Pisztrángok főszerepben
Megjelent: 2008. december 17. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások
A szokottnál enyhébb időjárásnak köszönhetően, kedvenc víztározóm felszínét még nem kerítette hatalmába teljes mértékben a jég. Rengeteg szabad vízfelület kínálkozott egy kiadós pergetésre. Kár lett volna elszalasztani az alkalmat, ezért Farkas Levi barátommal megkíséreltük kapásra bírni a tó halait.

Többnyire wobbler-párti vagyok, de ezúttal Mosca körforgókkal fegyverkeztem fel. Néha, kapástalan időszakokban, igen meglepő eredményeket tudok elérni e kis fémcsalikkal, ezért a műhalak mellett mindig ott lapul néhány tasak blinker a táskámban.

Barátom gyorsabb volt, mire elkészültem a szereléssel ő már térdig a vízben állva dobált. A jégtábla szélét célozgatta, hátha ott rejtőznek a pikkelyes barátaink.


Levente Vision gázlóruhájában nem riadt vissza a
jéghideg víztől


Én is felcsatoltam egy hármas méretű, szivárványos fóliával ellátott körforgót. Messzire beküldtem, majd hagytam, hadd süllyedjen néhány métert. Elméletem szerint, inkább vízközt vagy fenék közelben lehetnek a halak, mintsem felszínen. Amint megindítottam a hajtókart egyből akcióba lendült a csali. A spicc enyhén meggörbülve jelezte, hogy kis villantóm folyamatosan pörög, nem hagy ki. Még lassú vontatás mellett is igen magabiztosan forgott a kis kanál a dróttengelyen. Erre volt nekem szükségem, ugyanis a víz jelentősen lehűlt, a halak is lassabbak lettek. Nem fognak egy szélsebesen közlekedő csali után eredni, de ha kellően lassan el tudom vezetni az orruk előtt, akkor előbb-utóbb biztos odadörgöl valami fenevad.

Elmélkedésemből egy kapás térített magamhoz. Nem akadt meg a tettes, de a kezdet így is bíztató volt. Nemsokára társam jelezte, hogy valaki megcsípte csaliját. Csupán idő kérdése volt, hogy valamelyikünk megakasszon egy halat.
Én voltam a szerencsésebb. Enyhe koppintásnak nyúltam oda, de a védekezés hevesebb volt. Egy szivárványos pisztrángocska fejezte ki nemtetszését a dolgok iránt.


Ideges a csöppség


Ezért a pillanatért már megérte kimenni


Viszlát

Teltek, múltak a percek, és nemsokára barátom is fárasztotta az első halát. Az első pillanatokban már látszott, hogy az ő hala valamivel nagyobb és erősebb, mint az enyém volt. Fotógépemmel a kezemben izgultam végig a fárasztást, ami igen látványos volt a vékony (0,14-es) damilon. Heves kitörések, jókora szaltók, fejrázások, mindent bemutatott, ami egy valamirevaló pisztráng repertoárjában benne kell legyen.


A fék rendben, csak a köveket kerülje el

A profik így csinálják

Igazán harcos ellenfél volt

Neki is tetszett a csillogó-villogó fólia

A kezdeti siker hamarosan elpárolgott, maradt helyette a néma csend, amit csak néha tört megy egy-két fakopáncs távoli kopácsolása. Így, tél elején, igen kihaltnak tud tűnni minden, a madarak nagy része elvándorolt, vagy az alacsonyabban húzódó erdőkben keresi táplálékát. Halak ugrása sem tarkítja a felszínt, olyan érzése van az embernek, mintha egy idegen bolygón járna.

Vízcsobogásra lettem figyelmes. A távolban Levente fárasztotta második halát, majd hamarosan a harmadikat, ami végre egy domolykó volt. Tulajdonképpen ők vannak többségben, de a fogott halak nem ezt a képet mutatták. Némi bogarászás után én is begyűjtöttem egy domit. Egészen a partszéli sekély vízig követte a körforgómat és a lábam előtt csapott le rá. Izgalmas volt látni amint a pillanat tört része alatt beszippantja a horgot.


Nagyra nőlj

Hosszú eseménytelen órák következtek, már-már a hazainduláson töprengtünk, de valami láthatatlan erő visszatartott. Tulajdonképpen nem is volt láthatatlan annyira a visszatartó tényező: még ilyenkor is csodás táj, sehol egy lélek, síri csend, pecabot a kézben – hát ezért maradtunk, na és persze: a remény.

A kitartás végül meghozta gyümölcsét. A gátat védő kövezésen kísértettem a szerencsémet. A hely adottságainak köszönhetően erről a szakaszról fogják a legtöbb kapitális méretű domolykót és pisztrángot, ezért nem csoda, ha minden alkalommal átpásztázom ezt a szakaszt. Szorgalmasan faggattam a víz alatt megbúvó sziklatömbök környékét, és végre sikerült a megfelelő időben jó helyre dobnom. Amint beesett a csalim, még jóformán a hajtókart körbe sem tudtam tekerni, máris ráragadt egy szivárványos az éles horogra. Igaz, nem a kapitálisok közül, de én így is nagyon örültem neki.


A néma harcos


Búcsúportré, mielőtt szabadon
engedném


A nap sztárcsalija: Mosca Spanto

Mivel mindent a csúcson illik befejezni, és már igen csípős kezdett lenni a hegyi levegő, ezért csendben elcsomagoltam a felszerelést, szememmel még búcsúzóul végigsimogattam a tó mozdulatlan felszínét, mintegy megköszönve a csodás délutánt, és nyugodt léptekkel a rám várakozó barátom felé vettem az irányt.


Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...