Óriás a nagyok között: Carp Expert Neo XXL
Megjelent: 2019. március 18. | Forrás: Halmos Mihály | Tesztek

Minden tavasz tartogat valami újat, a sorra megjelenő új pontyos botok, orsók és zsinórok mellett a bottartó állványok fejlesztése terén sem állt meg télen az élet. Jobbkor talán nem is érkezhetett volna a Carp Expert legújabb rod-podja, épp a szezonkezdésre állíthattuk csatasorba a Neo XXL-t a már jól ismert Robust és Giant modellek mellett.

Meleget hozó márciusi szél borzolja a vizet, érzékenyre állított jelzők várják az ébredező pontyokat.

Puhára párnázott táskában pihen a CXP Neo XXL, talán még nem is sejtjük, hogy a kínálat egyik legstabilabb és legegyszerűbben felállítható rod-podjával van dolgunk.

Az első tesztek vége felé leszögezhetem, hogy az új CXP XXL rod-pod nemcsak rendkívül mutatósra sikeredett, de elképesztően stabil és megbízható is. Először kételkedve fogadtam az alakja miatt általam csak „kuvaiti kecskeként" csúfolt szerkezetet, de bizony be kellett látnom, hogy a rendhagyó forma mögött gondos mérnöki munka áll, a súlypontja alaphelyzetben is tökéletesen alacsonyan van, kettő, három, vagy négy bottal felszerelve is maximálisan szélálló!

A Neo XXL három fő szerkezeti egységből áll. A felállítás, az összeszerelés sorrendje logikusan kikövetkeztethető.

A kereszttartók befogadására szolgáló első és hátsó fejrészt csak ki kell hajtani a vázrészből...

... majd következhet a lábak becsavarása (hosszúak elől, rövidek hátul).

A vázzal párhuzamos csavargomb segítségével a lábak állásának meredekségét állíthatjuk, míg a kifelé álló csavarral a bottartó fejek dőlésszögét változtathatjuk.

A CXP Neo XXL látszólag egyszerű szerkezet, valójában egyáltalán nem az. Minden létező eleme széles tartományok között állítható, a lábak bármilyen távolságban fixálhatók, a kereszttartók tetszőlegesen dönthetők, ezáltal az állvány hosszát változtathatjuk a botjaink legideálisabb feltámasztásához.

Érdekes dolog a fizika. Egyetlen ponton érintkezik csak a láb hegye a talajjal, de az nem csúszik meg soha, semmilyen körülmény között sem, legyen az kő, föld, vagy stégdeszka.

Lehet, hogy csak az én fantáziám gazdag, de a kuvaiti kecske hasonlat azért nem volt véletlen. Elképzelem, hogy a meredek sziklafalon is pont úgy állnak a patások, mint a botállványunk.

A kereszttartó rudak stabil rögzítéséhez illesszük be a talpakat a hüvelybe és a csavart (érzéssel) szorítsuk meg.

A felső csavarral a kereszttartók dőlésszögét variálhatjuk.

Lábak belőve, kereszttartók a helyükön, jöhetnek a swingerek és az elektromos jelzők.

Nagy segítség, hogy mindegyik menetes csatlakozó gyorszáras, így a jelzőinket a swingerek ölelésében is kellőképpen megszoríthatjuk
A CXP Neo XXL bottartó állvány extra hosszúságú, 71 cm-es buzz bar résszel rendelkezik, mely egyszerre akár öt horgászbot felállítását is lehetővé teszi, így két horgász felszerelésének egyidejű elhelyezése is megoldott.

Mindenre van megoldás, egyszerre öt bot elhelyezése sem jelenthet többé akadályt.

Reméljük úgy válik a nyár slágerévé az új rod-pod, ahogyan tette azt ősszel a CXP Adige elektromos jelzőszett.

A nyelek elhelyezése a hátsó kereszttartón egy gumis villa segítségével nemcsak egyszerű, de biztonságos is.

Száz százalék Carp Expert. Ha már pontyos felszerelésről van szó, meg kel említenünk a szuperlassú dobemeléssel és gyorsfékkel felvértezett Neo Cast 150+ távdobó orsót is!

Bojlizásra fel! Érdemes egy pillantást vetni az állvány duplacsöves vázszerkezetére, nem kell és talán nincs is ennél masszívabb, merevebb rod-pod!

A Neo XXL azon kevés állványok közé tartozik, melyeknél a lábak dőlését tudjuk állítani. Az első és hátsó támasztó lábak kívánt szögben való beállítása révén adhatunk a rod pod-nak tökéletes stabilitást, botjainkat magasra állíthatjuk, vagy szél esetén leereszthetjük, ha a helyzet azt kívánja meg.

