Mikropelletek a pontyhorgászatban
Megjelent: 2024. szeptember 21. | Forrás: Skultéti László | Írások

Az idei szezon nem úgy indult az RSD-én, mint ahogy azt megszokhattam az elmúlt évek alatt, hiszen nehezen jutok el kapásig. Köszönhető ez annak, hogy a Ráckeve-Soroksári Dunaág vízszintszabályozó műtárgyaként elkészült a tassi zsilip, minek következtében megváltozott az állandó vízszint, felgyorsult a folyó áramlása és ennek köszönhetően a halak tartózkodási és vonulási szokásai is.

Azon a részen, ahol én horgászom, cca. 2,2 méteres víz található, ami idáig minden alkalommal remek fogással kecsegtetett, azonban az új hidrogeológiai viszonyok a mélyebb vizű területekre tolták el a halakat, ezért ki kellett találnom, hogy a horgászhelyem előtt található, csökkent egyedsűrűségű állomány mellett hogyan tudok eredményesen békés halakra horgászni. 

Horgászhelyem.

Horgászhelyem.

Amikor a mikropelletek felhasználására gondolunk a horgászatban, akkor többnyire mindenki számára a feeder horgászat, és azon belül is a method technika jut eszébe, azonban számomra ez nem olyan egyértelmű, hiszen sokszor fordultam már ezekhez a termékekhez olyan időszakban, amikor egy-egy kapástalanabb időszakokban attraktívabbá kellett tennem a csalijaimat. Természetesen, ha a bojlis horgászatról van szó, kissé másként kell előkészíteni a mikropelleteket, hiszen itt nem az a cél, hogy a medert elérve pár percen belül bontsanak, hanem éppen ellenkezőleg, azt kell elérnünk, hogy minél hosszabb ideig tartsanak ki a végszerelékünkön, és ezáltal minél tovább bocsássák ki magukból az értékes beltartalmukat és aromáikat, ezzel garantálva azt, hogy az arra úszó halak érdeklődését fel tudjuk kelteni.   

Nem csak a feeder horgászat során van létjogosultságuk.

Nem csak a feeder horgászat során van létjogosultságuk.  

Sokak számára ez szentségtörésnek tűnhet, de ezt bizony úgy érhetjük el, hogy a túlvizezzük és túlaromásítjuk a pelletet, még pedig úgy, hogy a 800g-os kiszerelésű mikropelletek felét áttöltjük egy edénybe, majd felöntjük 250ml-es aromakoncentrátummal olymódon, hogy a koncentrátumból 125ml-ert használunk fel, míg a másik felét vízzel pótoljuk. Ennek eredményeként egy könnyen formázható, plasztikus, „paszta állagú” végeredményt kapunk, amely tökéletesen tart a pasztaólmunkon, jól bírja a dobást és garantáltan hosszú időn át fejti ki csalogató hatását horogcsalink mellett. Mivel pontyokra számítottam, erre az alkalomra két így elkészített pasztával készültem. Az egyiket, amely a személyes kedvencem, a Black Halibut ízesítésű Benzár feeder mikropelletből és az erősen fűszeres Hot Spice Benzár Mix Attractor aromakoncentrátumból, míg a másikat a fokhagymás mikropelletből és az édesebb, “Carp” fantázianevű aroma felhasználásával készítettem.   Még fényváltás előtt bevittem a végszerelékeket, de ahogy kifelé tartottam a vízről táborhelyem felé, észrevettem, hogy baljós felhők gyülekeznek a látóhatár szélén, viharos időjárás ígéretét hordozva magukban.   

Még fényváltás előtt bevittem a végszerelékeket.

Még fényváltás előtt bevittem a végszerelékeket 

Baljós felhők gyülekeznek a látóhatár szélén

Baljós felhők gyülekeznek a látóhatár szélén.

