Keszegek rakóval
Megjelent: 2024. május 18. | Forrás: Csala Viktor | Írások

A hajnalok még igazán hidegek ilyenkor, de nem nagyon tudok én sem otthon ülni. Reggel, mikor felkeltem, három fokot mutatott a hőmérő, de nem tántorított el az időjárás, pattantam az autóba és irány a holtág. A holtág halállománya rendkívül jó, de javában pontyok teszik ki, vegyes méretben, de sokan nem tudják milyen szép keszegek és kárászok lakják, Mindenki előtt a bajszosok lebegnek.

A partra kiérve gyönyörű látvány fogadott. Szinte füstölt a víz a párától, a felkelő nap kezdett átvilágítani a túlpart felől.

Rajtra készen.

Rajtra készen.

Rakós bottal készültem pecázni és a célom az volt, hogy a pontyokat kikerülve fogjam meg a víz fehérhalait. A „gyors” kipakolást követően - idézőjelben a gyors, ugyanis ez a fajta peca, valljuk be, felszerelés-igényes - mélységet mértem és pár centivel fenék felettire állítottam a felszerelést, ugyanis szereti a keszeg, hogyha kicsit az áramlatokra bízzuk a csontiti, pinkit, gilisztát. Az etető anyagot átrostáltam és pár szem csemegekukoricát adtam hozzá, tényleg csak éppen, hogy egy-egy nagyobb kárászt keszeget is ott tudjak tartani az etetésen, de a pontyot ne húzzam be.

Gyönyörű hajnal.

Gyönyörű hajnal.

Szép, átrostált anyag.

Szép, átrostált anyag.

A Benzár Mix Turbo Groundbait anyaga már többször bizonyított fehérhal horgászatkor, ezért ma is azt kevertem, szúnyoglárva ízesítésben. A reggel nagyon döcögősen indult, etetés után fél órának kellett eltelnie az első akcióig. Ennek az volt az oka, hogy a halak felszínen voltak. Folyamatos ugrálás és fürdés volt, amíg a nap át nem sütött a horizonton. Az első kapásom egy szép kárász volt.  

Az első jelentkező.

Az első jelentkező.

Ahogy telt az idő, jöttek a jelentkezők. Kárászok gyűltek oda az etetésre és kellett is nekik tolni a kupakot. Tíz percenként egy gombóc került be, a csemegekukoricát el is hagytam, hogy véletlenül se húzzam rá a pontyot az etetésre, mert azonnal eltűnnének a kárászok. 

A Carp Expert damilos szákfej kiváló szolgálatot tesz.

A Carp Expert damilos szákfej kiváló szolgálatot tesz.

Darabos kárász.

Darabos kárász.

Akció van!

Akció van.

A keszeg nem jelentkezett az első másfél órában. Ennek az okát keresve elkezdtem lőni a csontit az úszóra. Húsz perccel később, süllyedés közben, elkapta egy kis dévér a csontit. Ezen felbuzdulva az ólmozást széthúztam és feljebb jöttem a fenéktől húsz centiméterre. A folyamatosan bejuttatott csonti meghozta a várva várt eredményt, szépen beálltak vízközé a mohó ezüstös, nyálkás barátaink. 

Kisebb keszeg.

Kisebb keszeg.

Tenyeres, egészséges dévér.

Tenyeres, egészséges dévér.

Nagyon jó peca kerekedett és igazán jó ütemet sikerült horgászni. Az etetőanyagot teljesen elhagytam és csak a csontit lőttem. A hidegvíz ellenére mégis odaálltak a halak. Az egyedméret is elkezdett növekedni és már húsz és huszonöt dekás dévérekig is eljutottam a sok apró között.

Darabosabb portré.

Darabosabb portré.

A nap folyamán egy ponttyal sem akadtam össze, ez volt a célom is. Szépen sikerült fognom a holtág fehérhalait, a szelektálás teljesen jól működött. Sikeresen zártam a pecát. 

