Médiacápák viadala
Megjelent: 2009. május 11. | Forrás: Zákonyi Botond | Írások

A szárszói „Nádfedeles-horgásztó" volt a színhelye az V. alkalommal megrendezett Média 2009 horgászversenynek, melynek főtámogatója az Energofish Kft.


Elöl a „KOSSUTH RÁDIÓ" (BP.), mellettük a „PONTYVADÁSZOK" (Siófok) csapata

A 15 hektáros egykori halastó már hosszú ideje az egyik reprezentatív horgásztava a Balatoni Halászati Zrt.-.nek Halállományában meghatározó a ponty és az amur, de szép számmal fogható benne süllő, csuka, harcsa, keszegfélék és törpeharcsa. Jó tizenöt évvel ezelőtt még olyan harcsaállománya volt, hogy csak speciális harcsafogó eszközökkel lehetett megritkítani tőlük a tavat, mára a kapitális harcsák elfogytak, van helyettük törpeharcsa. Általában jellemző a somogyi horgásztavakra, hogy az utóbbi években mindenhol tért nyert a törpeharcsa, ami egyre több bosszúságot okoz. Persze az ügyesebb horgászokon nem fog ki, a legtöbb helyen egy szem száraz átfúrt kukoricát tesznek a horogra.


„szökevény" kárász

Szever Pál „SZTÁR FM" (Bp.), mögötte Ruth Béla PETŐFI RÁDIÓ(Bp.)

indul a verseny! Szakál Tamás és dr.Táncsics Aladár a Bakony-Balaton Horg.Szöv.(BBHSZ) elnöke

Gönci Györgyöt dr.Táncsics Aladár segíti horgot kötni „B.B.H.SZ." csapat

igy néz ki a vadpörkölt „nádfedeles módra"

megszeppent nyári lúd gyerkőc

19 háromfős csapat részvételével kezdődött a verseny. Nem akármilyen mezőny gyűlt össze, többségükben Somogy megyei sajtómunkások, képzőművészek, de szép számmal képviseltették magukat a rádiósok és a Veszprém megyeiek is. Kedves színfolt volt a Somogyi Hírlap gyermekcsapata. Az elmúlt években mindig jól szerepelt a Szín-folt Galéria Kaposvár együttese, de méltó ellenfelük volt a „Pontyvadászok" BB nyomda csapata Siófokról, a Juventus Rádió és a Sztár FM közös csapata Budapestről. A rendezvény rangját emelte, hogy benevezett a Balatoni Horgász Egyesületek Szövetségének együttese Fűzfő, a Balaton-Bakony Horgászszövetség és a „Bors Cápák és a Média Pontyok (Bors) versenyzői is. A nevezési listát böngészve elmondhatjuk, hogy az évek során kialakult egy rangos mezőny (Kaposvári Nyomda, Somogyi Hírlap, Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Balatoni Futár, Kaposvári Irodakukacok, Kincsem Pince Tápiószentmárton, Veszprémi Napló, Batonfüred és Balatonboglár polgármesteri hivatalainak versenyzői) melynek többsége igencsak jókezű horgászokból áll.

Kővári Tibor a Balatoni Horgász Egyesületek Szövetsége (BHSZ) elnökségi tagja

kárász horogra akadva

Heitel Sándor „VESZPRÉMI NAPLÓ" csapata

horgász palánta sikerélménnyel, távolabb, dr.Táncsics Aladár „célzóvizet" szállít

Erre a rendezvényre jellemző a szívélyes vendéglátás. A balatoni halászok főzésben sem akárkik, a bográcsokban mindig rotyog az angolnapörkölt meg az igazi balatoni halászlé, és gondoskodnak arról, hogy a verseny alatt senki se maradjon éhen,. Az utóbbi években újabb receptek születtek. A busa elkészítésében Bodó Iván horgászturisztikai vezető két kiválóval ajándékozott meg bennünket a verseny ideje alatt.


a"MÉDIA PONTYOK" csapata sült keszeget válogat Csagát Ilona és Nagy Attila

étvágycsillapító, sült keszeg és angolna

Szabó Károly Attila a kaposvári „Szín-folt Galéria" tulajdonosa, a későbbi bajnok

…így kell pontyot akasztani


„Busásan" töltött paprika fűszeres bundában snidlinges sajtmártással

A balatoni busát letisztítva, filézve ledaráljuk. Hozzáadjuk az előfőzött rizst, tojást, ízlés szerint apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, petrezselyem zölddel, törött borssal, sóval ízesítjük. Kisebb paprikákba töltjük, majd lisztbe, tojásba és durvára őrölt borsos zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban megsütjük. Főzőtejszínből, krémsajtból, vajból sajtmártást készítünk, melyet tálalás előtt aprított snidlinggel összeforralunk, a felszeletelt töltött paprikákhoz kínáljuk.

Citrusokkal érlelt busaszeletek leveles salátával
A balatoni busafilét alaposan besózzuk, és két-három órára hűtőszekrényben pihentetjük, majd a halat leszárítjuk, őrölt borssal, citrom levével, reszelt héjával ízesítjük, és olívaolajba tesszük pácolódni. Egy nap elteltével vékony szeletekre vágva salátaleveken tálaljuk, a visszamaradt olívaolajjal meglocsoljuk.


