Miért szeretek spiccbottal horgászni?
Megjelent: 2009. május 13. | Forrás: Nagy Levente | Írások
A legtöbb horgászcimborám azért vásárolt, vagy éppen vásárol spiccbotot, hogy meg tudja fogni vele a szükséges csalihal mennyiséget a rablóhalazáshoz. Akik versenyeznek, azoknak meg szükséges, kötelező. Nálam más a helyzet! A ragadozót pergetve fogom, a versenyszellem pedig nem igazán dolgozik bennem… én egyszerűen csak szeretek spiccbottal horgászni!

Ha kevés időt, csupán néhány órát tudok a horgászatnak szentelni, akkor legtöbbször a pergető bot kerül előtérbe, de ha nem találok pergetésre alkalmas vizet, akkor arra a néhány órára biztos, hogy a spiccbothoz nyúlok.
Első spiccbotom egy 8 méter hosszú BENZAR POLE nétvre keresztelt pálca volt. Az elmúlt másfél év alatt volt szerencsém néhány napo végighorgászni vele, és sikerült egypár szép halat is kifogni. Két-három kilós pontyokat, 4 kilós amurokat, rengeteg paducot, tehát bőven van már mit a számlájára írni.
Az idén a 8 méteres bot mellé egy rövidebb 6 méteres pálca társult, melyet rögtön az első horgászaton sikerült igazi feladat elé állítani.


CAYMAN POLE

A CAYMAN POLE kifejezetten könnyű felépítésű, gyors spiccbot. Versenyzők által is kedvelt modell, pillekönnyű súly és nyílegyenes tartás jellemzi.


Horgászat közben…


A finom pálcával még a kisebb halak fárasztása is nagy élményt nyújt.


Neki még sokat kell nőnie.

Egy közeli kis, fél hektáros magántavon horgásztam... Szépen fogtam partszélben a tenyeres kárászokat, apró pontyokat, mikor egy emelős kapás erős ellenállásba torkollott. A bot szépen görbült, a hal meg egyszerűen elindult. Csupán néhány másodpercig, volt kétesélyes a dolog. A bot nem volt begumizva, a 0,12 mm-es előke nem bírta, a hal meg szakított.
Bekeményítettem! A 0,14 mm-es főzsinórt 0,16 mm-esre cseréltem és ugyanabból a zsinórból kötöttem az előkét is. Tudom, spiccbotra kicsit durvának tűnik...


0, 16 mm-es ET. SPECIALIST BREAM.


Egy 0,75 grammos balsafa Cralusso úszó jelezte a kapásokat.


Az etetés helyére időnként lőttem néhány szem csontit.

Úgy tűnt, már semmi érdemleges nem fog történni és maradok a tenyeres kárászokkal, mikor a horgászat utolsó néhány percében egy furcsa remegős kapásra óvatosan beemeltem. A hal kirohant, majd mikor elfogyott a zsinór kiugrott a vízből... Látványos fárasztás volt, a hal többet volt a levegőben, mint a vízben, nehezen akarta tudomásul venni, hogy itt a „vége".
Szerencsém volt, a felszerelés is jól bírta, így a horgászat végén a kárászok mellett egy szép busát is fotózhattam. Nagy élmény volt a 6-os spiccel egy ekkora halat legyőzni!


Lássuk mi került a haltartóba...


Már rögtön az első horgászaton ellenfélre talált a CAYMAN POLE egy gyönyörű busa személyében. Ezúttal a botnak és a felszerelésnek sikerült győznie!


Íme a teríték.


Lássuk, mennyit mutat a mérleg.


6185 gramm se több, se kevesebb.


Menj szépen, jó volt veled találkozni.


Másnap reggel újra szakítottam néhány órát horgászatra. Akkor a kárászok mellé egy 2,5-ös pontyot is sikerült hálóba terelni.

Másnap újra visszatértem néhány órára a tópartra és újra sikerült bizonyítani... A néhány kárász mellé, egy több mint 2 kilós pontyot tudtam társítani.
Végezetül azt mondom, az ilyen pillanatok azok, amiért szeretek spicbottal horgászni!

Kapcsolódó termékek:


ET Cayman Pole

ET Specialist Bream

Cralusszo úszó

Maruto horog

GS Ólömkészlet

ET Competition mérleg

Drennan csúzli

Verseny haltartó







Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...