Idegenek az éjszakában - első rész
Megjelent: 2008. augusztus 27. | Forrás: Murányi Antal | Írások Amikor a kishalak riadtan összeállnak a móló mögötti örvényben, vadászok indulnak el a sötétben - vízben és parton egyaránt. A szárazföldiek közé tartozom magam is, bár valószínűleg olyan idegen lehetek ezen a messzi deltai tájon, mint apró műhalam a remegve összeálló snecik között.

Lámpámat előkészítettem, szúnyogirtóból itt nagyon sok kell, a tornacipőm pedig lassan a végét járta, de a hatalmas part menti köveken még mindig ez adta a legbiztonságosabb járást - rendszerint világítás nélkül botorkáltam be a vízig, reménykedve abban, hogy ép lábszárral hazajutok innen. Igaz, volt egy gyenge estém, amikor megcsúsztam az esőáztatta köveken, és botostól, fotógépestől bezuhantam a sziklák közé, de nem tört el semmi - se gép, se bot, se csont. Megúsztam pár sötétkék folttal. Szeretnek az istenek!


Alkonyodik a Sulina-ág felett. Készülődhetünk!

Az első napokon teljes műcsali készlettel jöttem ki, aztán meglett az a pár kedvenc, amit átraktam egy kisebb dobozba, és később már csak ezt hoztam magammal. Elkényelmesedtem, na. Ez sajnos nagyon kurtára fogta a műcsalis kísérletezgetéseket - igen gyarló módon hajszolni kezdtem a süllőket, és ehhez tényleg csak két-három "tutibiztos" Salmóra volt szükségem.

Nyilván elsősorban a MINNOW világosabb színű darabjaiból válogattam. Eleve szimpatikusabbak is ezek az egyrészes, klasszikus alakú wobblerek - az öt centis ide túl kicsi, a kilences valahogy nagyon lusta, a hét centis viszont éppen jó! Pláne, ha az ember ilyen cuccfinomítási lázban ég, mint én: 10-30 grammos, könnyű pergetőbottal eredtem a süllők nyomába.


Csak megjelent a lábam előtt…


A CL színű FANATIC majdnem a gyomorban végezte

Kiemelkedő sikerekkel büszkélkedhet a CL színű FANATIC modell is - bár általában ódzkodom a kétrészes wobblerektől, legszebb halaimat ez a Salmo-modell hozta. Pár éjszaka után már egészen ráéreztem a vezetésére, és külön előnyt jelentett, hogy némileg mélyebben vezethető, mint más kétrészes wobblerek.


Szétválasztottam őket - mindenki mehet a saját útjára

A felszerelésem 0,12-es SUFIX PERFORMANCE BRAID fonottal egészült ki, de miután az első jobb süllő végigsúrolta az éles köveken, majd a kezemtől két centire lépett meg, wobblerrel együtt, rögtön 0,20-as fonottra váltottam. Jobb a békesség! Meg hát a wobbler-készletem is véges… Ha a kedvenc darabok elúsznak, hiába van még a táskámban több tucat más műcsali, leesik a horgászkedvem.

Legszebb estémen a Duna-part meglehetősen csendes volt, se süllőrablást, se mást nem lehetett hallani. A part mellett vezetett wobblert viszont igen gyorsan megkoppintotta a fogas - könnyű volt kitalálni tehát, hogy ragadozóink némileg a felszín alatt viszik véghez rablóakcióikat. Ekkor éreztem azt, hogy jobb lenne, ha úszó wobblerem még legalább 20-25 centit merülne, anélkül, hogy gyorsítanom kellene a tempón. És itt jött képbe a FANATIC…


Az ilyen vékony akadásoktól kiráz a hideg


Süllőm ilyen apró babahalakat öklendezett vissza, de gond nélkül elkapta a hét centis MINNOW-t is

A Salmo gyönyörű kétrészese éppen annyival jön a felszín alatt, hogy a vízközt álló ragadozó látómezejébe kényelmesen beúsztatható, és igen lassú vontatás mellett is megtartja kígyózó mozgását. Nem kellett sokat várnom, hogy elképzelésemet halak is igazolják: amint egy szélesebb bokor előtt haladt el wobblerem, halvány koppintást éreztem… Mellényúlt! - mondtam magamnak, és alig kaptam levegőt. Van, hogy utána jön, és megüti ismét! Amint ezt átgondoltam, máris éreztem az erőszakos rávágást, szinte hallottam a fogak csattogását is - halvány kétségem sem volt: most kell odavágni!

A FANATIC eme bokor előtt összesen három szép süllőt bosszantott fel, egymást követték a horgon - érdekes módon, ezután is éreztem egy halvány hozzányúlást, de a negyedik hal már nem jött vissza. Talán óvatosabb lett, miután egyedül maradt a bokor alatt, és nem kényszerítette konkurencia a gyors, meggondolatlan támadásra. Egy vékony mellényúlás pedig elég volt neki, hogy megbizonyosodjon: veszélyt hordoz az idegen apróhal.


Senki se hívta, csak rajta termett a horgon


Elmehetsz… Vissza se nézz, bébi…

A kétrészes Salmo egyébként a balinok körében is igazi kedvenc volt, sokkal több balin jött erre, mint a MINNOW-ra. Nem kedvelem különösebben a balinokat, roppant arcátlanok és faragatlanok, de a kiló feletti fenekeszeg már képes gyönyörűen megrecsegtetni a kis orsóm fékjét - ez pedig mindenképp kellemes élményt jelent számomra.


Hoppá! Ez már termetesebb! A hétcentis MINNOW alig látszik ki a szájából

Nem mellőzhettem sokáig lelkiismeret-furdalás nélkül Salmo-kedvencemet, a MINNOW-t… Bár korábban a GT színkód volt a tuti éjszakai befutó, ezúttal hasonló sikereket értem el a nappali D és GS színekkel is - sőt, néha úgy tűnt, hogy a süllők nagyobb bizalommal viseltetnek a natúrabb színek iránt. Lazán beengedtem a szétrebbenő snecik közé, és biztosan tudtam, a második vagy harmadik rablás már az én wobbleremen fog csattanni. A csónakok és stégek árnyékából számtalan süllőt kikapartam ily módon - csak beúsztattam műhalamat az árnyékba, majd hagytam, hogy egyhelyben remegjen… Általában ekkor érkezett a rávágás.


Nem túl nagy harcos, de legalább rendesen megakadt - két horoggal

A könnyű felszereléssel nem csak közepes halak fárasztása jelentett külön élményt, de ugyanakkor finomabban utána is nyúlt az esetleg gyengén akadt süllőnek. Mert ugye akadás meg akadás között is számtalan különbség adódhat - rendszerint csak egy horog akadt, a másikat pedig magába rázta a hal fárasztás közben. Ez volt az ideális eset! De voltak halvány akadások, amikor csak egy vékony hártyát fogott a horog a süllő szájának sarkában, és utolsó pillanatig fohászkodni kényszerültem, hogy meglegyen! Persze, az ilyen halak gyakran lemaradtak már az első méter után.

A part menti süllőzés olyan, hogy bármikor fog neki az ember, nehezen tudja abbahagyni hajnal előtt - persze, ha jó a vízállás, az égitestek is megfelelően állnak, esznek a ragadozók, bírjuk a szúnyogáradatot, és megtaláltuk a legjobb műcsalit. Na jó, ha egészen pontos akarok lenni, hozzá kell tennem, hogy a műcsalis süllőzés napkelte után is folytatódhat. Néha úgy tűnik, hogy ez csak a horgászon múlik!

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...