Horgásztábor Abádszalókon
Megjelent: 2009. szeptember 29. | Forrás: Nagy Róbert | Írások
A Közép-tisza-vidéki Horgászegyesületek Szövetsége 2009. augusztus 2-8.-ig rendezte meg már hagyományos ifjúsági horgásztáborát. A tábornak ebben az évben is az abádszalóki Kapitány Vendégház adott otthont a már megszokott jó színvonalú szállással és nagyon finom, bőséges étkekkel (köszönet érte a házigazdának, Halápiné Anikónak ).


Együtt a csapat

Vasárnap reggel már minden készen állt, hogy megkezdődhessen a tábor. Megérkeztek a táborvezetők is, Nagy Róbert, Aggod Sándor és felesége Marika, a KTVHE Ifjúsági és Versenysport szakbizottság tagjai. 9 és 10 között gyorsan benépesült a tábor. Az előző évek táborlakói közül többen is otthonosan mozogtak és segítették a szállásfoglalást, ismerkedést. Rövid megnyitó után azonnal nekiláttunk a különféle szerelékek készítésének, hiszen jó szerelés hiányában csekély az esély a halfogásra.


Robi bácsi bemutatót tart...

...de utána...

Itt rögtön kiosztásra kerültek az Energofish Kft. által felajánlott eszközök (zsinórok, ólomkészlet, horogszabadítók), amelyek szinte felvillanyozták a gyerekeket. Szinte mindenki azonnal horgászni akart menni. Bizony a nagy melegben a sapkáknak is nagyon fontos szerep jutott. Délután az elkészített szerelékek kipróbálására is sor került. Már ekkor látszott, hogy az Energofish Kft. által biztosított Tímár mix etetőanyagokat A Tisza-tó dévérei és pontyai igencsak kedvelik.


...a többiek

...is...

...kipróbálhatják

A halpucolást is meg kell tanulni

Az első egy-két napon rengeteg apró, tenyeres méretű dévér, karika, méreten aluli ponty akadt a horogra, és csak néhány szép dévér, ponty tette tiszteletét. Ezután azonban egy hidegfront hatására némileg csökkent a hőmérséklet, egy nap egy kicsit esett is, a szél is kedvezőre fordult, így ez a nagyobb testű halak étvágyát is kellőképpen meghozta. Így a tábor hátralévő részében igazán nem lehetett panasz a halfogásra. Minden nap több méretes ponty, és igen szép dévérkeszeg került a szákokba. És még mennyi nem…!


Napi munka után...

...jól esik a strandolás

No, nem csak azért, mert visszaengedték a gyerekek azokat a halakat, amelyeket nem sütöttünk meg frissen, hanem mert jó néhány szakítás gondoskodott róla, hogy másnap is legyen kivel megbirkózni a horgászpalántáknak. Volt itt minden: 4 méteres spiccbottal fogtak több méretes pontyot, de a rakós botból is kitépte egy tiszai nyurga a vastag pontyozó gumit.


Szép teríték

A vízirendőrség hajóján

Szerelni tanulunk

Szép nyári emlék

A hajnali és esti horgászatok mellett napközben egyéb programok is nagy sikert arattak. Az abádszalóki strandon a kisebbek óriásiakat hancúroztak, míg az idősebbek újfent megállapították, hogy a magyar lányok a legszebbek a világon. Az elméleti előadáson a halakról, horgászetikáról beszélgettünk, és tényleg beszélgettünk, nemcsak egy előadás volt, ami igazán jó érzés volt mindenkinek.


Közös foglalkozáson

Vízirendészeti bemutató is volt, halőrzésről, halvédelemről, orvhalászatról éjjel látó kamerával, radarral, és olyan gumihajó bemutatóval, hogy a gyerekek mellett a táborvezetők álla is leesett, hogy mit is tud egy 150 lóerős Yamaha motor a vízen.


Ellenőrzés

Fán is lehet horgászni

Versenyhorgászatból is tartottunk egy kis rakósbotos bemutatót, amelyen mindenki foghatott is halat a rakóssal. „Nem is olyan könnyű!"- mondták többen is a kb. 70-80 km/h-s oldalszélben. Ezen a héten volt a bajai középdöntő, és az Energoteam Szolnok minden tagja a Sugón küzdött, így a táborvezetők oldották meg ezt a feladatot.


Ilyeneket fogtunk...

...meg ilyeneket is

A táborban megrendezésre kerültek a horgász négytusa vetélkedő versenyszámai: horgászat, elmélet, barkácsolás, célba dobás is. A két korcsoport tagjai óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a különböző versenyekbe, és szoros, de sportszerű küzdelem alakult ki az értékes díjakért.


A záróverseny két kategóriájának

győztesei

Az első három helyezett díjait szintén az Energofish Kft. ajánlotta fel mindkét korcsoportban. Az 1-3. helyezettek érmet és kupát is kaptak, de senki sem maradt ajándék nélkül a jó hangulatú táborzáró alkalmából.
A helyezettek és a díjaik:

IFJÚSÁGI KATEGÓRIA

1. Szudi Ferenc (ET Emerald match 3,9 m)
2. Hegymegi Attila (ET Fighter match 40 6+1cs)
3. Kézsmárki Dániel (ET esőálló szerelékes láda)

GYERMEK KATEGÓRIA

1. Szalai Ádám (ET Emerald match 3,9 m)
2. Farkas Dávid (ET Fighter match 40 6+1 cs)
3. Vincze Tibor (ET esőálló szerelékes láda)
Szombat délelőtt a hazautazáskor többen is mondták, hogy miért is nem 2 hétig tart a tábor. Erre a már nem ifjúsági korú táborvezetők csak annyit tudtak mondani elpilledten: a következő hét majd jövőre lesz.






Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...