Horgásznapló 2009 - második rész
Megjelent: 2009. december 30. | Forrás: Nagy Levente | Írások


Az előző részben szándékosan csak egy hazai vizet emeltem ki a sok közül, mert úgy gondolom ezek megérnek egy külön címet, mely alatt néhány mondat és néhány fotó segítségével feleleveníthetem az itt történteket.

Mivel is kezdhetném, ha nem a Marossal, mely az idén is számtalan horgászélménnyel ajándékozott meg bennünket.

„Vasárnap délelőtt párommal sétáltunk a folyóparton, persze a pergető bot sem maradt otthon, kezemben tartottam. Dobtam néhányat körforgóval, amikor érdekes dolognak voltam szemtanúja.
Egy újbegynyi darázs esett a vízre. Szárnyait csapkodva próbált újra felemelkedni, de a víz nem engedte. Lassan sodorta az áramlat, aztán néhány méter után egy „semmiből érkező” búrvány eltüntette a víz felszínéről. Közel voltam hozzá, csupán néhány méterre, tisztán láttam a halat, még a cuppanó hangját is jól halottam. Egy gyönyörű domolykó volt a tettes!
Közben már éreztem a kistermetű műcsali rezgését, mikor hatalmas ütést kaptam. Szerencsére nem a páromtól, és nem a fejemre, hanem a kis Tiny-nek vágott oda valami. Félkörbe tűrődött a könnyű 0-10 grammos pálca teste, kezem meg erősen ráragadt a kényelmes parafa nyelére. Fárasztottam!”


Akció közben.

A győzelem pillanatai.

Talán domolykóbol akadt a legtöbb.

Sok szép halat köszönhetek a kis SALMOK-nak.


A Maros felső szakasza, rég nem látott, alacsony vízállásnál

Legyezés közben.

C&R

Valamikor kora tavasszal.

Az egyre ritkább petényi márna.

Ilyen szép domolykókkal ajándékozott meg a folyó.


Előkerült néhány balin is.


Kicsit szigorú, de jó leszek a folyóhoz, hisz ő is az volt hozzám.
A korábbi évektől eltérően egy teljesen más arcát mutatta. Volt jó és volt rossz is egyaránt (ahogy lenni szokott), de összességében azt kell mondanom egy közepes szezont zártunk.

Tavasszal kezdődött az egész...
Kevés csapadék, hó miatt a tavaszi áradások, nagy vizek elmaradtak, így az alacsony vízállás miatt a folyó egyik legjellegzetesebb hala a paduc csak kevés számban vándorolt fel a felső szakaszra ívni és egész évben kevés is volt belőle. Ez elég rosszul érintett bennünket, hisz a korábbi évektől eltérően, az idén szinte értelmetlen volt az úsztatás, legalábbis paducra.

Viszont kellemes dolog volt, hogy egész évben kristálytiszta vízben horgászhattunk, köszönhetően annak, hogy betiltották a korábbi években már megszokott kavicskitermeléseket.
Ennek meg is volt az eredménye, hisz pergetve és legyezve jól fogtuk a péreket, domolykókat, balinokat és néhányunknak pisztráng is akadt.
De a csukák száma is gyarapodott, melyek ugyan tömegre kicsik voltak, de bíztató jövőképet állítottak fel elénk.


Adott a folyó néhány kisebb csukát is.

Szinte egész évben szépen
fogtunk legyezve a halakat.


„Hagyom kicsit pihenni a „divatot”, a befizetős tavakat, a pontyos vizeket és ellátogatok néhány kis patakra, melyek az elmúlt néhány évben feledésbe merültek. Vannak közöttük, melyek nem tudták felvenni az ember által diktált egyre gyorsabb, mocskosabb tempót, vannak, melyek éppen csak túlélték az elmúlt néhány évet, de szerencsére még olyan is akad, melyet az embernek még nem sikerült egészen megfertőzni.

