Nagyot dobni - fél siker
Megjelent: 2009. június 19. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Nagyot dobni fél siker

Mindenki tud nagyot dobni, na de tud-e elég nagyot is? Ez a kérdés már nem kérdés többé annak, aki megismerkedett a távdobó feeder technikával és ehhez egy olyan összeállítással, amit direkt arra találtak ki, hogy erős botunkkal a távoli helyre juttathassuk a csalit.


Nem egyszerű fóliát kapunk!

Sokan azt hiszik, hogy nagyot tudnak dobni. Megsuhintják a botot, pereg az orsóról a damil, aztán jó messzire vízbe pottyan. Bent van – nyugszik meg a horgász ilyenkor, pedig semmit sem jelent ez. Elvégre kevés a viszonyítási pont, lehet, hogy 5 méterrel rövidebb a dobás, mint kéne, de az is lehet, hogy 20 méterrel több.
Nincs félreértés azonban, amikor olyan kisebb tavon horgászik az ember, ahol szinte át lehet dobni a túloldalra. Na de ki akarna a túlsó partra dobni? – kérdezhetnénk joggal, ha nem tudnánk, hogy nyáron a túlsó parti nádfal, gyékény csomók, magányos bokrok árnyékot vetnek a vízre.


Komplett felszerelés a táskában

Szezám tárulj! Az orsós doboz vajon hogyan fért bele?

Igényes orsóvédelem

Jó páros. Az orsó tökéletesen passzol a nyélhez: mindkettőből sugárzik a robosztusság, amire a fém hajtókar csak ráerősít.

Ezek az árnyak a halak számára kedvesek. Gyakran húzódnak meg itt pontyok, amurok, de a kisebb halak is sokszor próbálnak az erős napsugarak elől bemenekülni egy-egy sásbokor levelei alá.


Szem szájnak ingere: Brutal Feeder bot, Power Feeder orsó, Power Ultra damil, merítő, etetőkosarak horoggal, Carp Exper szemes etetőanyag. Minden egy helyen.

A túlpart sem akadály: 80 méter lazán megy

Az innenső parti árnyakat nem lehet eredményesen meghorgászni, mert a félénk halak hamar eliszkolnak, vagy ha nem is úsznak arrébb, biztos, hogy gyanakvóak lesznek, és nem veszik fel a csalit.


Extrém távolságból az óvatos húzásokat elnyeli a damil és a spicc sem tudja jól jelezni a finomabb kapásokat, ezért használhatunk hagyományos kapásjelzőt is

Brutális kárász, de nem eléggé

A túlsó oldal azonban - ha nem zavarja senki-, elég csendes tud lenni ahhoz, hogy a halak bátran táplálkozzanak is.


A szemes kaját érdemes valami
egyszerűbb mixhez keverni. Ezt a
vegyestálat minden hal szereti!

Minden lényeges adat – a név: Brutal Feeder

A márka mára már kötelez!

Erősen tart a szorítócsavar, ami fontos a nagy terhelésre kitalált összeállítások esetében

Nincs más tennivalónk, mint egy jó botot keresni, nagy orsóval, az etetőkosárba meg valami szemes etetőt tömködni, a horogra valami amurosat, és már repülhet is a cucc az árnyasba.


Igényes lezárás

Ehhez való felszerelést találunk az egyik Energofish összeállításban, sőt, nem is összeállításban, hanem egy botszállító táskába belecsempészett komplett csomagban.


Masszív köztes gyűrű

A spicc és a damil más felé szokott nézni

Ez a távdobó szett nem is igazi távdobó, sokkal inkább egy távoli horgászatokra is használható erős kombó.
A csomag tartalmaz egy erős botot, a Brutal Feeder 360 centis pálcáját, ami 90-160 grammos dobósúlyú, három részes, két spiccel, vaskos, robosztus tagokkal, valamint egy távdobásra alkalmas széles, magas dobbal rendelkező, nagy strapabírású orsót 8 golyóscsapággyal. Az orsó 4,4:1-es áttétele arra utal, hogy terhelhető, fárasztáskor szinte csörlőként üzemel. Egy csévélésre kb. 65 centi damilt tud felszedni, ami egy ilyen nagyméretű, 5000-es orsónak pont megfelel. Arra tervezték, hogy apránként, de nagy erővel lehessen visszanyerni a zsineget.


Nem csak távdobáshoz!

Akadós helyeken is bevethető.

A csomag tartalmaz még egy tekercset ez EnergoTeam Power zsinórcsalád Ultra típusából, ami a nagy erőhatásokra jól reagál, így jól passzol a 0,25 mm-es 8,22 kg-os szakítószilárdsággal a brutális nyélhez.


A szemközti part egyik árnyas részét jelentő sáscsomó az orsó szemszögéből

Amur a horgon…

Találunk még a táskában egy ET kétméteresre kihúzható teleszkópos merítőt, egy zacskónyi Carp Expert Holiday Mix magkeveréket kendermaggal, búzával, kukoricával, és két darab Gold Star gubancgátlós-etetőkosarat.


És a parton!

A dobon két damil: nagy dobásokhoz ajánlott a
0,35-ös dobóelőke, kb.
7-8 méter hosszan

A 150 méter damil több mint 220 tekeréssel megy fel az orsóra. Tökéletesen használható így is, de nem tölti ki a perem alatti részig a dobot. Mindenképpen ajánlott egy dobóelőkét kötni, hogy ne közvetlenül a 0,25-ös zsineget terhelje a bedobás hatása. Erre bármilyen 0,32-0,35-ös damil megfelel, melyből érdemes két bothosszúságnyit használni.


Ennél nagyobbakkal is megküzdene

Szépen rak. 80 méter mínuszban.

Ezzel az összeállítással, etetőkosárral 80 méter feletti dobás érhető el. Alátétzsinórral, csurig feltöltött dobbal, speciális 60 grammos távdobó körteólommal 100 méter fölé is dobhatunk.


Áttétel rendben, csapágyak rendben,
alu dob rendben

Távoli horgászat eredménye

Az ilyen összeállítások általában ki vannak hegyezve olyan dolgokra, amiket az ember csak ritkán használ ki. Ez a 3,60 méteres kemény pálca és az erős daráló a távdobáshoz lett összepárosítva, de természetesen közelebbre is lehet velük horgászni, vagy akár akadós, fás helyen is, amire külön ideális az ET Power Ultra kopásálló damilja. Kevés olyan hal létezik, amiket ez a kombó ne tudna visszafordítani, és szákhoz terelni, ezért vigyázzunk arra, hogy ha nagyon nagy halra készülünk, feltétlenül legyen velünk nagyméretű merítőháló is!

Termék:


TÁVDOBÓ FEEDER SZETT

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...