Pontyok éjszaka az esőben
Megjelent: 2023. január 07. | Forrás: Energo Team | Írások

Kevés olyan elvetemült horgász van, aki a téli hónapok során is az éjszakákat választja a halfogáshoz optimális időpontnak, hiszen a hideg, nyirkos, csapadékos időben vannak azért kellemesebb helyek is a vízpartnál. A fanatizmus azonban nagy úr, illetve sokaknak csak a munkaidő végeztével jut ideje hódolni a horgászat jelentette szenvedélynek, ami bizony az őszi óraátállítást követően már jó eséllyel a naplemente utáni időszakot jelenti. Közülük is főként a rezgőspicces technikákat kedvelők számára jelentenek az éjszakai horgászatot nagymértékben megkönnyítő segítséget az iBite eszközök, melyek közül most a feeder spiccgyűrű szettet vittük magunkkal a vízpartra.

A munka utáni horgászatok, figyelembe véve, hogy gyakorlatilag már a vaksötétben kezdődnek késő ősszel, illetve télen, ritkán nyúlnak 2-3 órától hosszabbra. Ennek megfelelően helyszín gyanánt érdemes intenzíven telepített, nagy halsűrűségű tavat választani, ami remek fogási esélyekkel kecsegtet még ilyenkor is. A mi választásunk rendre a Törökbálinti Horgászparkra esik, ami Budapest közvetlen közelében egy valódi horgászparadicsom. Közel 30 hektáros területével még véletlenül sem nevezhető agyontelepített kockatónak, a halállománya ettől függetlenül országosan is kiemelkedőnek tekinthető. Mindenféle méretű pontyok, amurok, csukák, süllők lakják a tavat, melyek mellett a víz keszegállománya is említést érdemlő. Nem csoda, hogy a bojlis és a pergető horgászok mellett a nagyhalas feederesek és a finomszerelékes technikák kedvelői is előszeretettel látogatják a tavat.

A tó két oldala közül ezúttal az úgynevezett „versenyoldalra” esett a választásunk, hiszen itt rendre kisebb a tömeg, illetve a sétány kivilágítása miatt komfortosabb is a peca a sötétben. Kényelmes horgászhelyek, rendezett környezet várja az idelátogatókat, így csak arra kell figyelni, hogy megfelelő felszereléssel és csalogatóanyagokkal érkezzünk.

A távdobó felszerelés lelkét a Carp Expert MAX2 Feeder jelenti 420-as hosszban.

A bothoz tökéletes társ a Carp Expert Uni Method 6000LC márkajelzésű, távdobó kivitelű, gyorsfékes orsó.

Az itteni ideális felszerelés minden esetben egy legalább 390-es, de inkább 420-as heavy feederrel kezdődik, hiszen a téli időszakban nagyon nehéz a parttól 100 méter alatti távolságból pontyot fogni Törökbálinton. A nagy dobás tehát elengedhetetlen! A botra természetesen egy kellően hosszú és széles dobbal rendelkező orsó dukál, ami ugyancsak elősegíti a 100-110 méteres dobások kivitelezését. Megnyugtató azonban, hogy ilyen paraméterekkel rendelkező felszerelések már megfizethető áron is rendelkezésre állnak, így bárki számára elérhető lehetőséget jelentenek.

A végszereléket nem kel túlbonyolítani, mivel method horgászatról beszélünk. Egy 60 grammos, XL-es method kosár képezte szerelékünk lelkét, melybe kellően nagymennyiségű csalogatóanyag fér a türelmes, kivárós horgászathoz is. Az előke 20-as monofil, rajta egy 8-as méretű szakáll nélküli horoggal, hiszen a nagytávolságból akasztott pontyot jó lenne szákba is terelni! Sokan azt gondolják, hogy egy 8-as méretű horog használata már szentségtörés télvíz idején, holott a nagy, 4-5 kilogrammos átlagsúlyú pontyok 100 méter feletti távolságból történő megfogásához mindenképpen szükség van a nagy horogra, főleg egy olyan vízen, mint a Törökbálinti Horgászpark, ahol nem ritkák a kagylópadok, illetve kisebb-nagyobb akadók a vízben.

Egy rendre jól működő törökbálinti, halas etetőanyagkeverék.

Kellően tartalmas, erősen halas, ideális választás a jól telepített tavak bármelyikére.

A felszerelés tehát adott, nézzük a csalogatóanyagokat! Tény, hogy az év jelentős részében az intenzíven telepített tavakon a halas pelletkeverékek nélkül kifejezetten nehéz a halfogás. Így a kosárba kerülő összeállítás egyik részét természetesen egy pellet mix adja. Azonban sokszor tapasztaltuk már, hogy minél hidegebb a víz, annál nagyobb szükség van por állagú etetőanyagokra. Ezek között is vannak olyanok, amelyek inkább a lehűlt vízben működnek jól valamely jellemzőjük miatt. Ezen a horgászaton a Commercial széria Fish&scopex névre keresztelt tagjára esett a választásunk, amely azért fogós különösen is a hideg vízben, mert gyárilag meg van édesítve, így egy édes-halas keverék. Imádja a ponty mellett az ezüstkárász, illetve a nagyobb testű dévérkeszegek is. Ezt a keveréket használva a mozgalmas horgászat szinte garantált!

