Kipróbáltuk: ET Picker Blade 10”
Megjelent: 2009. augusztus 12. | Forrás: EnergoTeam | Írások
A nagysikerű Blade pergetőbot-sorozat után a békés halakra vágyó horgászok számára készített Picker Blade botot dobtuk be a mélyvízbe. No, nem szó szerint, szerencsére csak a feederes végszerelék landolt rendre a Dunában, a bot rendeltetésszerűen a kezünk ügyében maradt.


Előkészületek: Zoli csontit ragaszt

Az Energo Team Picker Blade kétféle hosszban, 2,70-es és 3,00 méteres változatban kapható. A fejlesztés egybeesik az európai trendekkel, melyek szerint a pickerek és a feederek közötti űr kitöltésére igény mutatkozik. A pickerek azért jobbára rövidebbek ennél, a feederek pedig hosszabbak. Ritkán kap újabb nevet a 3,00 méter körüli „feederek" csoportja, inkább - helyesen - a picker kategóriába kerül besorolásra. A bot előnye, hogy könnyebben szállítható, ha úgy tetszik azért, mert nem szükséges háromfelé szedni, vagy épp azért, mert a „magyar 3 méteres sztenderd botvalóság"-ba való idomulással kétrészesként jól illeszkedik. (Szétszedve pont olyan hosszú, mint az átlagos magyar botok, így jól megférnek egymás mellett a botzsákban.)


A csalizás nagy műgonddal történik

Ezúttal Halász Zoltánt kísértük el néhány dunai horgászatra, hogy a bot előnyeit megörökítsük. Bár nyáridőben (is) nagyon szeszélyes tud lenni a legnagyobb folyónk, azért időnként a jobbik arcát is megmutatja. Leginkább dévéreket szerettünk volna zsákmányolni, de törvényszerűen beugrik egy-egy kisebb márna, bagoly- vagy jászkeszeg. Pontyokról nem is beszélve.


Ha jó a pálya, nem kell sokat várakozni a kapásra

A fővárosi szakasz kövezésein nem mindig egyszerű a bot elhelyezése, s a pálca védelmében kötelező a bottartó használata. Ezzel sokkal egyszerűbbé válik a horgászat. Szükség vagy kis vödörre, amibe Zoli piros színű Carp Expert etetőanyagot kavart. Ebben „gyárilag" van pellet is. Ezt megfelelően nehezítve be is lehet gombócolni, de jut a kis feederkosárba is. Csaliként számításba jöhet a csonti, a giliszta, a konzerv kukorica, de a jó magyar kenyér is! Utóbbi néha komolyan lefogja az élő csalikat!


Típusdévér, ilyenből szerencsére
nagyon sok van

Zoli a kiváló, 4000-es Ryobi Zauberre tekercselt fel jóféle, sötét színű Carp Expert zsinórt, mely már korábban bizonyította a „dunaállósságát". A tervezett horgászathoz a 0,16-os átmérőt választotta. 6-os és 8-as Fudo horgokat kötött, s vagy csak sima 20 grammos lapos ólmot használt, vagy kissé nehezebb feederkosarat.


Carp Expert bottartó, kifejezetten feederre

A folyás sebességétől függően 20-40 gramm súlyra van szükség, hogy a megfelelő távolságba tudjuk tartani a csalit. Ha kicsit áradtabb a víz, nem árt kapás nélkül is felnézni a szerelést, egyrészről a feederkosár újbóli megtömése, másrészről az esetleges ráakaszkodott hordalék eltávolítása miatt.


Ha beúszik a garda csapat, már
félvízen elkapják a hulló csalit

A Ryobi Zaubernek már nem
az első bevetése

A július végi, augusztus eleji Duna vízállása elég rapszodikusan alakult, először 370-ről lejött a budapesti vízállás 240-ig, majd augusztus elején újabb gyors árhullámmal ismét 4 méter fölé kúszott, majd újabb lassú apadás készülődött. No, itt legyen okos az ember! Ezzel együtt több helyszínen is sikerül halat fogni.


A darabosabb dévérek már kérik a szákot

Először kifejezetten dévéres pályán horgásztunk, a szűk 3 órás bevetés alatt jó pár termetes példányt sikerült szák fölé terelni. A legnagyobb hal ezen a napon 1,74 kg-os volt. Aztán az apadás lehetővé tette, hogy egy olyan pályára mozduljon tovább a teszt, ahol budapesti 250 alatt mutatkozik jó esély. A krónikás pechjére, pont ekkor nem ért rá két alkalommal lemenni, ugyanis ekkor esett el a teszt kér legnagyobb hala, egy 5 fölötti, majd egy 9 feletti pikkelyes dunai ponty. A következő napon, amikor nagy erőkkel felvonultunk, egy métert emelkedett a vízszint, hordta a szutykot becsülettel - elromlottak a körülmények. Ekkor már jobbára a márnák jelentkeztek.


Egy szebb darab az első napokból

Megállapítható, hogy az ET Picker Blade, nagyon finom pálca. A kiváló, IM12-es carbon alapanyag megdolgozik a pénzéért. A bot sokat bír, akciója, parabolisztikája tökéletes. Harmonikusan veszi át a zsinórtól a terhelést, és szépen dolgoztatja a halat. A gyűrűzésről elmondható, hogy hagyományos háromtalpas SIC betétes szerkezetek továbbítják a zsinórt. A gyűrűk elhelyezése remek, a bot hajlása terhelés alatt nagyon szép.


A kisebb márnák is gyakori vendégek

A nyele az orsótartó alatt végig parafa borítású, de a felső nyéltag fekete EVA szivacs, amiért nagyon hálásak lesznek a gyakorlott horgászok. Ugyanis a folyamatos „etetőanyagozás" miatt ez a rész rendszeresen szennyeződik (nem beszélve egy kis halnyálkáról, ami ugye szerencsés esetben szintén kerül a botra), s bizony a parafa tisztítása sokkal macerásabb, mint az EVA szivacsnyélé. Az is kiderült, hogy az 5-20 grammos dobósúlyával nem a begyorsuló, áradó Duna a legmegfelelőbb terep számára, inkább a lassabb, visszaforgó pályák fegyvere, és természetesen az állóvizeké.


A szűk háromórás horgászat szebb halai

Az ET Picker Blade tesztelése természetesen folytatódik, de előzetesen is bátran elmondható, hogy ezek az új modellek is méltó tagjai a Blade sorozatnak, ahol igen kiváló minőséget kaphat a vásárló reális áron.

Kapcsolódó termékek:






ET Picker Blade

Ryobi Zauber

Carp Expert

Fudo horog

Feederkosár

Feeder fej


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...