Munkában a Power Picker
Megjelent: 2009. július 06. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Legutóbb süllőztünk az Energo Team Power Picker botjával, majd néhány napra rá a Tiszán tettünk próbát egy folyóvízi keszegezéssel. A horgászat egyik varázsa, hogy sosem tudhatjuk előre, milyen napot fogunk ki, mikor eszik a hal, vagy mikor kell megszenvedni minden kapásért.


A Tisza-tó bőkezű helyszínnek bizonyult

Ezúttal egyedül indultam útnak, ami fotózás szempontjából nem a legoptimálisabb megoldás, s ezt csak azután bántam igazán, hogy olyan nap kerekedett, amilyen. Egy kivételesen jó nap.


Az Excalibur RD 4000 kiválóan vizsgázott

A felszerelésen nem változtattam a megelőző horgászatokhoz képest, ismét az Excalibur RD 4000 orsóra szavaztam, s a zsinóron sem volt okom változtatni. A végszerelék természetesen módosult, Drennan Forged Match 12-es horoggal indítottam, s mivel kizárólag szemes etetést alkalmaztam, tehát nem volt szükség etetőkosárra, egy 10 grammos pálcaólom elegendőnek bizonyult a csali helyben tartására.


Már rögtön az elején termetes halak jelentkeztek

Reggel 5.30-kor érkeztem. Először beetettem, s csak utána kezdtem összeállítani a felszerelést, addig hadd érjen a pálya. Mindent a kezem ügyébe helyeztem, optimistán beállítottam a haltartót, a merítőszákot, s bontottam egy óriás dobozos kukoricát, úgyis kelleni a fog a ráetetéskor. A végszereléket rutinosan dobtam össze, s kezdődhetett a horgászat.


A kezdő Drennan horog, amit végül a Maruto 9624 váltott

Az első dobások gyakran hoznak halat, így nem lepődtem meg, hogy alig ért le a csali, máris görbítette a hal a spiccet. Elsőre a jó 60 dekás karika ugrott a horogra. Aztán valahogy nem akart szűnni a kezdeti lendület csak csaliztam és fárasztottam. Egyre-másra érkeztek a szép dévérek és karikakeszegek. Az apró, 12-es horgot rendre csak horogszabadítóval tudtam kibányászni, nagyon jól ettek a halak, így nagyobb horogra váltottam. Elég nagyot ugrottam, a 6-os méretű, 9624-es Maruto horog (http://www.energofish.hu/product.php/MARUTO-9624-BN-HOROG/441/) lényegesen nagyobb volt, mint a kezdő Drennan. De a halaim átlagsúlya várakozáson felül alakult, így indokolt volt a csere.


A 3,70-es ponty valódi erőpróbát jelentett a felszerelésnek

Jellemző volt a napra és a halak étvágyára, hogy horogcsere egyáltalán nem befolyásolta a továbbiakat, szépen gyűlt a keszeg a szákban. A köves aljzat egyébként ilyen esetekben igen kedvező, hisz a beszórt kukorica egy része be tud sodródni kövek hajlataiba, nehezen elérhető helyekre, így a halak még sokáig keresik azután is, hogy a könnyen megtalálható szemek elfogytak. A hatalmas érdeklődés miatt épp azon járt az eszem, hogy vajon meddig tarthatja ott a halat az etetés, nem kellene esetleg rászórnom egy kis szemest, amikor a soros bevágásom után komoly hajlásban maradt a bot. Ez bizony ponty lesz! Fordult helyben néhányat, majd a folyó közepe felé tört, szólt a fék becsülettel. Ennek a fele sem tréfa! Szerencsém lesz a horogcserével - futott át az agyamon. A zsinór a felszerelés többi része is ok, nem lehet itt gond. Halam aztán egyre lassabb tempóra váltott, s a lassú folyásban egyre közelebb kényszerítettem. Jó pár kísérletre volt szükség, hogy a felszín csendjét áttörje a fáradó hal fröccsenése. Szép tiszai nyurgaponty próbálta elkerülni a merítőt, de végül győzött a túlerő. A védekezése alapján még nagyobbnak is gondoltam, végül „csak" 3,70-esre mértem.


A legnagyobb jász 1,30-as volt

Gyorsan ráetettem. Körülbelül két métert eldobtam a zsinórból, újraszereltem. ) óra felé járt az idő, de a partközeli helyemen még árnyékot adtak a magas fák. Tudtam, hogy még kb. 2 órám van, míg el nem érnek a nyári nap forró sugarai. Elhatároztam, hogy addig még kitartok.


Egy kiló közeli dévér a sok közül

Döntésem helyességét egy kiló feletti jász bizonyította. Az is alaposan megdolgoztatta a botot, de a ponty erejével nem ért fel. Beúszhatott egy csapat, mert újabb szép példányát sikerült szák fölé terelni ennek a Tiszában újabban nagyobb mennyiségben megjelenő fajnak. Ha egy üzlet beindul… Sorra jöttek a halak, alig akartam hinni a szememnek. Kiló feletti dévér, 80 dekás karika, aztán két szép jászkeszeg. Elképesztő nap volt.


Kisebb jász szákolás előt

Ilyenkor aztán tényleg igénybe van véve felszerelés a sok dobás, fárasztás megmutatja az orsó képességeit, a halak kitörései próbára teszik a bot hajlékonyságát, rugalmasságát. Egy ilyen délelőttöt bátran lehet tesztnek nevezni, rengeteg az esemény, dől a hal.


Nem csak az összmennyiség, de az átlagsúly is kiemelkedő volt

Pontosan 12 db jászt fogtam, amiből a legnagyobb négy darab összesen 4 kg volt. A végén a 30-40 dekás keszegeket már el sem tettem, vicces, de féltem, hogy viseltes szákom ki sem bírja a halak vízből való kiemelését. Márpedig ezt a fogást mindenképp meg akartam örökíteni. Így is bőven túl voltam a napi megengedett mennyiségen, igaz, csak a pontyot és a két legnagyobb jászt vittem el. Végül csak ezek kerültek a fogási naplóba. A többi hal kapott még egy esélyt!


A négy legnagyobb jász

A nyár egyik, hanem a legjobb napja volt ez. Azóta is várom, hogy hasonló csoda történjen. Egy-egy ilyen nap pontosan arra való, hogy utána hosszú ideig tartsa az emberben a reményt. Minden horgászat alkalmával megvan az esély hasonlóra, csak sajnos nagyon ritkán válik valóra!


Kapcsolódó termékek:




ET Power Picker

ET Excalibur RD

ET Power Spinning

Drennan Forged Match





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...