Vajon melyik csali fog a legjobban működni? 

A csalikérdést egy-egy rapid, néhány órás horgászaton nem szabad túlbonyolítani, 2-3 doboz wafternél többet felesleges magunkkal vinni. Érdemes egy világosabb, élénkebb színűt, egy kifejezetten nem figyelemfelkeltőt, illetve egy átmenetinek tekinthetőt a tálcára készíteni. Ezek közül valamelyik szinte biztos, hogy működni fog! Tapasztalatunk szerint a megfelelő szín megtalálása mellett érdemes arra is figyelni, hogy oldódó csalit válasszunk, hiszen a hideg vízben egy folyamatosan „bomló”, ezáltal nagyon attraktív csali lényegesen eredményesebb lehet, mint a hagyományos típusok. A Concourse Waftersek mindegyike oldódik, így közülük gyorsan megtalálhatjuk azt a variánst, amelyik a legjobban muzsikál majd.

Azok számára, akik sokat horgásznak éjszaka, az iBite spiccgyűrűk jelentik a legpraktikusabb választást!

Minden pakk tartalmaz egy spéci spiccgyűrűt, egy elemet és egy ledet, ami a fényt biztosítja majd.

Fénye kellően erős, de a szemet semmilyen körülmények között nem zavaró.

Most pedig térjünk rá a kapásérzékelést megkönnyítő iBite spiccgyűrű rendszerre. Pillanatok alatt felszerelhető, nagyon profi, SIC-betétes gyűrűre épülő, elemmel, illetve kellően erős fénnyel világító leddel rendelkező készlet ez, melyet spiccünk gyári spiccgyűrűje helyett kell felszerelni. Pillanatragasztón, öngyújtón, esetleg egy kevés szigetelőszalagon kívül másra nincsen szükség a művelet elvégzéshez, amely végeredménye egy olyan profi, az éjszakai kapásérzékelést nagyon nagy mértékben megkönnyítő megoldás, amit minden éjszakai pacás imádni fog!

A gyűrű felhelyezéséhez először a gyári spiccgyűrűt kell eltávolítani némi hő segítségével.

Majd egy kis pillanatragasztóra van szükség és készen is vagyunk!

A rendszer hatalmas előnye, hogy semmilyen mértékben nem nehezíti és bonyolítja a horgászatot. Nem lóg ki ugyanis sem oldal, sem pedig hosszirányban a spiccből, így a zsinór nem tud rátekeredni. Ez a lendületes, nagyerejű dobások kivitelezése során hatalmas megnyugvás mindenki számára, ugyanis nincs attól kellemetlenebb, mint amikor a világítópatronra ráugrik a zsinór és a dobás szakadással végződik.

Jöhetnek a kapások!

Megéri éjszaka horgászni!

Végezetül néhány szóban a horgászatról. Az idő kifejezetten kellemetlen arcát mutatta, így nem volt túl komfortos a vízparti tartózkodás. Sebaj, a halak azért kárpótoltak minket! Sikerült fogni néhány gyönyörűszép törökbálinti pontyot, melyek a hideg idő és víz ellenére is kifejezetten jó erőben voltak! A csalik közül ezúttal a hallisztes, barna színű variáns működött a legjobban 10 mm-es méretben, mindegyik kapás erre érkezett. Érdekes tapasztalata volt még a horgászatnak, hogy amennyiben aroma került az édes halas keverékre, néhány percen belül termetes dévér jelezte, hogy gazdára talált a csali. A pontyfogáshoz most a távoli dobások mellett nagy türelemre volt szükség. Ez azonban a mindössze néhány Celsius-fokos vízben egyáltalán nem meglepő.

Görbüljön az új évben is mindenkinek!

 

Energo Team

Képek: Molnár Zoltán

BENZÁR MIX CONCOURSE WAFTERS 6MM, 8-10MM
1 690 Ft
CARP EXPERT UNI METHOD 6000 LC ORSÓ
25 990 Ft
BENZÁR FEEDER MIKROPELLET 800G
1 390 Ft
IBITE 211 FEEDER SPICCGYŰRŰ SZETT - ELEM + LED + GYŰRŰ
3 390 Ft
BENZÁR MIX COMMERCIAL ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
1 450 Ft
IBITE 211 ELEM - 2DB-OS CSOMAG
1 890 Ft
CARP EXPERT MAX2 FEEDER BOT
27 990 Ft
A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...