Sajnos az ígéretből valóság lett, hiszen ezen az éjszakán sem volt kegyes hozzám a természet, mert egy rendkívül intenzív zivatarral ezúttal is sátorfogságra ítélt. Amikor a leghevesebben tombolt vihar, bizony megfordult a fejemben, hogy jobb lett volna otthon maradni. Az erős széllökések folyamatosan ostromolták sátramat, melybe kénytelen voltam belülről belekapaszkodni annak érdekében, hogy a fergeteg ne tépje le a kötésekkel együtt stégemről, miközben folyamatosan zengett az ég és volt, hogy táboromtól nem messze csapott le a villám. Ritka alkalmak egyike, amikor azért fohászkodtam, hogy csak most ne legyen kapásom. 

Kapásra várva

Kapásra várva.

Körülbelül másfél óra dühöngés után alább hagyott a vihar, majd szinte varázsütésre megnyugodott a természet és a szélcsendes, csillagfényes éjszaka köszöntött rám, és én úgy éreztem, mintha mosolyogna a természet rajtam: Kicsit megtréfáltalak csupán.. Az átélt zivatar és az azt követő, már-már szürreálisnak tűnő, átmenet nélküli békés éjszaka körüli gondolataimat egy ismerős hang tereli vissza a valóságba: kapásjelzőm folyamatos, szűnni nem akaró sípolása! Beleemelek az ütemes, húzós kapásba és boldogan tapasztalom, hogy megvan halam, ezért csónakba szállok és onnét fejezem be a fárasztást. 7-8 kg körüli tőponty a tettes, melyet le sem mérek. Egy gyors, közös fénykép után útjára engedem. Nézem az ébenfekete vizet és ismét magamon érzem a természet mosolyát: csak tréfa volt.. 

7-8 kg körüli tőponty a tettes

7-8 kg körüli tőponty a tettes 

Ekkor a mögöttem elterülő erdőben lövés dörren. Tekintve, hogy vadászterület húzódik végig ezen a területen, nem lep meg az esemény, azonban feltűnik, hogy az erős hang hatására az RSD felszínén egyszerre több nagy testű hal is megugrik. Ismerem ezt a jelenséget, és tapasztalataim szerint ez amúrok jelenlétére enged következtetni, ezért előveszem az egyik korábbi horgászatomra vajsavas mikropelletből és aromából készített pasztát, amely reményeim szerint segít horogra csalni az imént látott édesvízi torpedók egyikét. Sajnos a pasztából nem sok maradt, talán két csalizásra ha elég, de hiszem, hogy eredményre vezet majd. A hajszálelőkére egy szem mézes Carp Expert csalizó tigrismogyoró kerül, hungarocell golyóval meglebegtetve.   

A hajszálelőkére mézes Carp Expert csalizó tigrismogyoró kerül

A hajszálelőkére mézes Carp Expert csalizó tigrismogyoró kerül 

Sokszor használtam már ezt a kombinációt és ritkán okozott csalódást. Szerencsére ezúttal sem hagy cserben: hozzávetőleg másfél-két óra múlva szinte felrobban az orsóm, olyan vehemenciával tépi le róla valami a damilt. Ahogy megemelem a botot, ellenfelem kiveti magát a vízből, így küzdve szabadságáért. Hatalmas élmény fárasztás, miközben az amúr többször is hatalmas ugrásokkal igyekszik megszabadulni a horogtól. Végre elfárad és én megszákolhatom. Mivel ez a faj érzékenyebb a levegőn töltött időre, sietve készítek vele fényképet és szinte kapkodva engedem vissza, aminek az a vége, hogy elmulasztom megörökíteni azt, ahogy elúszik. 

Sietve készítek vele fényképet

Sietve készítek vele fényképet 

Csodálatos éjszakán vagyok túl, köszönhetően a mikropelleteknek. Mivel ebből a termékcsoportból 15, míg az aromakoncentrátumból 19 különböző ízesítés érhető el, rengeteg variáció áll rendelkezésünkre, ezért biztos vagyok benne, hogy ezek használatával szinte minden szituáció megoldható a békés hal horgászatok során, csak kísérletezni kell velük! 