Teríték a nagyobbakból.

Teríték a nagyobbakból.

Érdemes kitűzni ilyen célokat egy-egy horgászat alatt, amivel magunknak bizonyítunk. Hasonló pörgős napot kívánok mindenkinek és sikeres szezont!

Csala Viktor

CARP EXPERT MICRO GHOST VERSENYMERÍTŐ FEJ
5 690 Ft
CARP EXPERT BAIT CORN NATUR KUKORICA TÉPŐZÁRAS DOBOZBAN
390 Ft
BENZÁR MIX 18 LITERES VÖDÖR TETŐVEL ÉS 5 LITERES TÁLLAL
9 970 Ft
7 990 Ft
BENZAR TURBO BREAM ETETŐANYAG
990 Ft
Spiccbotos tanácsok
Megjelent: 2024. június 22. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Az utóbbi hónapokban újra erősödő érdeklődés mutatkozik a horgászok részéről a spiccbotok felé. Ennek nagyon örülök, hiszen egy végtelenül egyszerű, könnyen tanulható és eredményes módszerről van szó a kis és közepes halak horgászatához, de egyre többen feszegetik a határokat… Nem is olyan régen, a 20. században még egyértelmű volt, hogy a gyerekek spiccbottal a kezükben válnak horgásszá. Ez nagyon megváltozott az elmúlt húsz évben, ezért...

Az első dobás
Megjelent: 2024. június 15. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A februárban hirtelen betörő meleg már a vízpartra csábított annak ellenére, hogy a kis patakok vize még el sem kezdett melegedni. Érdekes volt megtapasztalni, hogy ahol egy hónappal ezelőtt még korcsolyával a kezemben sétáltam egy befagyott belvizes terület felé, ott már pergetőbottal felszerelkezve ejtem meg a domolykószezon első dobásait... Ez az első dobás azonban nem csak a szezon megkezdését jelképezte, hanem a frissen feltöltött wobbleres dobozom új...

Csukák spinnerekkel
Megjelent: 2024. június 08. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

  A korábbi évek jól bevált tendenciáját követve a csukatilalom végeztével ismét a spinnerbait műcsalik kerültek nálam főszerepbe. Eredményességüket vizsgálva több szempont is felsorakozott mellettük. A Wizard spinnerek 7-10 grammos változataival tökéletesen meg tudtam horgászni a sekély csatornákat, a szinte napról napra magasabb-hosszabb növényszálak felett gond nélkül tudtam vezetni a kínálat legkönnyebb típusait. A február közepe óta...

A Csaba-tavon tigrisekkel
Megjelent: 2024. június 01. | Forrás: Szabó Bence | Írások

Hogy van-e új a nap alatt? Azt gondolom, hogy a method feeder horgászokat ez a kérdés nagyon is foglalkoztatja, hiszen manapság olyan sok csali és etetőanyag áll már rendelkezésre, hogy ezek között választani szinte képtelenség – mégis mindenki az újat, a még jobbat keresi. Természetesen mi is  folyamatosan dolgozunk azon, hogy még újabb, még innovatívabb termékekkel álljunk elő, amelyeket használva a horgászok még eredményesebbek lehetnek. Ebben az írásban...

XXIV. MATE Tavaszi Horgászverseny
Megjelent: 2024. május 29. | Forrás: Petényi Róbert | Írások

2024. április 8.-án került megrendezésre immár 23. alkalommal a MATE Egyetemi Horgászverseny. A korábbi évek jó tapasztalatai alapján idén tavasszal is a galgahévízi Bika-tó adott otthont a versenynek. Az ez évi tavaszi versenyen három kategóriában összesen 39 versenyző mérte össze tudását. Egyéni kategóriában 5 fő, páros kategóriában 10 fő és a három fős csapatok versenyében összesen 24 fő versenyzett. A tó adottságainak, a versenyzők...

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...