Szabó Károly Attila és a szerencséjét meghozó egyik unoka

ifjabb és idősebb Gömöri Ferenc, „PONTYVADÁSZOK-BB NYOMDA (Siófok) csapata

balatoni angolna pörkölt

készül a halászlé alap

Miközben mi „busáztunk", a versenyzők sem tétlenkedtek, különösen a Szin-Folt Galéria első embere, Szabó Károly Attila tett ki magáért. Nem sokkal maradt el tőle id. Gömöri Ferenc sem, a Pontyvadászok BB Nyomda képviseletében. A hölgyek között a Kaposvári Irodakukacok versenyzője, Nagy Viktória vívott nagy csatát a Bakony-Balaton Horgászszövetség versenyzőnőjével, Szabó Eszterrel. A Szín-Folt galéria kettes számú csapatában két Gottwald is botot fogott, közülük Miklós volt az, aki folyamatosan szedte a halat. A verseny első felének végén már látszott, hogy jó esélye van dobogós helyezésre. A Balatoni Horgász Egyesületek Szövetségének fűzfői csapata egyenletes teljesítményt nyújtott, keszegek, ezüstkárászok szépen sorakoztak a szákokban, a csapatból különösen Kovács Gyula volt elemében. Nagy harcot vívott a két polgármesteri hivatal csapata is, a balatonfüredi Klement László 346 grammos eredménye nem sokkal volt jobb a balatonboglári Ozsváth József 324 grammos eredményénél.


a Szín-folt Galéria II.-es csapata

Gottvald Miklós és Balatinc József az „oldalbordákkal

úszólecke nyári lúdéknál

Nagy Viktória a későbbi női győztes „KAPOSVÁRI IRODAKUKACOK" csapat

Amíg a verseny zajlott, a sajtó munkatársainak Szakál Tamás adott tájékoztatást az idei balatoni haltelepítésekről, és élve az alkalommal, mindjárt közzé is tesszük a balatoni mólókon való horgászat szabályait. Annál is inkább, mert évről-évre viták vannak a mólókon való horgászatról


Szakál Tamás, Bodó Iván tógazda és Ráczi Zoltán (B.H.Z.RT.)

a verseny főszponzorai és a díjak távolról

türelmesen várakozó díjak

a bőség zavara

Horgászrend a Balatoni Hajózási Zrt. kikötőiben:

A kikötő üzemidejében a kikötői létesítményeken való horgászat egymólós kikötőben a mólószáron és a mólófejen a hajóforgalom zavarása nélkül valósulhat meg. Ennek megfelelően a hajó érkezésekor a kikötés előtt a partfalon horgászni nem lehet, a kikötői berendezésekről (kikötőbak, stb.) bármely horgászati felszerelést, tárolóedényt, stb. el kell távolítani, és a kikötőhelyet szabadon kell hagyni. Kétmólós kikötőben a forgalom elől egyébként el nem zárt területen, a mólószáron és a mólófejen a tómeder felé gyakorolható a horgászati jog, a kikötő medencéjében továbbra is tilos a horgászat. A kikötő üzemidején túl korlátozás mentesen lehet horgászni.


ifjabb és idősebb Gömöri Ferenc, Gömöri Ferenc és Dewath Tibor „BB NYOMDA" csapata (Siófok)

a bajnokcsapat egyik szákja

László Róbert BHZRT, a mérő, és Nagyné Kovács Lídia a versenyző „IRODAKUKAKOK"

Sándor Boglárka a „SOMOGYI HÍRLAP GYERMEKCAPATA" és egyben a verseny gyermek kategóriájának győztese

várakozás az eredményhírdetésre

Ruth Béla és Péter a „PETŐFI RÁDIÓ CSAPATA"

A verseny az utolsó percig kiélezett volt, igaz, az első hely egy percig sem volt kétséges, hiszen a Szin-Folt Galéria horgászai 6700 grammos fogásukkal messze kimagaslottak a mezőnyből! Annál nagyobb harc folyt a dobogós helyekért, mely végül (négy gramm különbséggel!) a Petőfi Rádió versenyzőinek javára dőlt el a Balatoni Horgászegyesületek Fűzfő csapatával szemben.


Díjátadás

A boldog győztesek

Csönge Ferenc az Energofish Kft képviselője gratulál

Egyéniben Szabó Károly Attila brillírozott (6360 g), második helyen id. Gömöri Ferenc végzett (520 g), harmadik Gottwald Miklós lett (512 g). A hölgyek versenyét Nagy Viktória nyerte Szabó Eszter és Sándor Boglárka előtt. A legfiatalabb versenyző a három éves Szabó Peti volt.

A legeredményesebb gyermek versenyző díját Szabó Boglárka vihette haza.

Az Energofish Kft részéről Sulykó Sándor import manager adta át a díjakat. Köszönet illeti az Energofish Kft vezetését, hogy a mai nehezebb időkben is számos versenyt támogatnak többek közt az idei első balatoni média versenyt is.




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...