Hosszú szünet után
Megjelent: 2008. szeptember 01. | Forrás: Nagy Levente | Írások
Több mint egy hete, hogy szakad az eső, éjjel-nappal, mintha dézsából öntené valaki odafentről. Bosszús állapot egy horgász számára, ha szabadságát a szoba falai közt kell töltenie, és még bosszúsabb tud lenni, ha valami újat, új horgászfelszerelést szeretne próbára tenni. Néhány új Salmo wobbler, egy vadonatúj gumicsónak, melyre már több éve vágyik és lassan már két hete, hogy felfújt állapotban várja, hogy vízre tolják.
Ezeket a dolgokat nehéz megemészteni...

Mese nincs, menni kell és horgászni, aztán lesz valahogy.
„Még úgy soha sem volt, hogy valahogy ne lett volna”. Nyugtattuk egymást Zsombor barátommal, miközben a másnapi pergetőhorgászat részleteit próbáltuk egyeztetni. Egyet biztosra eldöntöttünk, holnap horgászunk, mégpedig pergetünk domolykóra, bármilyen időjárással kell szembenéznünk!

Aztán mintha másnak is elege lett volna a szakadatlan mennyiségű vízből, reggelre a nap előmerészkedett a felfele szálló párafelhők mögül… Erre várunk már jó pár napja…
Egy órányi autóút a Zetelaki Víztározóig, napijegyváltás, egy kis cuccolás és már vízen is a vadonatúj gumicsónak. Lehet pergetni!


Végre a felhők mögül, ha rövid időre is, de ránk kacsintott a nap.


Az EnergoTeam kisebbik gumicsónak típusa az igazán könnyed mozgathatóságával és az egyszerű szállíthatóságával tűnik ki. Ezen túl nincs megközelíthetetlen víz...

A 230 és 270 hosszú csónakok tökéletesek kettő vagy három személy számára. Legyen szó pergetésről vagy etetésről, megvalósítható a HSM csónakokkal. Rövid idő alatt összeszerelhetők, és vízre tehetők. Vastag oldalfa szélben is biztonságos stabilitást ad. Kemény padlója magabiztos támaszul szolgál a lábaknak, akár egy egész napos pergetéshez is.
A tó vize több mint egy métert emelkedett a nagy mennyiségű csapadéktól, elöntve a vízparti növényzetet, bokrokat, kisebb fákat.
Ismerős állapot, szinte minden évben szembesülünk vele. Ilyenkor a halak partközelbe gyülekeznek élelemszerzés reményében, jó esélyeket biztosítva ezzel nekünk, pergetőhorgászoknak.


Bent vannak valahol az ágak között. Ott kell lenniük!


Egy-két dobást itt mindenképp el kell engedni.


Ott is voltak, és jöttek rendesen.

Halak! Beszélek itt elsősorban a domolykórol, mely legnagyobb számban lakja ezt a hatalmas víztározót. Van sügér meg pisztráng is, sőt az elmúlt években egy-két kisebb süllő is horogvégre került, de ezek csak úgymond bonuszként ugranak be egy-egy pergetés alkalmával.
Legfontosabb a domolykó állomány így erre kell koncentrálni, ehhez kell igazítani a felszerelést, műcsalit és magát a stratégiát, mely szerint elindulunk pergetni.

Két botot tettem magamhoz: egy 2,10 m-es és egy 2, 40 m-es SPIN BLADE névre hallgató pergetőbotot, mindkettő a legfinomabb kategóriából 0-10 gramm dobósúllyal ellátva.
A rövidebb bot egy 2000-es RYOBY ECUSIMA orsót kapott dobján 0, 10 mm-es SUFIX MATRIX PRO pergetőzsinórral.
A másik összeállítás, (a hosszabbik bot) aznap egy 2000 E.T EXCALIBUR FD orsóval volt szerelve, dobján 135 méter vadonatúj SUFIX PERFORMANCE BRAID 0,12 mm-es pergetőzsinór. Hogy mért kell két horgászbot pergetni? Magam sem tudom, csupán a kíváncsiság, hogy a két összeállítás közül melyik muzsikál szebben.

Műcsalik! Nehéz a választás! Minél több típus lapul a doboz mélyén annál nehezebb kiválasztani a megfelelő darabot, amivel kezdjük a pergetést…
Egyik választási szempont a célhal, jelen esetben a domolykó. Ha figyelembe vesszük táplálkozási szokásait, akkor tudjuk, hogy ilyenkor mikor a partszéli növényzet víz alá kerül akkor rengeteg rovar található a vízben, melyek bőséges lakomát kínálnak a domolykók számára. Ilyenkor szinte csak a rovarokat hajlandó elfogyasztani!
Pont emiatt esett a választásom a Salmo család egyik legkisebb képviselőire, a kis 3 centis Salmo Tiny nevet viselő műhalakra, melyek mind mozgásukban, mind pedig színvilágukban, nagyban hasonlítanak egy vízre hulló darázsra, vagy egyéb rovarra.


Salmo Tiny!!! Kialakítása miatt teljesen a víz felső rétegében mozog, ezért különösen tavasszal és nyáron eredményes, a rovarrajzások idején.

Mindössze 3 cm, ezért könnyedén nézhetik a halak, jelen esetben a domolykók egy nagyobb darázsnak vagy egyéb rovarnak. Színei is ehhez igazodva alakulnak. Rendkívül jól eltalált aerodinamikai jellemzőinek hála, kiválóan dobható. Egy méretben (3 cm), de úszó és süllyedő változatban is megvásárolható.
Persze ez nem minden! Nem elég a jó felszerelés a kifogástalanul működő műcsali, ilyenkor szükség van csónakra is, melyből kényelmesen lehet dobálni, hisz a partról történő pergetés, ekkora vízállás esetén szinte lehetetlen. Kevés az a partszakasz, melyen szabadon lehet fel-alá járkálni és kedvszerit dobálni. Ami maradt, az is a finomszerelékes horgászok „birodalma”...


Pergetés korlátok nélkül. Jó szolgálatot tesz az Energo Team HSM 270-es gumicsónak.

Ha minden a helyén van, akkor az eredmény nem várat magára. Néhány kisebb domolykó, meg néhány „koppantás” után végre egy fotózásra érett példány is belekóstolt a kis „szúrós” Tiny wobblerbe. Ez működik!

Végre „valami”, ami már jobban megrázza magát.


Szépen mélyre nyelte a kis…


…Salmot (Salmo Tiny BT)


És végezetül egy újabb tökéletes, egészséges domolykó.

De még mennyire, hogy működik!
A nap folyamán szinte minden színkombinációval sikerült néhány kisebb- nagyobb domolykót becsapni. De azért 2 színkombináció mégis jobban megmaradt az emlékezetemben, hisz ezeket valahogy jobban szerették a domik, BT és OYT volt aznap a nyerő.



Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...