Miénk itt a tét - második rész
Megjelent: 2008. május 28. | Forrás: Murányi Antal | Írások
Az edzőpálya másik felét csupa székelyek uralták. Mindenféle bohó és zabolátlan népek Csíkból, Udvarhelyről és Szentgyörgyről - három ember képviselte a székelyföldi városokat: Zsolt, Laci és Attila valószínűleg nem véletlenül telepedett egymás mellé.


Már nincs sok hátra…

Dalnoki László rezzenéstelen arccal parthoz vezetett egy pontyot, majd fotózás után megkért, hogy mutassam meg a képet társainak, hogy ők is lássanak halat… Mocsok szentgyörgyi! - vigyorodott el a másik kettő. Hát valahogy így kezdődött az a baráti beszélgetés, amely alatt halak jöttek-mentek, cigaretták gyúltak, és nevetgéléstől volt hangos a versenypálya.


Itt a dévér… Mindjárt lesz ponty is!


Amurok és pofonok… Olykor a hal is visszaüt!

Laci azt kapta, amit amúgyis szeretett volna: a matchbotozás minden versenyző szívéhez közel áll, ő pedig különösen rákészült erre a napra - Energo Team CARP, STRONG CARP, BREAM és COMPETITION matchbotok álltak a bottartón, mindegyiken 4000-es ZAUBER orsóval. Különböző erősségű botok, különböző eresztékállítással. A nagyméretű Zauber pedig kell a gyors kicsévélés miatt! - osztotta meg két szóban a horgász. Hogy miért kizárólag a CRALUSSO wagglerjét használta, arra nem adott magyarázatot… Nem maradt más, mint szótlanul figyelni, és még jobban figyelni. Hátha rájövünk magunktól is.


Repül az anyag…

Miután a többiek által is hőn óhajtott amur hirtelen a Laci horgán termett, horgászunk még beszédesebb lett, és sűrű utalásokat tett halfogó tudományának észbontó mértékére - gyakran használva az "Így kell halat fogni, hé!" meg "Sehol se vagytok!" szólásokat. A többiek nyilván élénken reagáltak, és egy-egy újabb hal jó alkalom volt Zsolt és Attila számára is, hogy elmondja magáról ugyanezeket. Itt telt a délután errefelé.

Az Energo Team versenyzői többnyire horgászboltosok is. Ennek ellenére viszonylag szerény felszerelés-készlettel jöttek a vízpartra. Benzár Zsolt csapatkapitány például egy szál matchbottal érkezett, és nem kételkedett abban, hogy ezzel is rendet vág a tó halai között. Amint az sejthető volt, a korábbi törés-mutatványaiból győztesen kikerült COMPETITION MATCH villant meg Zsolt kezei között. Finom bot, de neki pont ez kell, tette hozzá, aztán már dobott is. Minimum 20 grammos wagglereket dobálok, ennél kisebbnek nem látom értelmét - folytatta a kapitány, és rálőtt egy kis etetőt az éppen beálló úszóra.


A kapitány dobásra lendül

- Érdekes illatú etetőd van! - próbáltam szakmai párbeszédet kezdeményezni, lévén, hogy az Energo Team csapata többnyire Zsolt saját etetőanyagát, a BENZAR MIX-et használja.
- Az íze fontosabb, mint a szaga! - vágott vissza.
- Khm… Általában megkóstolod? - vigyorodtam el.
- Persze! Mindig íz alapján döntök, mert a halakat csak az érdekli. Az etetőanyag illata pedig a horgászoknak van.


Szalad a ponty, Zsolt lazán, fél kézzel tartja. És közben röhög rajta.


Rohadt nagy csend van… Zsolt, biztosan van horog a zsinórod végén?

A sor végén lenni nem mindig rossz. Orosz Attila, csíkszeredai versenyző legalábbis örülhetett annak, hogy az edzőpálya legvégén kapott helyet. Sűrűn felbukkanó dévérei is azt igazolták, hogy előnyösebb a pályaszélen lenni. Attila ez alkalommal spiccbottal varázsolt, de nem titkolta, hogy örömmel lecserélné egy matchbotra… Az mégiscsak több lehetőséget ad, nagyobb távokat érhetsz el, és nagyobb halakkal találkozol - érvelt, majd újabb adag csontit lőtt az úszó köré.


Attila egy apró csúzlival rosszalkodik


A dévérek leginkább a spiccbotra buktak

Attila fenékre tett horgát viszonylag gyakran vették fel a dévérek. Ilyenkor a horgász rutinosan nyúlt az ugyancsak BENZAR névre hallgató nyolcas spicc után, és megszelídítette a halat. Ez amúgy nem volt nehéz feladat, a dévérek pár fordulat után ki voltak ütve, simán sodródtak a szák felé. Felüdülést csak az olykor beugró pontyok okozhattak. Ettől a horgász fellélegzett, és kivirult arccal nézett társaira, hogy azok biztosan figyelemmel követik-e sikereit… Hiszen mégiscsak folyt köztük valami spontán vetélkedés, vagy csak amolyan székelyes virtuskodás, ahol a győztest megsüvegelik, a kevésbé győztes pedig baráti élcelődések főszereplőjévé válik. Érdemes tehát iparkodni!


Halló… Unom már a dévéreket, kérlek, akassz fel egy pontyot is!

Az Energo Team hat versenyzője viszonylag higgadt tempóban ízlelgette a pályát, a halakat, meg a felszereléseket. Ez tényleg csak kondi-gyakorlat volt számukra. Az itt szerzett tapasztalatokkal Franciaországban semmire sem mennek - Niort teljesen ismeretlen terepet jelent mindannyiuk számára. Ott kizárólag a gyors helyzetfelismerő és problémakezelő képességeikre támaszkodhatnak, de hát éppen ettől különb egy versenyhorgász, nem?
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...