Parti Pergető Országos Bajnokság
Megjelent: 2007. október 05. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Egy újfajta országos bajnokságot rendeztek szeptember 22.-23.-án Vas megyében. A MOHOSZ elsõ alkalommal írt ki ugyanis a parti pergetõ horgászok számára külön, önálló országos bajnoki viadalt, melyben tehát kizárólag csak szárazföldrõl, egyéni elbírálás mellett, lehetõség szerint keskeny vizeken folyik a küzdelem.
A rendezõ szövetség a SHE-k Vas Megyei Szövetsége volt, a helyszín ebbõl következõen a Gyöngyös és a Pinka. Utóbbira már „folyó”-t is szoktak mondani, az elõbbi egyértelmûen patak. Pisztrángokkal, remélt domikkal, tehát nemhogy parti pergetéssel, kifejezetten könnyûpergetéssel számolhattak a versenyzõk.


Megnyitó pénteken. Csécs Sándor a vasi szövetség ügyvezetõje, és Puskás Norbert kommunikációs felelõs köszönt, tájékoztat, valamint sportszerû halbarát versenyzést kíván.

Esti sorsolás, háttérben a telepítéssel, elõtérben a késõbbi gyõztessel, Kalacsi Jánossal…

…és Jánosnével, aki végül második lett

Horvátlövõn, a Pinkán sok volt a vándorlás
Sok megkötés nem volt a felszerelésben, csupán a bothosszt korlátozták 270cm-re (valamint a vasi szabályoknak megfelelõen kizárólag egyágú horgokkal szerelt csalikat lehetett használni).
Az úttörõk hibája a Mohoszt is elérte, hiszen jól láthatóan nem volt egyértelmû a verseny neve, tekintve, hogy Parti pergetõ OB dobogósainak érmére „Könnyûpergetõ” titulus vésõdött, de eleinte még, mint pisztrángpergetõ bajnokság is szóba került.


Gondozott vadvizes kultúrszakasz, ezúttal versenybíróval

Csonkított csalikészlet: az egyágú horog volt csak engedett!

Ezen a versenyen a nõk igen jól szerepeltek, hiszen Monosné Varga Csilla az elsõ nap B szektorában a halfogók között volt!

Csatornaszerû duzzasztott patak sok izgalmas bokorral hellyel az innensõ, de fõként a túlsó parton. A jó csaliválasztás nem fél, egész siker volt!
Értékes nyereményekért, több százezer forintnyi összdíjazás mellett (volt kerékpár, kenyérsütõ, sétarepülés, mindenkinek jutó Pinkavölgyi-pisztráng pálinka és Energo ajándékcsomag, horgászfelszerelés, gyönyörû trófea), jó hangulatban, és ami fontos, sportszerûen zajlott le a bajnokság, jó alapot teremtve a késõbbi hasonló bajnokságok rendezéséhez.


Célbadobás tanácskozás a vasi szövetség horgászközpontjának területén

A 14 nevezõ Energo ajándékcsomaggal (13 + a kép készítõje)

Dobósáncról 15m-re, 1méteres korongra.

Gyakorlás egy másik pályán
Az elsõ napon, talán a verseny lebonyolításából adódóan, talán más miatt, kevés hal esett a Pinka Horvátlövõ melletti, csatornaszerû duzzasztott pályáján. A sorsolásnál kapott szám ugyanis nem rajtszámot, hanem a helyválasztás sorrendjét jelentette: vagyis a B1azt, hogy a versenyzõ a B szektorban elsõként választhat a 40 méter széles helyek közül. Félóra után, fordított sorrendben választhattak ismét a versenyzõk. Öt kisforduló jutott az elsõ napra – ebbõl látszik, hogy kicsit igazságtalanul aszimmetrikus lett a sorsolás –, így tehát ötször vándoroltak a két szektor versenyzõi. (Erre mondtam, hogy szerintem a gyanakvó halaknak ez már sok volt.)
Összesen öten fogtak halat, de csak egy horgász fogott kettõt, s ez egyes helyezési számot, azaz abszolút elsõséget jelentett félidõben.


A célbadobó kupa eredetileg a verseny része is lehetett volna, végül külön viadal lett, de ezt senki sem bánta

Az ingadobás nyerõ volt

Ilyen helyen is lehet versenyt rendezni – Lukácsháza, Gyöngyös-patak!