Rengeteg variáció áll rendelkezésünkre

Rengeteg variáció áll rendelkezésünkre

Skultéti László

BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
CARP EXPERT CSALIZÓ TIGRISMOGYORÓ
1 290 Ft
CARP EXPERT MAX1 ELEKTROMOS KAPÁSJELZŐ SZETT
33 990 Ft
BENZÁR FEEDER MIKROPELLET 800G
1 590 Ft
BENZAR ETETŐ BOILI 5KG
10 490 Ft
Rapid bojlizás
Megjelent: 2024. szeptember 14. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A cím hallatán sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes-e bojlis botot ragadni akkor, ha nincs időnk többnapos, vagy hetes túrák leszervezésére és megvalósítására? Ha csupán néhány óra, mondjuk egy teljes délután marad csak kedvenc pontyos módszerünkre, lehetünk-e bojlival eredményesek? A válaszom egyértelmű és határozott IGEN. Még akkor is, ha bizony megvan az esélye egy óriási nullázásnak, na de kérdem én: mikor nincs? Júniusi forró szellő...

2023. - Második felvonás
Megjelent: 2024. augusztus 24. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

Sziasztok! Ebben az írásomban az ígéretemhez híven a Koós Catfish Team, a csapatunk, 2023. évi idényének a második felét, a nyári és az őszi hónapok eseményeit foglalom össze.  A nyár közepe, a fogás szempontjából nehézkes időszaknak számít. Az oka egyszerű: a nyár közepére az idei táplálék halivadékok is elérik a fogyasztható méretet, az egyéb vízlakókkal együtt, így táplálékbőség alakul ki a vizeinkben. A harcsák válogatósabbá,...

Busás kaland
Megjelent: 2024. augusztus 17. | Forrás: Szabó Attila | Írások

A busa a 60-as években került be hazánkba Kínából, azonban sajnos akkor még nem tudták, hogy mekkora mértékben képes elszaporodni, és szennyezni a vizeinket. Horgászata azonban egyre népszerűbb, hiszen egyébiránt egy fantasztikus sporthalról beszélünk, céltudatosan rá pecázni igazi élmény, melyben a Carp Expert és a Busalu Team együttműködésének hála részem lehetett. Igazán különleges küllemű hal a busa, horgászata pedig nagyon izgalmas!...

TigAir Nut-tal a Dália tavon
Megjelent: 2024. augusztus 10. | Forrás: Heincz András | Írások

Ismerd meg kishazádat jeligével 80%-ban nem ugyan azon tavon horgászom, hanem inkább hegyen-völgyön át barangolva szeretek eljutni egy-egy kiszemelt szép vidékre és annak is a horgászható tavaira! Így került látótérbe a Dália-tavak, amely egészséges, szép halai és sokszínűsége miatt is ismerős a horgászok között. 4 tóból álló rendszerről van szó melyből 3 már üzemel. Egy vadregényes pergető tó, egy náddal tarkított feederes-úszós tó és a...

Batéi pontyok
Megjelent: 2024. július 27. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Egy jó barátom meghívásának eleget téve volt szerencsém két horgásznapot is el tölteni Somogy megyében. Somogyban annyi szép, halban gazdag horgásztó van, hogy csak nehezen tudtuk kiválasztani, hogy melyikre is menjünk.   Sudár Gergő csapattársam a nagybajomi Ötös-hárs horgásztavon indul a method OB selejtezőjén, ezért összebeszéltünk, és így dőlt el, melyik tóra esik az első napi túra. Ezen a napon is jól sikerült a peca, fogtunk sok halat, de itt...

Pecasuli Ráckevén
Megjelent: 2024. július 24. | Forrás: Skultéti László | Írások

Ahogy egyre sokasodnak a horgászattal töltött éveim, azt gondoltam, hogy sok újdonságot már nem tartogathatnak nekem, hiszen kevés olyan szegmense lehet még, melyekhez idáig nem volt szerencsém. Mekkorát tévedtem!  2024 januárjában egyszer csak megcsörrent a telefonom és a vonal másik végén az ismeretlen hang Varga György a Ráckevei Horgászegyesület Ifjúsági felelőseként mutatkozott be. Egy közös horgász barátunk közbenjárásának hála jutott el...