Biztos vagyok benne, hogy idén is hasonlóan szép fogásoknak örülhetünk együtt.

Halmos Mihály

CARP EXPERT DELUXE SWINGER LEDES KAROS
3 490 Ft
CARP EXPERT ADIGE ELEKTROMOS KAPÁSJELZŐ SZETT
30 990 Ft
A Concourse Feeder botok
Megjelent: 2024. április 13. | Forrás: Pető Gábor | Tesztek

Az előző posztomban írtam, hogy a Concourse feeder botok megérnek egy külön írást is.  Talán bevezetés képpen érdemes megemlítenem, hogy elég régóta horgászom és mindig is nagyon kényes voltam a felszerelésemre – a barátaim szerint túlságosan is -. Különösen igaz ez a botokra és a hozzá passzoló orsókra. Hosszú évekbe telt mire összeraktam azt a felszerelést, amelyikkel bárhol, bármilyen körülmények között nyugodt szívvel le tudok ülni...

Radarozz! – Lucky Spear FF918-c
Megjelent: 2024. március 13. | Forrás: Heincz András | Tesztek

A nagyhalas és pergető horgászatban is előnyünkre válik, ha ismerjük a vizet, a benne rejlő akadókat, töréseket, halágyakat, mivel így tudhatjuk hol érdemes keresgélni vagy épp melyik helyet kerüljük el nagy ívben. A meder feltérképezésében nagy segítséget nyújtanak a mára már bárki által elérhető halradarok.  Határ a csillagos ég, szokták mondani, és ez igaz a radarokra is. Találunk néhány 10 ezer forintostól kezdve a sok milliós masináig,...

Wizard MXT Karbon - Megérkezett a legújabb pergető merítő széria
Megjelent: 2023. október 14. | Forrás: Őze Dániel | Tesztek

Egy igazán prémium kivitelű és kifejezetten praktikus pergető háló szortiment jelent meg a Wizard termékeink között, amely produktumot minden pergető horgász szívesen fogja használni, legyen szó csónakos vagy igazi cserkelő horgászatról. Az MXT Karbon merítőháló kifejezetten a ragadozóhalakhoz lett tervezve, és ehhez mérten kiváló minőségű anyagokból készült, hogy megfeleljen a legmagasabb elvárásoknak. 3 féle méretben került...

MFF - A method feeder horgászok szúnyogriasztója!
Megjelent: 2023. június 10. | Forrás: EnergoTeam | Tesztek

Érdekesen csenghet sokaknak a cím, hogy a feeder horgászoknak már külön szúnyogírtót is terveznek, viszont az a mondat is több horgásznál megragadhatott, hogy szúnyogírtós kézzel nem nyúlnak sokan az etetőanyaghoz, mivel a benne lévő vegyszer riasztóan hathat a halakra. Ezen kritérium megoldására jött létre az MFF - vegyszermentes szúnyogriasztó család! Az MFF szúnyogriasztó használatával távolról elkerülnek a szúrós kis ördögök, mert a...

CATMAGNET – Forradalmian új magyar találmány, mely megkönnyíti a harcsahorgászatot
Megjelent: 2022. december 29. | Forrás: Nieto Ramón | Tesztek

Nieto Ramón, szenvedélyes horgász vagyok. Talán négy-öt éves lehettem, amikor nagypapám megtanított horgászni. Emlékszem, hogy az első botjaimat együtt raktuk össze. Nádat szedtünk bottestnek, majd borosdugót faragtunk úszótestnek. Sosem felejtem el, ahogy izgatottan néztem a vizet órákon keresztül és teljesen elvarázsolt a halfogás rituáléja.  A harcsahorgászatnak megvan a maga szépsége, a fogásokon túl is. A horgászat iránti szeretetem...

Teszt: Szúnyogok elleni védelem egyszerűen és eredményesen
Megjelent: 2021. július 29. | Forrás: EnergoTeam | Tesztek

A nyári horgász szezon egyik fontos eleme a szúnyogok elleni védekezés. A vízparton töltött perceket, órákat, estéket alaposan megkeseríthetik a szúnyogok jelenléte. De mit tehetünk ellenünk? Legújabb termékcsaládunk, az MFF márka kínálatában több opciót is kínálunk a vérszívó rovarok megfékezésére. Tesztünkben ezeket mutatjuk be. Az egyik legegyszerűbb és kézenfekvő védekezési módszer a szúnyogriasztó spray. A védelem létrehozásához csak...