Hajnali eligazítás már a lukácsházi parkolóban. Annyira hideg hétvégét fogtunk ki, hogy jégkaparással kezdõdött mindkét nap!
A második forduló Lukácsházán zajlott. Itt a hely adta lehetõségekhez igazították a szabályt, és 200m-es állásokat kaptak a versenyzõk, ugyancsak két szektorban. Minden szakaszra jutott kanyar, kutyor, egyenes, talán egyik-másik helyre több is, de szektoron belül kiegyensúlyozottnak tûnt a pálya.
Némi jövendölésre adott lehetõséget, hogy elõzõ napon itt bonyolították le a MOHOSZ II. Mûlegyezõ országos bajnokságát, tehát a helyek már próbálva lettek! Láthatóan a felsõ állások több halat adtak, az alsók között sok pedig egyáltalán nem, ill. csak kapásokat. Örülhetett az is, aki arra a rajthelyre húzott pergetõként, ahol a legyes bajnokság késõbbi gyõztese közel húsz pisztrángot szedegetett össze…
A Gyöngyös várakozás szerint sok halat adott, mindenki fogott. A wobblereket verték a körforgók, amikre olykor érthetetlenül vehemensen vetették rá magukat az amúgy távolságtartó halak. Kuriózumként csuka is akadt horogra a zömmel sebes és pár szivárványos pisztráng között!


A tekergõzõ Gyöngyös minden rajthelyére jutott kanyar és egyenes is

Az alsó állásokra sok keskeny rész jutott.

Határ

Bújócska, avagy egy igazi cserkelõ-ügyességi verseny.
A végére kevés volt az A szektorban a 13 darabos fogás a gyõzelemhez, mivel a szektor harmadik (Kalacsi János) és negyedik helyén (Kalacsi Jánosné) az elõzõ napi halfogók végeztek. Õk ketten értékes pontjaikkal a bajnokság élén végeztek, míg a 13-at vágó Nagy Róbert harmadik lehetett.
Simon Zoltán a félidõben még vezetõ horgász a haltalanabb B szektor nem túl jó helyét húzta, s ez megpecsételte sorsát: hiába a pinkai abszolút elsõség, a vasárnapi etapban kevés pisztráng jött és ez sok pontot eredményezett…
Amúgy is lehetett számítani arra, hogy a lukácsházi forduló megszórja a mezõnyt, és hogy a jó helyeken ügyes horgászással eredményes lehet még az elõzõ napon nullahalas versenyzõ is. (Erre legjobb példa a bronzérmes Nagy Róbert és az, hogy mindössze fél pontok döntöttek az elsõ négy sorrendjérõl.)


A szélesedõ szakasz sok halat adott.

Nagy Róbert az A szektor gyõztese: 13db!

És még jött az utolsó órában is öt!

Versenybíró tisztes távolságban
A kétfordulós rendezvény közé egy célba dobó fordulót is beiktattak, mely nem számított a versenybe (kezdetben még tervben volt ennek az értékelése is, de a nemzetközi szabály miatt kikerült a versenyprogramból). A célba dobó vetélkedést az Energofish díjazása emelte külön kupává, igazán Vasba való könnyûpergetõ (orsó+bot) nyereményekkel.


Az A szektor elsõ állása széles vízzel.

Három ment el eddig…

De ez meglett!

Varga Zoltán apró körömvillantóval nyolc kapásból nyolc hallal lett a lukácsházi B szektor másodikja

Blázy Tamás ügyeskezû horgásznak bizonyult a B3-as helyen: szektorgyõzelmet ért a 9db hal; de abszolútban csak negyedik helyet

A B alja kevesebb jó helyet és halat tartogatott
Az Energofish mindemellett minden versenyzõnek egy Salmo wobblert (Hornet), sapkát, tekercsnyi damilt és egy Horgászvíz kalauzt ajándékozott.
Az abszolút gyõztes, azaz a parti pergetõ magyar bajnok pedig a sok egyéb díj mellett egy 2000-es Ryobi Zauber orsót, egy könnyû Spin Blade botot, egy polár szemüveget, valamint egy Salmo wobblerekbõl álló csalikészletet nyert.


Minden indulónak jutott Pinkavölgyi-pisztráng pálinka is!

Már ezért a trófeáért megérte versenybe szállni

Az Energo dobókupa érmesei balról jobbra: Takács László (1.), Juhász József (3.), Ürögi Lajos (2.)

A Pergetõ OB díjazottjai

Az elsõ Parti pergetõ OB szervezõi ezúton is köszönetüket fejezik ki a Gyõri Likõr Zrt., a Hauser, a Szombathelyi VTV, valamint az Energofish kft. támogatói szerepléséért.


Az elsõ magyar Parti pergetõ OB elsõ három helyezettje balról jobbra: Nagy Róbert (3.), Kalacsi János (1.), Kalacsi Jánosné (2.)

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...