Pergetve történt
Megjelent: 2009. május 29. | Forrás: Nagy Levente | Írások
Egy szombat este az interneten, egy lengyel műcsali gyártó cég, a Salmo honlapját böngésztem. Kerestem a 2009-es esztendő újdonságait, új modelljeit, színeit. Különösen érdekeltek a kisméretű wobblerek, mint amilyenek a Salmo Hornet-ek és az aprócska Tiny-k. Közben az asztalra kipakoltam a műcsalis dobozom bentlakóit és nézegettem melyik színből van, miből nincs, és mit szeretnék a közeljövőben beszerezni.
A tavalyi évben elég sok halat, főként domolykót, meg pisztrángot fogtam velük, így egy kicsit elidőztem leírásuknál. Az angol nyelvvel nem vagyok jó viszonyban, így párom fordított…

Video megtekintése

A Salmo Tiny elegánsan esik a víz felszínére, mint egy rovar, melyet a szél lökött bele. Közben rápillantok az egyik műcsalira és egyből egy darázs jut eszembe (igazuk van). Vigyázat máris kapás lehet! Ha nem, akkor hagyjuk enyhén süllyedni és érezzük mágikus rezgését. Jól érezhető a mozgása!


Minden horgászat a megfelelő felszerelés
összeállításával kezdődik.


E.T SPIN BLADE 0-10 g

Az eredeti SIC Low Rider gyűrűknek köszönhetően a zsinór szinte átfolyik a gyűrűsoron, így minden korábbinál hosszabb dobásokat lehet elérni, még kisméretű műcsalikkal is.

Kényelmes parafa markolat.

Hand made


RYOBI ECUSIMA 2000


Fék beállítva…


Salmo Tiny wobblerek.


Az egyik kedvenc színem.

Hogyan horgásszunk vele? Fontos kérdés és a válaszon áll vagy bukik a horgászat sikere, vagy sikertelensége!

Felszíni és mélyvízi horgászathoz egyaránt alkalmas, ha használjuk a süllyedő (S) vagy felszíni (F) változatot. Klasszikus módja egy folyón, ha átdobjuk a víz túlsó partjára és olyan lassan vontatjuk, ahogy csak lehet. Ha sok az akadó, akkor hagyjuk, hogy az áramlat olyan messze vigye, amennyire csak lehet, majd lassan kezdjük vontatni, szünetekkel, ígéretesnek tűnő helyeken lassítva a vontatást, időzzünk többet.
Ez rendben is van, eddig is így csináltam, anélkül, hogy olvastam volna!


Kezdődhet a móka.


Szépen szedi a zsinórt

Vasárnap délelőtt párommal sétáltunk a folyóparton, persze a pergető bot sem maradt otthon, kezemben tartottam. Dobtam néhányat körforgóval, amikor érdekes dolognak voltam szemtanúja.

Egy újjbegynyi darázs esett a vízre. Szárnyait csapkodva próbált újra felemelkedni, de a víz nem engedte. Lassan sodorta az áramlat, aztán néhány méter után egy „semmiből érkező" burvány eltüntette a víz felszínéről. Közel voltam hozzá, csupán néhány méterre, tisztán láttam a halat, még a cuppanó hangját is jól halottam. Egy gyönyörű domolykó volt a tettes!

Első reakcióm anélkül, hogy szóltam volna páromnak, elővettem műcsalis dobozom és találomra egy kis Tiny-t akasztottam a kapocs végére, majd dobtam.


Máris itt az első jelentkező.


Jó hal, szépen dolgozik.


Most már az enyém vagy.

Csak ekkor mertem először megszólalni. „Emlékszel az este mit olvastunk… Elegánsan esik a víz felszínére, akár egy rovar, melyet a szél lökött bele". Közben már éreztem a kistermetű műcsali rezgését, mikor hatalmas ütést kaptam. Szerencsére nem a páromtól, és nem a fejemre, hanem a kis Tiny-nek vágott oda valami. Félkörbe hajlott a könnyű 0-10 grammos pálca teste, kezem meg erősen ráragadt a kényelmes parafa nyélre. Fárasztottam!

Érdekes nem? Előző este olvastam, ma meg szinte szóról szóra ugyanaz történik élőben. Mi ez, ha nem szerencse? Az is benne volt, hisz mindig benne kell lennie, de mégis a kis műcsalit illeti a dicséret.


Gyönyörű domolykó.


Csók… aztán mehetsz.


C&R


Isten veled…

Gyönyörű domolykót ragadtam tarkón, majd a kamerának is megmutatva, megszabadítottam a szúrós falattól és egy csókot adva neki szabadjára engedtem.
Elmosolyogtam a történteken és hangosan megjegyeztem. „Ha ez mindig így menne..."
Ezzel még nem volt vége mindennek. Néhány méter után újabb halat akasztottam, mely méretben nem sokkal maradt alul előző tárástól. A kis Tiny újból bizonyította fogósságát!


A kis Tiny-k ezúttal is bizonyították fogósságukat.

Az elmúlt években több márkát, színt és modellt kipróbáltam, de bátran kijelenthetem, hogy a Salmo Tiny-k és Hornet-ek (mert azokról sem szabad megfeledkezni) az egyik legjobb műcsalinak számítanak a domolykó és pisztráng horgászatában, gondolok itt a hegyi patakokra, kisebb folyókra és csatornákra.


Használt felszerelések:




ET Spin Blade

Ryobi Ecusima

Salmo Tiny

Salmo Hornet

Salmo Thrill

Maruto Nice Snipe

Érfogó csipesz 15 cm

LF Pergető táska



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...