Pisztrángok támadása - második rész
Megjelent: 2008. június 11. | Forrás: Gotthard Ferebc | Írások
Mivel nap egyre magasabban járt és reggel óta szakadatlanul dobáltunk, arra következtetésre jutottunk, hogy jó lenne végre harapni is valamit... De egyelőre csak a gondolattal maradtunk, mert egyikünk sem bírta letenni kezéből a botot.

Nem is bántam meg, hogy az étkezést elhalasztottam, mert hamarosan erőszakosan jelentkezett egy újabb testes példány… Lehúzott néhány méter madzagot, majd idegesen rángatni kezdte kezemben a botot. Végül sikeresen megszákoltam a csodás halat, melyről furcsa mód hiányoztak a barna pettyek, és a színe is világosabb volt a szokottnál.


Még egy utolsó kísérlet a menekülésre


Ismét győzött a Minnow


Világosabb az átlagnál

Visszaengedés előtt a farktövét átmarkolva, előre hátra mozgattam a vízben, hogy mihamarabb magához térhessen. Ezt a műveletet a pisztrángoknál, visszaengedés előtt elég gyakran kell alkalmazni, mert ez a hal a végsőkig küzd, még annyi ereje sem marad a fárasztás után, hogy oxigénhez jusson. Ezzel a mozdulatsorral vizet áramoltatunk a kopoltyúi közé és idővel teljesen magához tér.


Természetesen ő is visszanyerte szabadságát

Jóformán még fel sem ocsúdtam az előző fogás mámorából, máris újabb kapásom volt… Ez a példány már valamivel fondorlatosabb volt – hagyta, hadd húzzam közel magamhoz, majd teljes erejéből kitört, én meg nem tehettem mást, hagytam, hogy húzza a zsinórt. Néhány kör megtétele után már szelídebben viselkedett, de még ekkor sem akaródzott parthoz jönni: amint meglátta a hálót, hatalmas fröcsköléssel adta tudtomra nemtetszését. Végül mégiscsak sikerült megmeríteni, az erős szereléssel szemben nem volt sok esélye.


A végsőkig harcolt ez a példány is


Csupa izom jószág

Örömöm határtalan volt, álmomban sem gondoltam, hogy ilyen napban lesz részem, és még nem volt vége.... Rövidebb kapástalanság után Álmos rikkantott fel: megvan! Rohantunk is amennyire a terep engedte. Amint először megpillantottuk, már láttuk, hogy nem mindennapi a színezete, és méretéhez képest igencsak hatalmas a feje.


Itt mutatta meg először magát


Álmos még mindig görcsösen szorongatja

Álmos felülmúlta önmagát, alig dobott újat, ismét megakasztott egy szép példányt. Mondtuk is, hogy ilyen csak a mesékben van. Meg az álmokban. Márpedig ez valóság volt, hisz húzta lefele a damilt barátom orsójáról rendesen. Természetesen ez a példány sem úszott ki a világból, egy idő után megfordult és más cselekkel próbált szabadulni a szúrós falattól, ami ugye, nem sikerült neki. Így barátunk, újabb szép hal kifogásával büszkélkedhetett.


Néhány Salmo, ami aznap sikeresen „viszgázott”

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, ment is a baráti ugratás: két dobásból két halat, ezt csináljátok utánam! Miklós sem hagyta szó nélkül – csak bírjad számolni, hogy mennyit fogok!


Hát nem gyönyörű!? Mármint a hal

A cimborák felváltva fogták a halakat én, meg csak néztem ki a fejemből... Jó lesz összekapni magam, mielőtt szégyenben maradok! Újra előkerült a hét centis Minnow, és máris lendítettem a botot. Hiába minden igyekezetem, jó darabig kapásom se volt. Az egyik vízbe lógó fűcsomó mellett kishalak menekülésére lettem figyelmes, ami biztos jele a pisztráng rablásának… Túldobtam az említett helyen, majd lassan vontatni kezdtem wobbleremet. Mikor a rablás helyére ért, lélegzetvisszafojtva vártam a kapást, ami jött is előírásszerűen. Halam az első pillanatban csak egy helyben állva rázta a fejét, nem tudta mire vélni a dolgot. Mikor tudatosult benne, hogy mi is történt, kiugrott a vízből, majd eszeveszett rohanásba kezdett. Erre barátaim is észrevették, hogy akció van, és sietve hozták a merítőt. A kezdeti rohamból hamarosan alábbhagyott a pettyes, és meglepően hamar megadta magát. A szákot alája toltam, majd ment minden, ahogy az meg van írva: horogszabadítás, fotózás, szabadon bocsátás.


Az utolsó fejrázások


Ő terrorizálta a kishalakat

A késő délutáni órákban még sikerült egy kapást kicsikarnom. Pár perces fárasztás után elkönyvelhettem a nap utolsó nagyobb halát. Pisztránghoz méltóan küzdött ő is, a partközelben lefröcskölt még párszor mielőtt kimerítettem volna, de a horogszabadítást már csendben tűrte.

A nap végére az összesen kifogott pisztrángok száma, közelebb állt a húszhoz, mint a tízhez. Maradandó élmény és jó móka volt. Remélem lesz még alkalmam randevúzni ezekkel a fenséges halakkal.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...