Őszi hangulat
Megjelent: 2009. november 30. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások

Sajnos az időjárás bebizonyította, hogy óhatatlanul is egyre közelebb kerülünk a télhez, no de még a fagyos idő beállta előtt lehet pár szép őszi napunk. Bizony az ősznek is megvan a maga szépsége, a hajnali ködbe burkolózott vízpart, az egyre sárguló falevelek, a csodás színekben pompázó őszi táj és természetesen elérkezik a gumis süllőzések ideje.

Kissé komor időjárás fogadott a tóparton, csípős hideg, borult égbolt, és fagyos szél. Hiába, a tó 800 méterrel a tengerszint felett fekszik, ez érezteti hatását. Rendesen be kellett öltöznünk Zsolt barátommal, hogy ne fagyjunk bele a csónakba. A gumi mütyürjeink is vacogva bújtak egymáshoz, ők sem vették jó néven, hogy ilyen zord időben elővettük őket. Az utolsó légköröket is belepumpáltuk a sok kalandot megélt gumicsónakomba, majd evezőt ragadtam és megkezdődött a nyomozás a víztározó süllői után. Az igazsághoz tartozik, hogy a tó süllőállománya még igen fiatal, alig pár éves, ezért nagy egyedekre nem is számítottunk, csupán egy kis kikapcsolódásra vágytunk.

A régi patakmeder fölött engedtük le a horgonyt, a változatos mederfenéken és az árasztás után megmaradt csutakok közt reméltük a tüskéshátú barátainkat. A vízmélység nyolc - tíz méter között alakult, az áramlás csekély, ezért elegendőek voltak a nyolc gramm körüli jigfejek. Már az első dobások után sikerült barátomnak egy kapást kicsikarni és egy ifjú süllőcskét hozott a csónak közelébe. Meg is jegyeztem viccesen – Igen hamar megfogtad az elsőt, kiböjtöljük ezt ma még.


Az első tarajos


Szorosan fogja a nyolc centis gumihalat

Sajnos csúnyán akadt, de remélhetőleg nem pusztul majd el

A hirtelen jött siker után hosszú eseménytelen időszak következett. Minden guminkat megáztattuk, új helyeket próbáltunk ki, de eredményt nem sikerült felmutatni. Szerencsénkre az időjárás megkegyelmezett. A felhőtakaró szétoszlott és a napsugaraknak köszönhetően elviselhetőbb lett a hőmérséklet. Habár a halak még mindig nem mutattak aktivitást, legalább a szél megállt és már nem kellett vacognunk, valamint a táj valódi szépsége is elénk tárult.


Szikrázó napsütés, tükörsima vízfelület, kellemes idő volt

A gyönyörű időnek hála észre sem vettük a kapás hiányát, viccelődtünk, jól mulattuk az időt. Már nem koncentráltunk „annyira” a halfogásra, csak egyszerűen jól éreztük magunkat, aztán hirtelen egy alig érezhető koppintást éreztem a boton, reflexből behúztam egyet és életre kelt a zsinórom. Pillanatok múlva a felszínen táncolt egy fiatal süllőcske. Végre én is megsimogathattam egy tüskéshátú halacskát.


Hibátlan ragadozó

A natúr szín jött be neki


Hát nem csodaszép!?

Hamarosan szabad leszel


Gyönyörű hal egy gyönyörű háttér előtt

Isten veled

A fogás tudatosította velünk, hogy tulajdonképpen halak is vannak a vízben és mi igazából értük jöttünk, ezért ismét nagyobb figyelmet fordítottunk a halfogásra. Emelgettük a fenéken a gumihalainkat, gumihernyóinkat és Isten tudja még minek nevezhető plasztik kütyüinket. Néha a kövek, csutakok, különböző terepakadályok okoztak néhány kellemetlen percet, mikor makacsul markolták műcsalijainkat, de ez is benne volt a pakliban, a veszteségek elkerülhetetlenek. Szerencsére halat is találtunk a sok akadó mellett. Barátom kis piros duplafarkú twisterének nem tudott ellenállni az egyik lakó.


Egy jó rablótanya…

..és az egyik lakója


A piros csecse-becse kellett neki

Nem nagy, de mi neki is örvendtünk, van utánpótlás

Hamarosan az én perceim következtek, szerencsésen ráleltünk a tüskések tartózkodási helyére. Bólintott az érzékeny botspicc, egy csuklómozdulattal adtam tudtára a halnak, hogy résen vagyok.
A következő pillanatban már perecre hajlott a bot, az orsó fékje öregesen recsegett, vonszolta a csónakot a nagy hal, órákon át tartott a csata…valahogy így festene a modern változata, Hemingway -Az öreg halász és a tenger című regényének, no de térjünk vissza az én süllőmhöz.
Néhány határozott emelést követően a felszínen lavírozott az előző halaink ikertestvére, egy zöld duplafarkú gumira csábult el. Alig egy perccel később ismét jelentkező akadt a kétfarkú gumigilisztára, de ő is fiatalocska volt.


Nem épp kedvére való a dolog

Fiatal és mohó

Formás ifi süllő


Ő is a zöldet
választotta

Artúr király kardja horgászbotnak álcázva


A látvánnyal nem lehetett betelni

A lemenő nap fényeinél még Zsoltnak is sikerült egy kis tüskést a fotógépem elé terelni. Az alkonyattal hűvösebb levegő áramlott a völgybe, ennek ellenére még végeztem néhány kísérletet a wobblerekkel és nem eredménytelenül. A sötétben sikerült magamhoz édesgetnem egy jobbacska süllőt néhány fotó erejéig.


Erőfitogtatás

Menne, de nincs esélye


Megtetszett neki a kétrészes halacska

Egy pocakos fogas

Egy igen kellemes őszi napot töltöttünk a vízen, valójában igen szép ez az évszak, csak a szépségét elhomályosítja a tél közeledte.

Kapcsolódó termékek:




ET Excalibur Spin

Ryobi Applause

Penn KG 300m

Delalande Miss Shad

Shad Relax
Kopyto Ripper

Twister FTT

Salmo
Image Fanatic

Twisterfej
natúr Eurojig




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...