Van aggódni valónk bőven, de a helyzet azért nem menthetetlen, csak jobban kellene figyelni arra, amink még maradt és próbálni újraéleszteni, ami elveszett, meghalt…”

A Maros mellet számos hegyi patakot is meglátogattam, melyekről néhány szóban annyit, hogy adtak halat és még életben tudják tartani magukat, ha mi is vigyázunk rájuk. Talán az alábbi fotók ezt bizonyítják...


Izgalmas dolog ilyen vizeken becserkészni a halakat.

Gyakran térden
kúszom a vízben.


Gyönyörű kristálytiszta víz.

A sebes pisztrángok otthona.


Egy kis sebes.

Hal a horgon.

Igazi harcosok.

Nagy élmény velük találkozni.


Egy átlagosnak mondható pénzes pér, melyből elég
sok akadt az idén.

Ígéretes hely...

Ilyen helyeken mindig érdemes volt próbálkozni.

Egy legyezve
fogott sebes...


...és egy pénzes pér.


„Egy közeli kis, fél hektáros magántavon horgásztam... Szépen fogtam partszélben a tenyeres kárászokat, apró pontyokat, mikor egy emelős kapás erős ellenállásba torkollott. A bot szépen görbült, a hal meg egyszerűen elindult, csupán néhány másodperc, míg kétesélyes volt a dolog. A bot nem volt gumizva, a 0,12 mm-es előke nem bírta, a hal meg szakított.”


Többnyire kisebb magántavakon horgásztam...

Spiccbottal...
fárasztás közben.


Egy átlagos
spiccbotos teríték.

Ha nagyok nem is, de pergetve is
akadt néhány hal.

Egy apróság a sok közül...

...és egy idősebb.


Zetelaki víztározó.

Homoródszentpál.


A folyóvizek mellett az idén elég kevés szerepet kaptak az állóvizek, de azért volt néhány alkalom, mikor spicbottal, feederbottal vagy éppen pergetve eltöltöttem néhány órát a víz mellett.

Beszéltem vizekről, halakról de azokról a jó barátokról sem szeretnék megfeledkezni, akikkel együtt horgásztam az idei esztendőben és akiknek ez úton is szeretnék egy sikerekben és halban gazdag Boldog Új esztendőt kívánni.


Rokaly Csaba, akivel több alkalommal is horgásztunk együtt a Maroson.

Gotthárd Ferenc, akivel legtöbbször a pergetés hozott össze.


Tusa Zsombor egy
megszállott pergetőhorgász.

Újvári Krisztián, kivel sok szép órát töltöttünk víz mellett.


Ki ne ismerné Benzár Zsoltot, aki nem
csak a versenyhorgászatban jeleskedik.

Becási Attila, aki sokat
segített a legyezésben.


Persze sok fotó, bekezdés kimaradt a fentiekből, hisz nehéz egy egész év történéseit néhány mondatba összesűríteni...
Nem volt szó például felszerelésekről, melyek fontos szereplői, résztvevői voltak horgászatainknak, és melyeknek sok szép halat köszönhetünk.

Végezetül szeretnék mindenkinek egészségben, sikerekben és halban gazdag boldog új esztendőt kívánni.

Találkozunk 2010-ben!


Néhány bot, orsó, zsinór, csónak és wobbler, amit 2009 ben használtam:


ET Benzar pole

ET Cayman pole

Twister bolo

Riverado bolo

Black Spider bolo

Power Feeder

ET Bream Feeder

ET Skill I

ET Skill II

ET Spin Blade

ET Excalibur Spin

Penn Nevercrack

Vision 3Zone


ET Excalibur FD

Ryobi Zauber

Ryobi Applause

ET Power Match

ET Excalibur RD

Banax Helicon 500NF

ET Power Feeder

Banax Poseidon 5400NF

Blackie

ET Competition Fly


Salmo Image Fanatic

Salmo Hornet

Salmo Minnow

Salmo Bullhead

Salmo Pike

Salmo Image Tiny

Salmo Chubby Darter

Salmo Thrill

Miroslav

Mosca Spanto

Mosca Longet

Salmo Whitefish


Penn KG

ET Specialist Pike

Carp Expert Carbon

ET Power Feeder

ET Specialist Breme

ET Ultra Power


ET HSM Gumicsónak




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...