielőtt teljesen bezárnám a 2009-es esztendőt, mindenképp szeretnék egy újabb részben néhány dologra még kitérni...

- folytatása következik –


Néhány bot, orsó, zsinór, csónak és wobbler, amit 2009 ben használtam:


ET Benzar pole

ET Cayman pole

Twister bolo

Riverado bolo

Black Spider bolo

Power Feeder

ET Bream Feeder

ET Skill I

ET Skill II

ET Spin Blade

ET Excalibur Spin

Penn Nevercrack

Vision 3Zone


ET Excalibur FD

Ryobi Zauber

Ryobi Applause

ET Power Match

ET Excalibur RD

Banax Helicon 500NF

ET Power Feeder

Banax Poseidon 5400NF

Blackie

ET Competition Fly


Salmo Image Fanatic

Salmo Hornet

Salmo Minnow

Salmo Bullhead

Salmo Pike

Salmo Image Tiny

Salmo Chubby Darter

Salmo Thrill

Miroslav

Mosca Spanto

Mosca Longet

Salmo Whitefish


Penn KG

ET Specialist Pike

Carp Expert Carbon

ET Power Feeder

ET Specialist Breme

ET Ultra Power


ET HSM Gumicsónak


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...